- Annons -

Med tiden börjar din annars så busiga valp få grånande päls runt nosen, lederna börjar bli stela och den orkar inte lika mycket som under forna valpdagar. Även mentala förändringar kan ske: när hunden inte längre kan förlita sig på sitt luktsinne kan den reagera oroligt, eller aggressivt. Alla hundar åldras individuellt, som hundägare är det ditt ansvar att göra livets höst rofylld.

Det här händer när din hund blir gammal

Din hund genomgår en hel del förändringar när den åldras. Precis som vi människor innebär åldrandet både fysiska och mentala förändringar. En del mentala förändringar sker som direkt konsekvens av de fysiska förändringarna. När vi inte längre har full kontroll över en central kroppsfunktion kan vissa av oss reagera med oro, ilska och frustration. Andra individer tar åldrandet med större ro, detsamma gäller många djur.

  • Det är vi hundägare som ansvarar för att bereda vår åldrande hund värdiga, stillsamma år på ålderns kant. Ge hunden det lugn och den harmoni som den behöver.

Inte lika mycket ork

gammal hund

Det vanligaste ålderstecknet är att din hund inte längre har den där valpiga energin. Kanske märker du själv att din hund inte entusiasmerar lika starkt över saker längre, blir andfådd under promenader och tar lite fler vilopauser. Att hunden tappar orken beror ofta på att blodförsörjningen till hjärtat försämras vid åldrandet.

Behåll ändå kondition

Det är viktigt att komma ihåg att inte gå åldrandet i förväg. Korta inte ner promenaderna om inte hunden visar det behovet. Hunden kommer vara i behov av motion och god kondition även under levnads afton. Om hunden går upp i vikt som en konsekvens av att ni taggat ner, kommer du bara göra åldrandet svårare att hantera för hunden. Att hunden får komma ut på äventyr är ett av de bästa sätten att åldras!

Nedsatta sinnen

Åldrandet innebär ofta förändringar i organen som förser hjärnan med nödvändig information. Exempel på det kan vara:

  • Nedsatt hörsel
  • Luktsinnet tryter
  • Synen försämras
  • Smaksinnet försvagas

Behov av rutiner

Hunden märker av sina förändrade sinnen. Vissa reagerar med oro och rädsla, det är inte helt ovanligt att hunden kan reagera aggressivt som för att skydda sig själv. Reagerar den på det sättet kan det vara en signal på att den behöver betydligt större förutsägbarhet än tidigare. Hunden är helt enkelt inte lika flexibel som den var i sina unga dagar, utan behöver rutiner och ett invant levnadsmönster. Slå ner på tempot och anpassa dig efter din hunds åldrande kropp.

  • Att möblera om hemma kan bli jobbigt för en hund som har fått större behov av förutsägbarhet i vardagen.

Kärlek och närhet

gammal hund

Din hunds behov av ömhet kan komma att öka med ålderns höst. Det beror på att hundar söker trygghet i sin flock när de försvagas. Se till att göra saker tillsammans, både för din egen och hundens skull. Varför inte åka ut till ett naturreservat och tillbringa en dag i skogens lugn? Ta med ett mjukt underlag för hunden att vila upp sig på. Låt den sista tiden vara tillsammans med varandra!

När slutet är nära

Om din hund åldras på ett sätt som gör det svårt för den att leva ett värdigt liv kan du behöva ta ett avgörande beslut för hunden. Om hunden får svårt att hålla tätt, är sjuk eller på något sätt lider tungt av sitt åldrande är det bra att kontakta sin veterinär och konsultera om eventuell avlivning. Fatta beslutet tillsammans med veterinären och låt det bli ett värdigt avslut på ett långt, rikt liv.

Vi på Villalivet hoppas att du och din gamla hund får ett långt liv tillsammans!

- Annons -