- Annons -

Värmländsk hemtrevlighet vinner!

Therese Johansen
Det vackra gamla fönstret, till vänster, som delar av vardagsrummet, hittade Therese när hon köpte soffbordet av en dam. Hon fick båda för tre hundra kronor. Gullrankan mittemot ger fönstret en grön och skön inramning.

En estet ut i fingerspetsarna och en riktig ”fixarfrasse” är paret bakom Sveriges Mysigaste Hem 2018. Therese och Mikael Johansson kompletterar varandra perfekt, blandar nytt och gammalt, tänker på helheten, nappar på vissa färg- och mönstertrender och byter lampor som skor.
–Det kändes först som att ni skojade, berättar Therese, men jag blev så jäkla glad!

Familjen Johansen bor i ett hus från tidigt 1900-tal i Karlstad. Det var läget nära sjön Fryken, hästhagarna och centrum som lockade mest när de köpte huset. Det är fem år sen nu.
–Det var otroligt nedgånget, berättar Therese. Innertak och golv saknades på flera ställen. Det var mitt i vintern, fanns ingen värme och inga ljuskällor. Vi gick tillsammans med mäklaren och lyste med våra mobiltelefoner för att kunna se något.

Köpte för en spottstyver

Det var ett tjugotal familjer som tittade på huset, men alla vände i dörren. Therese och Mikael lät sig inte avskräckas och köpte det för en spottstyver.
–Vi var tvungna att renovera innan vi kunde flytta. Modiga som vi är, sålde vi vår dåvarande lägenhet och bestämde att om tre månader ska det vara klart för inflyttning. Vi lyckades, vi gjorde allt själva utom fasaden.
Nu gick det undan. Att bo i ett byggkaos var inget alternativ.
–Vi ville ha ett hem inte en byggplats, så vi körde dubbla skift första tiden och var tvungna att fatta många snabba beslut. Det var så många bollar i luften då. Många saker har jag gjort om idag, ett rum har jag målat om fyra gånger.
–Vi började med att måla allt utom dotterns rum vitt och tänkte att vi börjar neutralt. Nu har vi bott in oss, nya beslut har fått växa fram och vi har tapetserat och målat om i andra färger.

Therese Johansen
En kruka med elefantöra på ett plåtfat som fästs i kökshyllan.

-Jag kan om jag vill!

Therese har alltid tyckt att inredning är något viktigt. Som bildlärare är hon estet och har ett vant öga för färg och form.
–Jag har alltid tyckt om att ha det fint. Första gången jag tapetserade var jag sexton år. Det är roligt att vara kreativ och skapa det fina. Jag får mycket glädje av sånt som är vackert. Min man är händig och duktig och jag har stått för idéerna. Men han blev ju så trött på mig när jag kom med mina ritningar och ville ändra saker hit och dit, han är mer av uppfattningen att “det duger som det är”. Men vi har lärt oss att kompromissa med varandra och jag fick lära mig att bli lite mer självständig i mina eviga projekt. Jag tapetserar, kaklar, lägger golv…jag har lärt mig. Jag kan om jag vill!

Idéerna hämtar hon från tidningar, Instagram och under sömnlösa nätter, eller när hon inte har så mycket att göra.
–Jag gillar inte att vara sysslolös, då kan det bara hända att jag målar om ett rum. Nu låter det som om jag skryter, men det är min enda hobby. Att pyssla och jobba hemma, det tycker jag om.

William Morris tapet pimpernell ramar in ingången till köket och blir en lagom stor kontrast till det
grå och vita. Det nylagda trägolvet har Therese målat själv, mestadels på fri hand.

Tänker på helheten

Therese försöker tänka igenom sina inköp noga.
–Passar den ihop med resten, håller den röda tråden? Det blir inte så många impulsköp och jag köper inte om det inte har nåt syfte. Det får inte kännas rörigt. Ibland kan jag tycka om en sak men flytta bort den om den förstör helheten. Då ställer jag undan den och tar fram en annan gång. Jag har försökt hålla en röd tråd i inredningen, så att det ska kännas enhetligt och trivsamt.

-Oj, vad har jag för stil?

Therese tänker efter och beskriver hur hon ser på inredningen hemma.
–Det är ganska personlig på nåt vis. En blandning av gamla och nya möbler och saker. Jag följer trender, nappar på vissa färger och mönster, men byter inte ut hela inredningen. Det ska kännas hemtrevligt och mysigt. Lampor är jag väldigt förtjust i. Jag byter lampor som skor, nästan i alla fall. Lampor gör väldigt mycket för ett rum. Byter man en lampa känns det som ett nytt rum!

Therese Johansen
Ovanför soffan, har Therese gjort ett kollage av bilder, en blandning av modern konst, fotokonst och eget foto.

–Kändes som att ni skojade!

Therese har fortfarande inte förstått att de vunnit tävlingen. Hon beskriver sig som oerhört självkritisk.
Så här skrev hon till oss när hon var i final och vi frågade hur det skulle kännas att vinna. Då var hennes hem ett av de tio som fått flest röster och juryn hade inte sagt sitt. ”Att vinna tävlingen skulle vara väldigt hedrande förstås, som ett otroligt fint pris för att man lagt ner sin själ i något. Det blev bra och vi är nöjda med vad vi gjort oavsett vinst, men ett första pris vore verkligen som ett kvitto på att vi varit riktigt duktiga 🙂 Det skulle eventuellt betyda att jag kan köpa växthuset jag drömt om i evigheter men inte haft råd med, det skulle jag fira med ett riktigt glädjetjut!”
Och ja, så blev det. Grattis Therese!

4 mystips från vinnaren

-Följ ditt eget hjärta först, ta in inslag av trender men följ inte något slaviskt.

-Försöka följa en röd tråd, så det inte bli för spretigt. Jag har mycket naturfärger som bas.

-Många ljuskällor skapar en fin känsla.

-Snittblommor! Byt ut blommorna efter en vecka, det gröna håller länge.

Therse Johansen
Den fina bensinpumpen i plåt fick yngsta barnet Julian ärva av sin storebror Elias.
5 snabba med Therese Johansen

Finaste vinterdekorationen?
–Granris och grön mossa. Jag älskar att ta in naturen!

Senaste inköpet till hemmet?
–Hmmm…jag köper ganska mycket grejer….det var nog en stor vas.

Favoritserie?
–Outlander, det är så fina miljöer och mycket kärlek.

Veckans höjdpunkt med familjen?
–Fredagarna såklart, det blir ett lugn när man har hela helgen framför sig.

Ser fram emot i vinter?
–Att få klart den nya hallen. Och julen, att få pynta, alla förväntningar som finns i luften.

TEXT EVA LINETTI [email protected] FOTO ORLANDO G BOSTRÖM

- Annons -