- Annons -

Nyår är en högtid som i Sverige mestadels handlar om att äta god mat tillsammans med nära och kära och skåla med bubbel vid tolvslaget. Med snygg och festlig dukning till nyårsmiddagen kan du få till den där pricken över i:et som gör festen ännu lite mer minnesvärd. Vill du kanske duka i skir spets, elegant eller med glittrigt partytema? Vi hjälper dig.

Det är en fin balans mellan att känna en stor glädje över att få bjuda vänner och bekanta på en storslagen nyårsmiddag och känna en djup prestationsångest över det hela. Hur ska dukningen vara och vad passar egentligen ihop tillsammans färg- och formmässigt? Nyårsafton handlar om gemenskap och fest. Så var inte rädd för att göra fel, det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränserna när det kommer till en härlig nyårsdukning. Här följer tips för hur du kan skapa en speciell nyårsdukning, utan större ansträngning.

Vilket tema ska din nyårsfest ha?

Ett bestämt tema kan vara ett skönt utgångsläge när du planerar din dukning. Har du ett tema som ska genomsyra hela kvällen bör även detta gå igen i detaljerna i nyårsdukningen till middagen. Kanske är det avskalat och enkelt med naturnära färger, vitt och trädetaljer som lockar? Eller vill du slå på stort och hålla en minnesvärd nyårsfest med glam, pompa och ståt? Låt det i så fall speglas i dukningen med glitter och överdådig dekoration. Det finns inga gränser och heller inga rätt eller fel. Andra populära teman för nyår är:

 •      Lantlig romantik med spetstyg och olika loppisdetaljer.
 •      Lyxigt elegant med ädelmetaller i färgerna.
 •      Crazy party med glitter, massor av färger och roliga kombinationer.
 •      Att minnas året som gått och köra starkt på trenderna som kommit och försvunnit.
 •      Att välja ett specifikt årtionde och låta allt spegla detta decennium.
 •      Att låta allt gå i en speciell färg. Tänk lila, silver eller kanske blått.

Våga satsa på det du själv vill och tänk på att nyår är ett avslut och en början, våga gå “all in”.

Innan nyårsdukningen

När du planerar nyårsmiddagen och dukning är det bra att räkna på hur många det är som kommer. Räcker porslinet du tänkt duka fram? Behöver du komplettera servisen är det smart att göra det i god tid. Våga sedan kombinera olika tallriksformer med varandra och har du ett färgtema kan du i dukningen anspela på detta. En enhetlig men fantasifull dukning slår det mesta.

Dekoration

Om du vill omvandla din nyårsmiddag till att bli det lilla extra gäller det att tänka på detaljerna i dukningen. Förbered så mycket du kan så blir det inte stressigt när dagen väl står för dörren.

Blommor som passar din dukning

Vill du ha blommor på nyårsbordet men är osäker på vad som passar in? Gå till en blomsterhandel och fråga om råd. Där är personalen experter på området och rätt blommor kan verkligen ge dukningen en extra guldkant. Även här är tipset att i god tid gå och höra sig för vad som passar bra till din tänkta nyårsdukning. Det finns dessutom massor av inspiration att hitta på till exempel Pinterest och andra inredningsforum på nätet.

God och skimrande dekoration

Söta detaljer i dukningen är tandpetare med nedstuckna i godis med en namnskylt på. Dessa kan placeras ut och bli till en udda men rolig (och god) bordsplacering. Annat sött är att strö pärlor eller glitter på duken runt tallrikarna, det finns att köpa i hobbyaffärer och i välsorterade matvarubutiker med hobbysegment. Tillsammans med värmeljus glittrar bordet sedan vackert i vinternatten då ni sätter er till bords.

Låt ditt tema synas i dekorationen

Låt accentfärgerna och temat gå igen i dukningen. Är det silver som gäller? Låt då silver synas i detaljer, men till exempel silversprayade blommor, kottar eller silverglitter. Har du fortfarande julprydnader framme i hemmet? Varför inte låta julgransglitter eller en skimrande ljusslinga slingra sig längs hela bordet för att verkligen skapa en mysig stämning – och därtill ett fint ljus? Julgranskulor kan även de strös ut på bordet för att hålla kvar den där härliga julkänslan.

Fler tips är:

 •      Att förbereda så mycket du kan i förväg för att slippa tråkiga stressmoment på nyårsafton.
 •      Välja rätt musik att ha spelandes i bakgrunden när gästerna kommer och när middagen är klar att serveras.
 •      Tänd doftljus på rätt ställen och bjud på en fördrink när gästerna anländer.
 •      Duka gärna redan dagen innan och använd ett lakan om du inte har en stor, vit duk
 •      Blanda nytt och gammal för ett fint resultat, udda glas och tallrikar ger personlighet

Lycka till med din nyårsdukning och planering runt omkring!

- Annons -