Avmaskning katt – hur det fungerar och vad du ska tänka på
Har du en utekatt som strosar runt i naturen på sina rutinmässiga ärenden? Då behöver du förmodligen avmaska den ett par gånger om året. Vi skriver om vad som är bra att tänka på när du ska avmaska din katt, och hur du undviker att parasiten utvecklar en resistens mot avmaskningsmedlet.
Min katt har mask! Vad ska jag göra?
Om du upptäcker att din katt har mask måste du avmaska den. Obehandlad mask kan leda till allvarlig sjukdom och försvagning av katten. Det är bra att veta att katten ofta går med mask utan att du märker det: är du osäker på om din katt har mask, kan du köpa ett masktest på apoteket eller ta ett avföringsprov hos din veterinär.
Symtom på att katten har mask:
- Diarré
- Svullen buk
- Avmagring
- Kräkningar
- I sällsynta fall: försämrad pälskvalitet, hosta, svårt att andas
Det händer att du kan upptäcka mask i kattens kräkningar och avföring, men utgå inte ifrån det.
Behandling
Avmaskning gör du med receptfria maskmedel. Det finns särskilda pastor som man kan stryka på kattens päls, som den kommer slicka upp när den tvättar sig.
Läs mer: Kattnamn: Din utlimata guide till att välja perfekta namnet
Piller går också bra, men det är betydligt svårare att få i katten. Det finns också speciella tabletter som är omslutna med något katten tycker är gott.
- Om du bor i ett hushåll med många katter kan du rådgöra med din veterinär hur du ska lägga upp en bra strategi för avmaskningen. En katt som inte har mask bör inte genomgå en avmaskning.
Avmaskning Katt och avmaskning kattunge
En kattmamma som har mask kommer smitta kattungarna via modersmjölken. Det är därför viktigt att samtliga medlemmar i kattskaran avmaskas, så att de inte fortsätter smitta varandra.
Läs också: Köpa katt? Vi hjälper dig reda ut dina frågor
Vuxna katter har i regel utvecklat en immunitet mot spolmask och behöver oftast bara avmaskas mot bandmask. Kattungar avmaskas från att de är fyra till sex veckor gamla. Läs på bipacksedeln hur ofta det ska upprepas.
Olika typer av mask
Mask är egentligen ett samlingsnamn för lite olika typer av mask. Det finns kombinationsmediciner som täcker behandling mot olika typer av mask i en och samma behandling. Det bästa är dock att “spetsbehandla” just den mask din katt har drabbats av, annars riskerar du att göra maskarna resistenta.
- Veterinären kan hjälpa dig fastställa vilken specifik mask din katt har.
Spolmask
Spolmasken och dess ägg är vanligt förekommande i naturen. Runt 5-15 % av alla utekatter uppskattas bära spolmask, förmodligen är mörkertalet stort. Spolmasken är den vanligaste maskinfektionen hos katter. Särskilt vanlig är den bland kattungar, som oftast har blivit smittade av sin mamma. Det är vanligt att kattmamman fått mask när hon varit dräktig, och att masken därmed överförts till ungarna när de diar. Du kan se till att masktesta och avmaska din katt om hon är dräktig.
- Spolmasken kan smitta människor, men det är ovanligt.
Bandmask
Bandmasken drabbar utekatter som äter möss, sorkar och andra små gnagare i naturen. Den smittar inte från katt till katt, och smittar inte heller människor. Det är framför allt bandmasken som kan utveckla resistens ifall du behandlar katten mot bandmask i onödan.
Dvärgbandmask
Människor kan drabbas av den hos rävar förekommande parasiten dvärgbandmask. Katter verkar enligt en del studier vara mindre mottagliga för den, men om dvärgbandmask går i ditt område och din katt är utekatt kan det vara bra att avmaska den ändå. Det är nämligen oklart om huruvida katten kan överföra det till människan, även om själva katten inte blev smittad.
- Enligt 1177 är det tio år sedan en människa i Sverige smittades av dvärgbandmask.
Avmaskning av katt – hur ofta?
En utekatt med god aptit för möss och småfåglar behöver avmaskas 1-2 gånger om året. Behandla den bara om du vet att den har mask. En innekatt behöver i regel inte avmaskas, eftersom den inte vistas i miljöer där maskäggen förekommer.
Lycka till med avmaskning av katt!