- Annons -

Regel nummer ett: det är inte hundens fel om den gör ifrån sig inomhus. Med denna regel följer regel nummer två: skäll inte hunden tillrätta. Stressen ger motsatt effekt och kommer göra träningen för att få din hund rumsren lite jobbigare. Utgå istället från hundens schema och lär dig känna igen när hunden signalerar att det är dags för rastning.

Varför är min hund inte rumsren?

En rumsren hund betyder helt enkelt en hund som bajsar och kissar utomhus. Ofta är det valpar man tränar till att bli rumsrena, men en del vuxna hundar kan plötsligt sluta vara rumsrena. Det är oftast ett tecken på att något är fel om din tidigare rumsrena hund gör ifrån sig inomhus. Rådgör med din veterinär om din hund plötsligt har slutat bli rumsren. En plötsligt icke-rumsren hund kan ha att göra med:

  • Missbildning i urinvägarna
  • Urinvägsinfektion
  • Njursjukdom
  • Diabetes
  • Stress

Det kan alltså både vara tillfälliga och permanenta besvär.

rumsren hund

Rumrenhetsträning för valpar – så gör du

För att en hund över huvud taget ska förstå att den inte ska göra ifrån sig inomhus behöver den tränas. En engagerad och noggrann träning ger vid de allra flesta gånger effektiv och bra effekt. Är ni flera i er familj är det bra om ni sätter er ner och går igenom hur rumsrenhetsträningen ska gå till. Är alla med på vad som ska göras, kan ni hjälpas åt för att minska risken för olyckor inomhus.

För att träna din valp är det bra att du:

  • Berömmer när den gör rätt
  • Har tålamod
  • Inte skäller eller trycker ner nosen i det den gjort

Det sistnämnda är tyvärr en seglivad myt som en del fortfarande tror ska hjälpa. Forskning har dock visat att det är verkningslöst och skapar bara stress. Positivt förstärkning är den allra bästa träningen för din trofasta hund.

hund

Utgå från hundens schema

Din valp kommer behöva kissa efter den vaknat efter en kort sovstund och efter en lek. Ha det i åtanke och ligg steget före: visa din valp vägen ut och beröm den när den kissar. Ett bra knep är att bära ut valpen, den kommer inte kissa medan du bär. Tänk på att det är lönlöst att försöka “få den” att kissa när ni väl är ute. Ha tålamod, tids nog kissar den. Låt den nosa runt lite, men försök undvika distraktioner.

Efter att hunden har ätit brukar det ta ungefär 15-20 minuter för den att behov nummer två kommer – här gäller samma sak, det är du som ska ta kommando. När hunden har uträttat sina behov är det bra att den logiska följden blir att ni går in igen.

  • Tips! Rasta hunden på samma återkommande ställe, så blir det enklare för hunden att förstå vad det är du vill.

Reagera på rätt sätt

När hunden gör rätt ska du berömma den, men du behöver inte göra en för stor grej av det. Då är nämligen risken att det blir lite oroligt kring detta med att göra ifrån sig. Konstatera enkelt och uppmuntrande att den gör rätt.

När olyckan är inne

Gör valpen inte som du vill, det vill säga, råkar kissa eller bajsa inne, är det av största vikt att du inte skäller ut den. Det skapar onödig stress. Olyckan kommer nämligen förr eller senare. Har du en fin matta du är rädd om? Rulla undan den tills din valp är rumsren, istället för att riskera att hunden råkar kissa på den.

I djuraffären kan du köpa spray avsedd för att ta bort kisslukt från hund. Försvinner den inte helt kan hunden ta för vana att gå dit och kissa igen.

Så visar hunden att den behöver rastas

Fortfarande inte rumsren? Kanske är det så att du inte lyckas läsa av att din hund signalerar att den behöver rastas. När hunden behöver uträtta sina behov kan den signalera för dig genom att trampa runt och gny: dessa markeringar ska du lära känna och gärna berömma! Duktig hund som säger till när den behöver gå ut.

- Annons -