- Annons -

Vill du ge en hund ett hem? Det finns många omplacerade hundar och hittehundar som behöver få en kärleksfull familj att flytta in hos. Både unga, gamla och mittemellan. När du adopterar en hund räddar du ofta ett liv, men vad finns det att tänka på för att göra hundadoptionen så lyckad som möjligt?

Ge en hund ett nytt hem med adoption

Funderar du på att skaffa hund? Då kan det vara ett bra alternativ att adoptera. Du som har möjlighet att utöka din familj med ett husdjur från ett djurhärbärge kan rädda ett liv – och fylla det med trygghet och värme. Men, det finns en del saker att ha i åtanke innan du tar emot en omplacerad hund – som gör allt enklare.

adoption

Ett flockdjur behöver en flock

Hundar är flockdjur. Att byta hem är lika med att skiljas från sin gamla flock och kan vara en traumatisk upplevelse för din hund. Det går att jämföras med att flytta till ett nytt land där ett helt annat språk talas, eller att bli utslängd ur en gemenskap utan förvarning. Omplacering kan orsaka separationsångest hos hunden eftersom denna är rädd för att bli lämnad igen, och det är viktigt att ge din nya hund det den behöver för att må bra, känna tillit och trygghet.

Omplacerade hundar behöver:

 1. Trygghet – var tydlig med i kroppsspråk och tonfall.
 2. Stimulans – lek och lämpliga arbetsuppgifter.
 3. Rutiner – härma rast- och mattider från härbärget eller tidigare familj.
 4. Tydliga regler – gör vardagen trygg och sund för hunden.

Det går att underlätta flytten genom att göra den stegvis. Det gör att hunden hinner vänja sig och att adoptionen inte blir lika chockartad. Hunden kan komma på besök till sitt framtida hem några gånger, eller bo en helg i sitt nya hem. Då märker du också hur du trivs ihop med din hund och vilka förändringar i din vardag det innebär att bli hundägare.  

- Annons -

Ta dig tid att lära känna hunden

Det tar tid att lära känna en hund – och för hunden att bo in sig i sitt nya hem. Mellan sex till tolv månader räknar man att det tar innan en hund känner sig som hemma och kan bygga upp relationer och tillit.

 • Träna hunden som om den vore valp – lämna den inte ensam länge.
 • Bestraffa inte hunden men sätt upp regler för att ge trygghet.
 • Ge den något hårt att tugga på och en begränsad yta att vara på.  
 • Ömka inte hunden utan tilltala den glatt.
 • Låt hunden vara med familjen men respektera om den vill vara i fred.
 • Aktivera hunden med spår- och nosarbete – det är jätteviktigt att ha kul!
 • En omplacerad hund kan vakta familjemedlemmar, eftersom den är rädd för att förlora sin flock igen.

Gör miljön bekant genom att låta hunden lära känna den i lugn och ro. Om hunden har tränats i sin tidigare hemmiljö – fortsätt med denna för att upprätthålla vana och ge trygghet. Roliga övningar och lek är ett bra sätt att lära känna varandra på.

Respektera hundens beteende

En hund som behöver omplaceras ibland kan ha varit med om jobbiga saker. Dessa erfarenheter kan resultera i stress hos hunden, men även aggressivitet och bristande tillit. Belöna lugn med godis och uppskattande ton, men bestraffa inte en stressad eller orolig hund. Respektera hundens beteende och besök en hundpsykolog om du behöver få förståelse. Det är viktigt att inte kräva för mycket den första tiden.

 • Träna på att gå i koppel på ett positivt sätt, utan ryck och drag.
 • Uppmuntra hunden att göra det du vill att den ska göra.
 • Slösa verkligen med beröm och kärlek, det mår hunden bra av.

Skärma av delar av hemmet i början, så hunden känner sig trygg och i kontroll. Annars kommer den försöka vakta hela huset när de är ensamma, vilket kan vara skrämmande och stressande.

Hundar har olika personlighet

Oavsett vad för ras hunden du vill adoptera har är det viktigt att se bortom det till individen. För hundar har olika personlighet, egenskaper och tålighet precis som vi människor. Vissa hundar är känsliga för nya miljöer, intryck och människor – andra är lugna och stressar inte upp sig.

Lyssna på tidigare ägare eller hör med de på hundhärbärget för att få råd och få veta hur de upplevde hunden i olika miljöer. Det kan ge dig en bättre bild och förståelse av hur hunden fungerar.

Stort lycka till med adoption av hund, och kom ihåg att du är med och räddar ett liv när du tar emot en omplaceringshund i ditt hem.

- Annons -