- Annons -

Villaliv letade efter drömsovrummet och bad er läsare mejla in bilder och beskrivningar. Vi hittade det hemma hos Jim och Susann Svahn, i deras nybyggda hus i Smögen.

En enig redaktion bedömde det som vackert, personligt och med en lugn och vilsam atmosfär. Ett rum där det känns lika skönt att somna som att vakna. – För fyra år sedan inredde vi övervåningen och valde att göra det i äldre stil, berättar Susanne Svahn.

drömsovrummet

Här bor: Jim (45 år) och Susann (37 år) Svahn med barnen Olof (9 år) och Tea (7 år).
Yrken: Susann är psykiatrisjuksköterska och Jim är sjuksköterska.
Läge: Huset ligger på Hasselösund på Smögen, på en bergknalle.
Husfakta: Huset är ett modulhus (Hjältevadshus) som de byggde själva 2004.
Sovrumsfakta: 25 kvm, ligger på övervåningen, blev klart 2008. Vi har själva designat det men delvis fått hjälp av snickare att bygga det. Storleksmässigt är det ca 25 kvm.

På en av Smögens runda kullar, och med havsutsikt, bor Jim och Susann med sina två barn och två katter. Att huset är ett nybyggt modulhus går knappt att förstå när vi får titta in i deras sovrum på övervåningen. De har inrett det själva, med lite bygghjälp av en snickare. Båda älskar gamla hus och valde en äldre stil, med trägolv, panel på väggarna och tapeter i sekelskiftesstil.

Byråerna har de köpt på loppis och auktion, och det vackra sängbordet har Jim ärvt efter sin mormor och morfar. Det är fint att de behållit dem som de var, lite avskavda och slitna. För att få maximal takhöjd och mycket ljusinsläpp valde de att öppna upp i nock och satte in en dubbeldörr med frostat glas. Taket och väggar är vitmålat och furugolvet är målat i ljusgrått. Bakom det vita draperiet döljer sig garderoben. Den på-plats-byggda förvaringen bidrar till det rogivande intrycket. Sänggaveln och fönsterbänken. Under fårskinnen döljer sig två luckor som går att lyfta bort. Tapeterna går i en mild röd färg och textilierna går i samma toner. – Vi har valt bort mycket färg för att få ett lugnt intryck, berättar Susann som trivs fantastiskt bra i sovrummet. Och det verkar hela familjen göra. Även katterna intygar hon!

5 personliga tips

1. Platsbyggt ger en gedigen och gammaldags känsla även i nybyggda hus.
2. Soffa / bänk under fönstret ger praktisk förvaring och trevliga sittplatser.
3. Häng brudklänningen på väggen istället för att gömma den i garderoben.
4. Draperi istället för garderobsdörrar ger ett mjukt och varm intryck.
5. Övermöblera inte för ett lugnare och mer rogivande intryck.

Inköpslista

Spegeln: Inköpt ca 2008 i butik Vind och Vatten i Kungshamn. Tyvärr är butiken nedlagd.
Draperi: Uppsytt av butik Carrot and Vanilla på Smögen för att passa just vår garderobsöppning. Tyget är vitt med vita broderade blommor på.
Lilla byrån och stora byrån: Inköpt på Jilles antik och loppis i Munkedal. Köptes tillsammans med den stora byrån och även 2 växasängar. Allt tillhör samma serie och de två sängarna står i Teas rum samt i gästrummet. Vet ej ursprung på dessa.
Tapeterna: Inköpt på Nordens Skeppshandel på Smögen. Väggar och golv: Furugolv och panel på väggarna är inköpta på Sotenäs Trä.
Överkastet: Detta överkast har vi haft i många år och minns ej var vi köpt det.
Bordslampan: IKEA.
Porslinet: Porslinet är en gåva från min syster som hon ropat in på en auktion till oss då hon tyckte att detta skulle passa hemma hos oss.
Innerdörren: Swedoor. Köpt på Sotenäs Trä.
Malmkrona: Arvegods från Jims mormor och morfar.
Krukor: Blandade krukor från ett flertal olika butiker men de är genomgående vita eller i betong. Minns ej närmre än så. Har haft dem alla i flera år.
Klocka: Klockan är inköpt på butik Huset Breve i Kungshamn. Sängkuddar: De två avlånga vita kuddarna har Susann sytt av sin gammelmormors sänglinnen. Övriga kuddar har vi haft länge och minns ej när eller var vi köpte.
Sängbord: Arvegods efter Jims mormor och morfar.

Och sen lite allmänna frågor

Ljuset, belysningen, fönster, Innerdörren: Lamporna vid fönstren är samma serie som den på lilla byrån och kommer från IKEA. Vi valde att sätta in en dubbeldörr med frostat glas för att få mycket ljusgenomsläpp på övervåningen. Fönstren är ELIT fönster. Sovrummet är öppet upp till nock för att få maximal rymd.
Förvaring bakom skynket? Detta är vår garderob. Färgsättning: Tak och väggar är vitmålat och golvet ljusgrått. Tapeterna går i mild röd färg. Textilierna går även de i vitt och mild röd. Vi har valt bort mycket färg för att få ett lugnt intryck.
Trägolv: Furugolv som är målat i ljusgrått.
Byråerna: Vi har valt att inte göra något med byråerna utan de är precis som de var när vi köpte dem. De går åt lite gult eller ”smutsvit” färg. Lite avskavda och slitna. Den lilla byrån har en marmorskiva och är troligen ett pottskåp.
Tapeter: DURO Gammelsvenskt, nr 015.
Porslinet: Vet ej ursprung.
På-plats-snickrad fönsterbänk: På bänken, under fårskinnen finns två luckor som går att lyfta bort och inuti bänken har vi alltså plats för förvaring. Under och bakom bänken går en luftspalt för elementen som finns under fönstren. Bredvid bänken har vi platsbyggt en liten garderob för förvaring. Även sänggaveln är platsbyggd och döljer förvaring bakom sängen.

Text Eva Linetti

Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 6 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 7 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 11 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 8 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 9 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 10  Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 12 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 13 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 1 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 2 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 4   Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 5 Sovrummet hos Jim och Susann i Smögen 3

- Annons -