- Annons -

Vill du skaffa ett husdjur som fungerar med barn? Vissa djur och raser passar barn bättre än andra. Du bör också utgå från barnets ålder. Och om det är barnet själv som ska ansvara om vissa delar av djurets skötsel finns det ännu mer att ha i åtanke. Läs mer om husdjur till barn i olika åldrar här!

Det finns forskning som visar att barn får en större ansvarskänsla, mer empati och en ökad självkänsla av att ta hand om djur. Dessutom för djur ofta med sig ett lugn som smittar av sig på barn, vilket syns i skolor där lässtöds hundar skapar trygghet och trivsel. Kort sagt, det är positivt med husdjur till barn. Barnet får inte bara en kompis att mysa och leka med, han eller hon lär sig även om konsekvenser och om villkorslös kärlek. Men, vad för djur passar små barn och vilka kan ett litet äldre barn ta hand om?

Hur barnets ålder påverkar valet av djur

Barn kan som nämnt lära sig mycket av att ta hand om ett djur. Beroende på barnets ålder kan vissa typer av husdjur passa bättre än andra.

 • Ett litet barn mellan 1–3 år brukar vilja klämma, både på saker och på djur. Då är akvariefiskar ett bra alternativ, de är vackra när de simmar runt i sitt akvarium. Onåbara och trygga. En katt eller hund blir lätt irriterad eller stressad av ett vilt småbarn.
 • Mellan 4–6 år kan husdjuret faktiskt bli en kompis till barnet. Nu är allt från marsvin och kanin till fågel, katt och hund bra alternativ, så länge du som förälder har tid att ge till djuret.
 • När barnet börjar i första och andra klass är de tillräckligt mogna för att hålla en hund i koppel. Nu kan de även sköta delansvaret för ett mindre husdjur, som en fågel, reptil, fisk eller marsvin.
 • När ditt barn närmar sig högstadiet kan de oftast ta eget ansvar för ett husdjur, genom att lära sig om rutiner, få insikt i konsekvenser och sådant som är bra om den ska kunna ta hand om djuret själv.
 • Köp inte ett husdjur till barn om du inte själv är beredd att ta ansvar. Det är alltid du som vuxen som har det yttersta ansvaret när det kommer till ett husdjur, även om barnet är det som verkligen vill ha katten, hunden eller kaninen.

Pälsiga husdjur för barn

husdjur till barn

Vad för djur brukar passa barn i unga åldrar? Marsvin är ett av de minst bitbenägna av alla gnagare, och är ett sällskapligt och tystlåtet djur många har som sitt första husdjur. Kaniner är också ett bra första djur, de kan dessutom bo ute året om, i en vinterbonad bur. Kaninen vill ha en kompis för att trivas, och om du vill att den ska bli mer sällskaplig ska den ha sin huvudbostad inomhus. Ett annat populärt pälsdjur är hamster, som lever lagom länge med tanke på att barns engagemang snabbt dalar. Dessutom trivs hamstern som ensamdjur, vilket underlättar.

Allergivänliga djur

husdjur till barn

Det finns gott om husdjur som passar det allergiska barnet. Varför inte en majsorm, en sköldpadda, ödla, undulat eller kanske ett stort akvarium med spännande fiskar och grodor? Lyssna till vad barnet själv är intresserad av.

Innan du skaffar husdjur till barn

Oavsett om ditt barn tycks ha förmågan att ta hand om sin efterlängtade undulat, katt eller hund finns det en del saker att ta hänsyn till. Bland annat behöver du tänka efter om du har tid och tålamod för att köpa hem ett husdjur, inte minst eftersom barn inte har samma konsekvenstänk.

 • Är du själv beredd att ta ansvar för djuret?
 • Har du råd att skaffa en djurförsäkring?
 • Räkna ut vad det kommer kosta med tillbehör och mat till djuret.
 • Köp aldrig djur på impuls och läs på ordentligt innan du bestämmer dig.
 • Köp alltid hund av en seriös uppfödare, särskilt rashundar som kan råka på sjukdomar och medfödda avelsfel.
 • Besök en vän som har djur eller en gård med djur – innan du tar beslutet om att skaffa husdjur till barnen.

Kom ihåg att vad för husdjur du än skaffar till ditt barn är det viktigt att ge djuret rätt behandling, mat och det sällskap det behöver för att må bra.

Lycka till med att välja husdjur till barn!

- Annons -