Så får du husdjur i lägenhet att trivas

KATEGORI

I Sverige har vart tredje hushåll ett husdjur, så givetvis kan du ha en katt eller ett annat djur i en lägenhet. Det som är nödvändigt att tänka på är att rasen du skaffar trivs inomhus och att du har tid för promenader eller annat som är viktigt för din hund, katt eller kanin. Läs mer här!

Många drömmer om att skaffa en hundvalp, en kattunge eller till och med en liten kanin, fastän de bor i lägenhet. Om du har tillräckligt med tid och engagemang för ditt husdjur kommer det gå bra, men det finns en del saker att tänka på som kan göra trivseln större för din bästa vän.

Läs också: Maine Coon: 10 anledningar att älska denna magnifika kattras

Att tänka på innan du skaffar husdjur

Innan du tar steget och tar hem ett husdjur i lägenheten kan det vara bra att tänka på vad som skulle göra att din nya kompis verkligen trivs – och om du har förmåga och tid att ta hand om dessa behov.

  • Vad för husdjur är du ute efter?
  • Hur stort bor du?
  • Har du tid med en valp, en katt- eller kaninunge?
  • Kommer du försäkra ditt nya husdjur?
  • Har du alla tillbehör och den utrustning du behöver hemma?
  • Gillar du att promenera och skyr varken regnrusk eller blåst?
  • Har du kännedom om husdjurets ras och beteende?
  • Har du tid och lust för omvårdnad av päls och hygien?

Hund i lägenhet?

husdjur i lägenhet

Vill du ha en hund bredvid dig i tv-soffan, att promenera med och att sova tätt intill? Du är inte ensam. En hund är drömmen för många, både hos barn och vuxna. Men, en hund kräver både uppmärksamhet och flertalet promenader varje dag. Stimulering, aktivering och en stor portion kärlek.

Läs också: Hamster – 10 tips om skötsel – köpråd och information

Dessutom kostar det en hel del att köpa hund och allt som hör till, inte minst om du vill placera den på hunddagis under arbetsdagen. Allra bäst är det om du kan ta med dig hunden till ditt jobb, har någon som kan passa eller kör delar av dagen hemifrån så att hunden inte behöver vara ensam.

Läs mer: Golden Retriever – 15 Fantastiska Fakta

Hundar som passar bättre i lägenhet än andra

Om du verkligen känner dig redo och har tid för en hund är det fritt fram. Det finns en del raser som fungerar extra bra i lägenhet.

   • Mops – en populär liten hund med ett tystlåtet temperament. Den vill alltid vara där du är och passar perfekt i lägenhet.
   • Engelsk bulldog – en latmask som gärna tar det piano och är tålmodig gentemot barn. Underbar som soffkompis.
   • Cavalier King Charles Spaniel – en efterhängsen sötnos som gillar promenader men också att mysa bredvid dig. Vill inte vara ensam en längre tid, som många hundar.
   • Bostonterrier – en charmig, tystlåten dvärghund som inte kräver så mycket motion och passar utmärkt i lägenhet.

Katt i lägenhet?

husdjur i lägenhet

Katten är det allra vanligaste husdjuret i Sverige, och passar bra i lägenhet. Att veta är att även om katten är självständig, behöver den mycket stimuelering och att få umgås med sin ägare för att må bra. Att leka med katten varje dag och se till att den kan klösa, klättra och följa sina instinkter är jätteviktigt.

 • En katt lever i snitt 15 år – det är ett stort åtagande att ta ställning till om du ska skaffa katt.
 • Den vanligaste pälsdjursallergin är mot katt, kolla upp så du eller någon närstående inte är allergisk.
 • Katten passar dig som vill ha ett tillgivet djur som även är självständigt och egensinnigt.

Andra husdjur som passar i lägenhet

Förutom katt och hund finns det en mängd andra husdjur du kan ha i lägenhet. Varför inte en kanin, två marsvin eller undulater? Djur förgyller hemmet men det gäller som nämnt att du kan ta hand om ditt husdjur och ge den tid och den uppmärksamhet den både behöver och förtjänar.

 • Kanin – ett lättskött husdjur som är billig att utfordra. Men tänk på att den kräver en stor bur och att du dessutom ska städa buren varje vecka. Kaninen ska även släppas ut varje dag och få springa fritt i lägenheten. Skaffa två på en gång eftersom kaninen vill ha sällskap.
 • Marsvin – ett sällskapligt nattdjur som gärna ligger och kuttrar i knät. Marsvinet vill ha en kompis och det gör att du behöver skaffa flera. Släpp ut minst en gång om dagen.
 • Fågel – en undulat är ett sällskapsdjur som behöver stimulans och sysselsättning – samt gärna en kompis. Den ska kunna flyga i sin bur och få släppas ut i lägenheten med jämna mellanrum.
 • Mus eller råtta – vissa kämpar för att bli av med dem, andra köper dem som sällskapsdjur. Möss och råttor som föds upp till att vara husdjur är sällskapliga och lättskötta. Råttan är mest social av de två, denna skapar starka band till dig om du ger den förtroendet och tiden det krävs. De två djuren lever upp två eller två och ett halvt år, vilket gör det till ett lite mindre åtagande att skaffa råtta än en hund, katt eller kanin.

Lycka till med att skaffa husdjur till lägenheten och göra din bostad till ett riktigt hem, med ett djur som välkomnar dig varje gång du kliver innanför dörren.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -