- Annons -

Persiennerna idag kommer i en rad olika nyanser och material. Vågar du experimentera med en ny kulör, eller vill du byta persienner till samma typ som innan? Här skriver vi om vad du kan tänka på när det är dags att montera persienner!

byta persienner

Persienner är en av våra mest omtyckta insyns- och mörkläggningsanordningar. De är relativt hållbara och innebär allt som oftast inte något intrång på övrig inredning. Det finns olika varianter att köpa och det förekommer persienner i varierande färger och material.

  • Persiennernas svaga punkt är snöranordningen, och det är ofta den som är orsaken till att man behöver byta persienner.

Byta persienner – vilka ska jag välja?

När du väl insett att det är dags att byta persienner kommer du nog också se att urvalet har breddats enormt de senaste åren. De kommer i olika nyanser och material, från de sedvanliga spjälorna i grå lättmetall till robusta träpersienner av olika slag. De kommer med olika bredd på lamellerna och du kan måttbeställa persiennerna hos din återförsäljare.

Persienner i lättmetallbyta persienner

Den absolut vanligaste typen av material i lameller är lättmetall. Ofta rör det sig om aluminium som är ett hållbart och bra alternativ. Idag kommer aluminiumpersiennerna i olika nyanser och ett sätt att skapa en varmare atmosfär är genom att välja espressobruna persienner. De ger då intrycket av att vara i något mörkare träslag, vilket börjar bli trendigt.

Träpersienner

Många föredrar att byta ut de gamla metallpersiennerna till nya och stilsäkra träpersienner. Det skapar en ombonad och varm atmosfär och tar bort den lite kyliga, trista miljön som lameller i grå lättmetall lätt skapar. Nackdelen med variationen har bidragit till att valet av persienner blir ännu ett moment att diskutera med ens bopartner. Å andra sidan inser du vilken skillnad ett par snygga persienner kan göra!

Bambupersienner

Ett tredje alternativ är bambupersienner som oftast säljs som frihängande persienner. Bambufärgen skapar en lugnande miljö. Man kan använda dem både mot fönstren men även som en enkel rumindelare.

Många färger att välja mellan

Persiennerna idag kommer i olika färger och nyanser; en del föredrar svarta persienner medan en del vill ha en ljusgrå ton. Andra experimenterar med bjärtare färger i rött, blått, guldfärgade eller rentav mönstrade. Fördelen med det breda urvalet är att du kan kombinera lamellernas färg till resterande omgivning, och du kan välja persienner med olika färg på in- och utsidan beroende på hur du vinklar den.

  • Tips! Tänk på att persiennerna syns från utsidan också. Välj en nyans som går bra både för att det ska se snyggt ut inomhus, men också mot din utomhusfasad.  

Montera persienner

Det du ska vara uppmärksam på är vilken typ av anordning du har i ditt fönster och om du redan har befintliga persienner du vill byta ut. Då kan du skruva loss de gamla och fota fästet för att se hur de förra satt. Antingen kan du byta ut till samma modell, eller också kan du skruva loss fästet och utföra en montering på nytt.

Du behöver inte ha dubbelglasade fönster för att ha persienner, de går bra att ha frihängande persienner strax intill fönstret. Du kan då välja om du vill ha persiennerna en bit utanför glaset eller om du vill ha dem tätt inpå.

  • Läs den medföljande monteringsanvisningen på persiennerna, och känner du dig osäker kontakta hellre en persiennmontör så att jobbet blir proffsigt gjort, än att du gör en felinstallation som du blir missnöjd med.

byta persienner

Alternativ till persienner

Det finns en rad alternativ till persienner som på senare tid har börjat utmana vårt sedvanliga sätt att skapa mörkläggning på. De vanligaste är att montera ljusa lamellgardiner i vardagsrum där mörkläggningen inte är huvudsyftet. Lamellgardinerna blir istället ett ljust och diskret insynsskydd. Ett annat vanligt alternativ är panelgardiner, som har liknande funktion som lamellgardinerna.

Plisségardiner

Det alternativ som liknar traditionella persienner bäst är plisségardinen, som också är ett effektiv för mörkläggning. Plisségardinen är ett snyggt alternativ till persienner och passar för den som inte har möjlighet att montera in persienner, men även för den som vill få en tydligare struktur i sitt rum. Plisségardinerna är gjorda i cellvävar som skapar ett bra inomhusklimat. De släpper inte in värme och du kan själv bestämma graden av ljusinsläpp. Här är det enkelt att experimentera med nyanserna, eftersom de är enklare att byta ut.

  • Fördelen med plisségardiner är att det inte finns utrymme för ljusinsläpp via glipor eller hål, som det tenderar bli med persienner.

Lycka till med att byta persienner önskar vi på Villalivet!

- Annons -