Tvättar du hundens päls – för ofta?

KATEGORI

Om hunden själv fick välja, skulle den förmodligen slippa den där återkommande schamponeringen. Riktigt så illa behöver det inte bli, men ett vanligt misstag är faktiskt att vi hundägare tvättar våra hundar lite för ofta. Tvätta bara hunden när den är smutsig, och ta hand om din hunds munhygien. Då kommer din hund inte göra det gamla uttrycket “det luktar hund” någon rätt.

Då är det bra att tvätta hundens päls

Det räcker med att tvätta hundens päls när den är smutsig, till exempel om den rullat runt mycket på marken. Kanske är det dock så att du tvättar din hunds päls lite för ofta? Det är ett vanligt misstag bland hundägare som är måna om hundens hygien. Tyvärr kan för regelbunden och stark tvagning av hunden leda till att din hunds naturliga bakterieflora slås ut. Då tappar hundens eget “hudförsvar” sin balans, vilket resulterar i klåda. I värsta fall börjar hunden också lukta sämre än vad den hade gjort annars.

En hund som äter bra, rör sig regelbundet och blir tvättad när den är uppenbart smutsig kommer inte börja lukta illa.

Luktar din hund illa?

Om din hunds päls luktar illa är det bra att gå till botten med orsaken till detta. Många tar till schamponeringen som den första lösningen, men då riskerar du att få börja om många gånger eftersom tvättningen i sig kan förvärra symtomen.

Här är vanliga orsaker till att hunden luktar illa:

  • Tandsten. Borsta tänderna på hunden några gånger i veckan.
  • Dåligt foder. Har maten som din hund äter mycket stärkelse i sig? Lägg lite mer pengar på att köpa bra hundfoder. Dåligt foder ger dålig magflora, och dessutom dålig andedräkt.
  • Svamp. Din hund kan ha fått en svampinfektion av något slag.

Seborré

Har din hund fet päls med mjällbildning? Då kan den ha drabbats av seborré. Hunden börjar klia sig mycket och luktar illa. Rodnande hud är också vanligt förekommande. Kontakta en veterinär om du misstänker detta.

Tvätta med milda produkter

tvätta hundens päls

Det kan förstås också vara så enkelt som att det faktiskt är dags att bada hunden. När du gör det är det bra att bara använda sig av milda produkter som inte luktar starkt av parfym. Alla hundar har olika pälstyper, så börja med att ta reda på vilka produkter och vilken typ av tvättning som gäller för just din hund. Välj alltid allergivänliga produkter.

Olika pälstyper är:

  • Korthårig
  • Långhårig
  • Lockig
  • Strävhårig
  • Bandpäls
  • Snörpäls

Borsta och kamma hunden regelbundet, så uppstår inte svåra tovor och du behöver inte schamponera hunden lika ofta.

Därför kliar hundens päls

tvätta hundens päls

Det är inget konstigt att hunden kliar sig då och då. Det är när du upptäcker att det sker mycket ofta, och att det inte verkar ta slut, som du ska bli uppmärksam. Vanligaste orsaken till att hunden har klåda är att den har parasiter, hudinfektioner, allergier, svamp eller löss. Det kan också vara så enkelt som att den blir tvättad för ofta. En hund som kliar sig mycket är faktiskt en av de vanligaste anledningarna till varför vi besöker veterinären. Hudproblem i sig har visat sig orsaka psykiskt obehag hos hundar, och kan i värsta fall leda till att hunden blir deprimerad.

  • Granska pälsen. Hittar du synbara löss eller loppor? De trivs oftast bäst bakom hundens öron och på insidan av benen. Leta också efter bitmärken från parasiterna, de syns som röda prickar.

Om du inte hittar orsaken till varför din hund kliar sig mycket ska du kontakta din veterinär.

Skabb

Kan kliandet bero på skabb, och hur upptäcker man i så fall skabben tidigt? Skabb, eller rävskabb som det ofta kallas, kan inte ses med blotta ögat utan är ett litet parasitkvalster. Skabben gräver gångar under huden och går egentligen bara att upptäcka med en veterinärs hjälp. En mikroskopanalys av lite hudskrap från hunden kan ge rätt diagnos. Rävskabb behandlar man med receptbelagd medicin.

Om du har fler hundar ska du behandla alla mot skabben.

Vi på Villalivet hoppas att du fick med dig bra tips till hur och när du ska tvätta hundens päls!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -