[emaillocker]Vilken garageport du ska välja beror helt på vilka behov och förväntningar du har på ditt garage. Saker som är viktiga att tänka på i valet är säkerheten och funktioner. På marknaden hittar du allt från vipport, takskjutport och rullport till slagportar i massor av olika varianter.[/emaillocker]

Det är inte helt lätt att veta vilken typ av garageport du ska välja i dagens vimmel av alla möjliga portar. Det finns för- och nackdelar med alla. För att du ska få större koll på läget presenterar vi här vad marknaden har att erbjuda när det kommer till garageportar.

garageport

Kolla bara på moderna garageportar

Det finns allt från äldre modeller som du kan köpa begagnat till sprillans garageportar med den nyaste tekniken. Äldre garageportar kan tyvärr vara sämre säkerhetsmässigt och även prestera sämre med funktionaliteten. Det är helt enkelt inte värt att välja en äldre och billigare variant med fjäderbaserad funktion, eftersom risken att få porten i huvudet och skada dig med den blir större. Denna typ av skador är vanligare än man kan tro och blir dessutom ofta mycket allvarliga. Därför rekommenderar vi dig att bara överväga de moderna varianterna av garageportar.

Olika typer av garageportar

Marknaden har gott om garageportar med olika funktioner att erbjuda. Men för att göra det enklare för dig så fokuserar vi på att gå igenom standardtyperna för garageportar här. Bra att veta är att dessa i sin tur sedan kommer i olika varianter och med olika funktioner, oberoende av vilken porttyp det handlar om.

Takskjutportar

Takskjutportens största fördel är att den kräver minst utrymme för att stänga och öppna porten. På så sätt får du mer yta till förvaring i ditt garage och kan lättare parkera bilen nära porten. Dessutom är porten perfekt för varmgarage då många varianter är isolerade. Denna typ av port öppnar ofta med automatik, men det finns också manuella varianter. Porten är konstruerad i flera olika delar vilket gör att porten öppnas och stängs genom att den rullas från taket. Materialet för denna typ av portar varierar, men ofta är de tillverkade i trä eller aluminium.

garageport

Vipportar

Den vanligaste typen av garageport att ha i Sverige är en vipport, då den passar lika bra för varma som kalla garage. Förmodligen beror det på dess enkla och smarta konstruktion. Denna typ finns i port varierande utseenden, men är uppbyggd utefter samma princip oavsett. Porten består av ett smart fjädersystem och skenor som tillsammans lättar portens tyngd. Den öppnas genom att du drar ut och upp i portens handtag, på så vis vippas den upp i taket och tar upp lite plats. Därav namnet vipport. Porten finns även i motordrivna varianter.

Slagportar

Denna klassiska garageport har minskat i popularitet med åren och i stället fått ge plats åt vipporten. Men det betyder inte att slagporten är en dålig lösning, tvärtom. Det handlar om vilka dina behov är. Denna enkla konstruktion öppnas som en dörr och har fördelen att denna variant är den enklaste att öppna och stänga av de olika garageportarna som finns. Den är ofta billigare i inköp och enkel att installera. Nackdelen är dock att det behövs ett större öppningsutrymme för porten.

Rullportar

Rullporten är konstruerad på ett vis som gör att den rullas upp på en rulle när den öppnas och stängs, och varianten är inte lika vanlig att ha i garage som de andra typerna av portar. Denna tar upp lite utrymme vilket såklart är fördelaktigt, men nackdelen med denna typ av port är att den passar dåligt för varmgarage då den är svår och kostsam att isolera. Denna slags port är i de flesta fall motordriven, men kan även rullas upp manuellt om det skulle vara så att strömmen går.

Lycka till med ditt val av garageport!