En hundkoja är en plats där din hund kan få en lugn stund. Ett klassiskt hundhus i trä är inte svårt att bygga själv och kan bli ett roligt projekt för dig och någon familjemedlem att pyssla med. För bästa möjliga trivsel är det bra att anpassa kojans storlek och placering efter vilken typ av hund du har. Läs mer, så förklarar vi hur!
En hundkoja behöver inte vara avancerat utformad, även om det finns hundkojor i alla tänkbara variationer och standarder. En del bygger sin hundkoja av några upphittade lastpallar, medan andra köper färdiga set som motsvarar ens egen husfasad med altan och liten namnskylt. Hur mycket prestige du lägger i din hundkoja väljer du själv, men vi kommer med lite tips om hur du kan anpassa hundkojan efter vad din hund skulle föredra.
- En hundkoja ska inte betraktas som hundens nya hem. Den bor med sin familj hemma i huset. Hundkojan ska ses som en avkopplingsplats vid utelek.
Storlek på hundkoja?
Så här beräknar du hundkojans optimala storlek.
- Längd: Mät hundens längd i meter, från nosspets till svansfästet och multiplicera det med 1,1.
- Bredd: Mankhöjd i meter, multiplicera med 1,1.
- Höjd: Hundens mankhöjd i meter, multiplicera med 1,2.
Källa: jordbruksverket.
Estetiskt är kul, praktiskt är bäst
Även om en hundkojas utseende kan variera enormt är det viktigt att komma ihåg att behålla sitt hundperspektiv. Ett hundhus med snickarglädje, spirande torn och spetsiga fönster och dörrar ser trevligt ur för ögat, men tänk på att hunden inte ska kunna göra sig illa på kojan. Hunddörrarna ska därför alltid vara mjuka, ovala och inte gå att skrapa i. En för liten dörr blir svår att komma in genom, medan en stor kan göra att madrassen och filten ständigt åker ut.
- Tips! Se till att taket på din hundkoja är uppfällbart, då blir det enklare att rengöra. En ren hundkoja är mer trivsam för din hund.
Hundar ser inte färger på samma sätt som människor. Välj färg efter egen smak, helt enkelt!
Hundkoja ute
En utekoja för din hund är en bra lösning om din hund vistas ute mycket. Den skyddar i soliga dagar och är en avkopplande plats för hunden att komma till ro i även på hösten och vintern. När du bygger en hundkoja som ska stå utomhus är det bra att tänka på att den ska vara väderbeständig. Välj därför färger som tål vatten och material som klarar av slitage; en sliten och ledsen hundkoja är inte särskilt kul varken för dig, hunden eller för dina grannar.
En liten hundkoja klarar av att bevara din hunds kroppsvärme bättre än en rymligare variant. För att öka komforten för din hund under svalare årstider kan du inreda hundkojan med en skön, isolerande hundfilt. Andra väljer att lägga halm i kojan under vintern.
Ha följande i åtanke:
- Golv. En hundkoja utomhus bör ha ett golv, gärna i laserat trä. Furu går alldeles utmärkt.
- Ben. Om din hundkoja har uppbärande ben skyddar den ännu bättre mot fukt och kyla.
- Storlek. En hundkoja ska ha rimlig storlek, för att bättre behålla kroppsvärmen som hunden avger.
- Filt. En isolerande filt gör att din hund ligger skönt därinne. Tänk på att den kan bli blöt under vintern, så underhåll den noga.
- Isolering. Det finns särskilda isoleringsmaterial som går att köpa i välsorterade hundaffärer. De är enkla att montera dit under vinterns kalla månader, och går att ta av under sommaren, så att hundkojan också kan släppa ut värmen.
- Färg och material. Tänk på att använda dig av färg och material som inte är skadliga för hunden.
Hundkoja inne
En hundkoja går också att installera inomhus. En fördel med en hundkoja inne är att hunden får en given plats att vila på, och du kan i bästa fall reducera päls och annat från dina möbler. En del väljer till och med att kombinera en liten hundkoja i hallen med avlastning ovanpå, där familjen förvarar vantar, mössor eller annat på! Här kan du låta fantasin flöda, men kom ihåg att storleken på hundkojan, dörren in till den och en skön filt är minst lika viktigt för innekojan som för den som står utomhus.
Vi på Villalivet hoppas du och din hund får några roliga idéer att bygga hundkoja med, lycka till!