Teslas första solenergitak är här

Solenergitak
https://www.inverse.com/article/35022-elon-musk-tesla-solar-roof-photos-amazing

Huset som Elon Musk bor i drivs av solenergi. Teslas VD tillkännagav under 2017s andra kvartalsrapport att både han själv och Jeffery B. Straubel, företagets chefstekniker, har installerat solenergitak på sina hem.

”Vi har installerat och arbetar på takpannor med inbyggda solceller”, berättade Musk för investerarna under konferensen.

Går redan att beställa

Tesla började att ta emot förbeställningar av svarta pannor med textur men också de släta gråa i maj i år, och kunder i USA kan räkna med att få sina takpannor någon gång under 2017. För de som väntade med sin beställning behöver, behöver nu vänta ytterligare.

Endast på 16 dagar sålde takpannorna slut, fram till och med nästa år. Företaget beräknar kunna ta emot nya ordrar för de kvarvarande tuskanska- och skifferpannorna under november månad, med en preliminär leverans under 2018. Internationella ordrar som har gjorts är beräknade att börja skeppas ut under nästa år.

Solenergitaket erbjuds till ett konkurrenskraftigt pris. Det genomsnittliga priset är 1914 SEK per kvadratmeter ($21,85), vilket ligger under det genomsnittliga priset för ett vanligt tak.

Solenergipannorna finns redan installerade

Elon Musk är en av de första som har satt upp takpannorna och fått dem installerade. När han först presenterade takpannorna i oktober förra året, presenterade han en vision av ett framtida hus med en Tesla Model 3 i garaget, ett Powerpack litiumjon-batteri på väggen och ett tak med pannor innehållande solceller.

Takpannorna skulle bistå med energi till Powerpack batteriet, som i sin tur skulle bidra med en stadig ström av elkraft till bilen och huset under dygnets alla timmar. Då Powerpack batteriet redan finns tillgängligt på marknaden och Model 3 började levereras ut i juli i år är det bara takpannorna som fattas i hans vision.

Solenergitak
https://www.inverse.com/article/35022-elon-musk-tesla-solar-roof-photos-amazing

”Jag vill betona att taket inte har Photoshoppats”, har Musk sagt. ”Det är faktiskt så här det ser ut, och bilden är inte tagen av någon… detta är bilder tagna med en telefon som har skickats över. Det är vad vi pratar om här, inte några speciella ljusegenskaper eller redigering i efterhand. Och detta är version ett, och jag tror att detta tak kommer se riktigt bra ut, om vi bara fortsätter jobba med det.”

Solenergitak flygplansvy
https://www.inverse.com/article/35022-elon-musk-tesla-solar-roof-photos-amazing

Fördelen med solenergitak

När man ser på energin som sparas med solcellspannorna, betalar taket nästan för sig självt.

Tabell solcellstak
https://www.inverse.com/article/35022-elon-musk-tesla-solar-roof-photos-amazing

De här pannorna är stryktåliga. De är gjorda av tempererat glas vilket gör att de är ungefär tre gånger starkare än skiffer. Inte nog med det, takpannorna är dessutom kapabla att avfrosta sig själva. Allt detta betyder att Teslas solenergitak även fungerar under extrema väderförhållanden.

Stryktålighet tesla
https://www.inverse.com/article/35022-elon-musk-tesla-solar-roof-photos-amazing

”Solenergitak är det mest hållbara tak som finns tillgängligt, och glaset har en livstidsgaranti till huset eller i all evighet, beroende på vilket som kommer först” skriver Tesla i ett blogginlägg som publicerades i maj.

Musk förklarade under konferensen att takpannor med solceller borde öka exponentiellt, på liknande sätt som Model 3 gjorde. Detta betyder att den inledande tillväxten kommer vara låg följt av en snabb ökning och slätas ut i en platå där Tesla kommer producera ett konstant högt antal av takpannor varje månad. När produktionen nått sin spets kommer det fortfarande ta lång tid innan varje hus har ett solenergitak.

Elon Musk solenergitak
https://www.inverse.com/article/35022-elon-musk-tesla-solar-roof-photos-amazing

”Jag tror att så småningom kommer nästan alla hus ha ett solenergitak”, sa Musk under TED konferensen i maj i Vancouver, Kanada. ”Att ha i åtanke är att ett tak byts genomsnittligen ut vart 20e till 25e år, men man byter inte ut alla tak direkt. Om man spolar fram 15 år kommer det vara ovanligt att inte köpa ett solenergitak.”

Solenergitak kan vara det första steget mot en stor förändring i energiproduktionen.