Många valmöjligheter finns när det kommer till att välja fönsterbräda. Det gäller att välja rätt när det kommer till både material och pris, och det finns olika för- och nackdelar med olika material. Vad passar dig? Det får du veta här.

För dig som har tänkt skaffa eller byta ut fönsterbrädor är det bra att veta vad som finns på marknaden. De flesta hus har idag fönsterbrädor. Det är inte bara praktiskt, det är snyggt också och idag finns flera olika varianter.

fönsterbräda

Material på din fönsterbräda

Här berättar vi om fönsterbrädor i massivt trä, behandlat trä, MDF, laminat och sten av olika slag. Dessa kan både monteras med konsoler eller vara friliggande. Se till att välja en fönsterbräda som matchar din plånbok och det du ska ha brädan till. Ska det stå mycket växter som ska vattnas där behövs en bräda som inte blir ful av lite vattenstänk till exempel.

  • Sten. Finns i olika varianter såsom granit, skiffer, marmor och kalksten. En fönsterbräda av sten är tålig och underhållsfri, men däremot är detta en dyrare typ av fönsterbänk. Bra att veta också är att sten kan få märken och kan vara känsligt mot vätska, något som till exempel marmor är och även mattslipad granit. Fråga hos din stenhandlare för att se vilken typ av sten som passar din stil och dina behov.
  • Trä. Ett prisvärt och praktiskt material som åldras vackert och finns i träslag såsom ek, ask, björk, furu och fler, men som behöver underhåll. Tänk på att massiva träslag är mer motståndskraftiga och att lackat trä håller allra bäst. Träfönsterbrädor finns att skaffa i både obehandlat, behandlat och målat trä. Vad som passar dig beror på vad som passar din stil och smak. Fönsterbrädor i trä är enkla att underhålla och byta ut vid skador och finns i många olika designvarianter. Bra att veta är dock att trä rör sig i kyla, fukt och värme.
  • MDF eller limträ. Moderna material för din fönsterbräda som är av lite tåligare variant. Består delvis av trä. MDF är billigt och hållbart, men inte så snyggt obehandlat. En fönsterbräda av MDF eller limträ gör sig bäst oljad eller lackad, och bör vara minst 19 mm tjock för att klara fukt bra.
  • Laminat. Detta är också en nyare variant på fönsterbräda. Den största fördelen med detta material att det är underhållsfritt och ganska tåligt mot fukt, billigt och finns i många varianter. En nackdel är däremot att en fönsterbräda i laminat inte håller sig snygg i speciellt många år.

fönsterbräda

Prisexempel fönsterbräda

Vad kan de olika fönsterbrädorna tänkas kosta dig? Det varierar såklart beroende på storlek och var du köper brädan, men ungefär såhär kan det se ut i prisskillnad för olika brädor i ungefär samma storlek. Priset motsvarar en fönsterbräda med ungefärliga måtten 150 x 15 cm. Däremot varierar tjockleken då materialen är väldigt olika så just det är inte jämförbart.

  • Behandlad MDF: 240 kronor
  • Behandlat trä: 330 kronor
  • Lackad MDF: 360 kronor
  • Polerad marmor: 600-1000 kronor
  • Granit: 700 kronor
  • Kalksten 500 kronor

Lycka till i ditt val av fönsterbräda!