Så hanterar du ett antiskällhalsband

KATEGORI

Antiskällhalsband – så fungerar det samt för- och nackdelar

Är antiskällhalsband bra eller dåligt? Det råder delade meningar om det. De flesta experter är överens om att belöning är en mer effektiv inlärningsmetod än bestraffning. Här skriver vi om orsaker till att din hund skäller, och vad som kan vara bra att tänka på om du överväger att prova ett antiskallhalsband som hjälpmedel. Läs mer!

Varför skäller hunden?

Om du har en hund som skäller mycket, är det bäst att gå till botten med vad som får hunden att skälla. En hund skäller ofta av glädje, hunger, understimulans eller för att varna dig. Om din hund skäller när den vill äta, kan du till exempel träna hunden i att krafsa med tassen i golvet, eller ställa sig och vänta vid matskålen.

Belöna den genom uppmuntrande ord, och med att den får sin mat. På liknande sätt kan du träna din hund till att agera på ett sätt som är lugnare. Börja vid andra änden, och försök tänka i form av positiv inlärning istället för bestraffning.

antiskällhalsband hund

Det allra vanligaste tillfället när en hund skäller är när någon närmar sig ditt hus. Det är bättre att träna hunden på att tystna när du ber den genom att belöna den när den gör rätt, snarare än att skälla när den gör fel. Att väcka obehag hos din hund kan resultera i att du får en ännu mer stressad hund, som kanske okynnesskäller ännu mer än från början.

  • Behöver du hjälp med att uppfostra din hund? Gå en hundkurs!

Att använda antiskällhalsband

Ett antiskällhalsband kan vara ett effektivt sätt att lära din hund att inte skälla, och finns i olika sorters varianter. De vanligaste typerna är ett halsband med vibration, ultraljud eller vätska/spray. Du ska inte använda ett antiskällhalsband på en hund som är lättstressad. Det rekommenderas heller inte att använda ett antiskällhalsband innan du tränat hunden på andra sätt.

  • De flesta hundexperter är överens om att belöning är mer effektiv träning än bestraffning.

Olika typer av antiskällhalsband

Kanske har du försökt att på alla sätt få din hund att sluta okynnesskälla. En del har stora problem med hundar som skäller efter människor som passerar utanför fönstret, och en del hundar skäller och ylar på natten och håller hela familjen vaken. Självklart är det ett problem som måste lösas.

Läs också:

Om du har bestämt dig för att du vill prova antiskällhalsbandet som hjälpmedel finns det lite olika typer att välja mellan. Kom ihåg att aldrig lämna din hund ensam med ett antiskällhalsband på. Här listar vi ett par vanliga typer av halsband för din hund.

Vibrationer

En variant av ett antiskällhalsband som också finns med fjärrstyrning ifall du vill lära din hund att inte skälla i vissa situationer. Du styr istället halsbandet med en fjärrkontroll och trycker när halsbandet ska vibrera.

Det finns också vibrationshalsband som aktiveras när din hund skäller, utan någon fjärrkontroll som du styr. Vibrationen är ofarlig för hunden. Det finns vibrationshalsband som stegrar om hunden fortsätter skälla. Vibrationen blir då mer intensiv för att markera att hunden gör fel.

hund skäller

Spray

Ett vanligt sätt att träna din hund i olika beteenden är genom ett halsband som innehåller en liten refill med en spray. Det finns både sprayer som luktar citron, och sådana sprayer som inte luktar något alls.

Den kommer spraya hunden när den skäller, och sprayen är ofarlig för dig och din hund. En del menar att det är effektivt, medan andra menar att hunden vänjer sig vid sprayen och att man ändå inte fått bukt på problemet.

Vi på Villalivet hoppas att du fick lite ideer på hur du och din hund kan träna tillsammans. Ta hand om dig och din vovve, lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -