Köpa katt? Vi hjälper dig reda ut dina frågor

KATEGORI

Hona eller hane? Inne eller ute? Blandras eller raskatt? Du som vill köpa katt har en del frågor att ställa dig själv, här hjälper vi på Villalivet att reda ut några av dem!

Inför ditt kattköp

När lusten väl tagit över och blivit till färdiga planer finns det några saker du behöver reda ut innan du vänder dig till en uppfödare eller katthem. Här listar vi några av de vanligaste sakerna som du behöver ta ställning till.

Inne- eller utekatt?

Den här frågan kommer vara avgörande för vilken typ av katt som passar ditt hem. Alla katter måste få komma ut och promenera, men en del katter kommer och går lite som de vill. Det avgörande ligger i hur du bor. Har du möjlighet för katten att själv promenera runt i en relativt trafiksäker miljö, rekommenderas man att katten får bli en självständig utekatt.

Blandras eller raskatt?

Det finns för- och nackdelar med både blandraser (så kallade huskatter) och renrasiga katter. Man brukar säga att renrasiga katter har mer förutsägbara personligheter och beteendemönster, och därför kan man läsa sig till mycket innan man bestämmer sig för vilken ras som passar en. Man ska förstås alltid komma ihåg att även raskatter har olika karaktärer. Raskatter brukar normalt passa bättre som innekatter, även om de också bör få komma ut på promenad.

Om särskilda egenskaper eller utseende inte spelar större roll för dig kan en huskatt vara ett alternativ. De är betydligt billigare och får inte samma nedärvda sjukdomar som raskatter kan få.

Hon- eller hankatt?

Det finns inget enkelt svar på den här frågan: inget är bättre än det andra. Hon- och hankatter har dock egenskaper som skiljer sig åt från varandra, och de påverkas av hormoner och säsonger på olika sätt.

Honkatter

  • Anses något mer reserverade och självständiga än hankatter
  • Keliga och omsorgsfulla när de själva väljer det
  • Påverkas av dräktighet
  • Känner av ens sinnesstämning mer

Hankatter

  • Kan vara borta längre perioder på jakt efter en honkatt
  • Bevakar reviret mer aggressivt, hamnar alltså oftare i slagsmål
  • Hemma är de latare än honkatter
  • Keliga och mer inställsamma
  • Lite mer matglada

Ta listorna med en nypa salt. Det är den individuella karaktären hos katten som avgör personlighetstypen, vilket inte påverkas av deras kön. I slutändan kommer du helt enkelt märka av det när katten väl är hemma hos dig. En hankatt kan exempelvis både vara mycket självständig och känna av om man är ledsen, precis som att en honkatt kan vara matglad och lat!

Kattunge eller vuxen katt?

En rak fråga: är du beredd på att det blir en hel del bus med en pigg och alert kattunge? Eller föredrar du en lite mer “livserfaren” katt, kanske en som redan fått en kull med kattungar? Kattungar är pigga, otroligt söta och roliga att ha att göra med. Vuxna katter är självständiga och tar saker och ting med lite större ro, till exempel om det finns småbarn i hushållet. Det är enklare att förutse kattens karaktär om den är äldre.

Finns en stand-in kattvakt?

Har du någon som kan vakta din katt när du är på semester, eller av annan anledning är borta? Att ha en kattvakt redo underlättar både för dig och för din katt.

Var kan jag köpa katt?

Beroende på om du väljer att köpa en raskatt eller en huskatt finns det olika alternativ. För den som planerar köpa en huskatt och inte vill göra en för stor affär av sitt köp, kan man kolla runt med kollegor, släkt eller vänner ifall de känner någon som fått en kull med kattungar. Man kan också vända sig till ett katthem eller jourhem för att adoptera en hemlös katt.

Välja uppfödare

De flesta som köper raskatt har redan bestämt sig för vilken ras de vill ha, och väljer uppfödare efter det. Kanske är man bekväm av sig och väljer helt enkelt den närmsta möjliga uppfödare som erbjuder just den ras man är ute efter. Andra väljer uppfödare efter rekommendationer från kollegor eller sociala medier. Något som är värt att tänka på är att uppfödaren ska vara en person du i efterhand kan vända dig till med frågor om din katt. Därför är det bra att vända sig till en uppfödare som du får bra känslor för.

Lycka till med att köpa katt önskar vi på Villalivet!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -