Vanliga akvariefiskar och alla andra arter
I ett akvarium samsas (och bråkar) olika fiskarter med många olika egenskaper. Det finns ett helt spektrum av fiskar som är mer eller mindre lätta att sköta och odla, och som alltid är det viktigt att komma ihåg att fiskarna som ska befinna sig i akvariet är kompatibla med varandra. Här listar vi några av våra mest vanliga akvariefiskar.
Några av våra vanligaste akvariefiskar
Beroende på hur luttrad man är som akvarist kan man ha mer eller mindre renodlade akvarium för specifika arter eller blanda utefter vilka typer av vatten som fiskarna trivs i. Är man nybörjare är det bra att inte börja blanda för många arter på en och samma gång, utan stegvis trappa upp mängden fisk.
Några vanliga akvariefiskar är:
- Tetror
- Rasboror
- Danios
- Labyrintfiskar
- L-malar
- Ciklider
- Snäckor
Tetror – Vanlig akvariefisk i Sverige
Tetrorna är en populär stimfisk och tycker om att få komma i en liten grupp av sina egna. Du rekommenderas köpa i alla fall tio stycken av dem för att de ska hålla sig glada.
Läs också: Fjärilar: 25 fantastiska svenska arter – utforska dem här!
Tetrorna finns naturligt i Sydamerika och Afrika och kommer i en rad olika utseenden och beteendemönster. Neontetran är den allra vanligaste i våra akvarier: även kardinaltetran och fantomtetran är vanliga.
- I ett lite dunkelt vatten blir tetrornas färger klarare och mer lysande.
Rasbora
Rasbororna är ofta mycket små och kommer i en mängd olika former och färger. De tillhör släktet karpfiskar och lämpar sig bäst för något mindre akvarium. Rasboror återfinns naturligt i träskmarker och sjöar, varför de flesta rasborafiskarna trivs bäst i surt vatten.
Det är alltid bra om man kollar med återförsäljaren vad som gäller för just din rasbora: en del trivs i basiskt vatten. Rasbora trivs i akvarium med mycket växter som dämpar ljuset något.
- Trivs tillsammans med: snäckor, räkor och pansarmalar som delar samma vattenpreferenser.
Danios
Danios är precis som rasbororna också ett slags karpfisk. De vanligaste sorterna är zebrafisken och leoparddanion. De är omtyckta för sina fina grafiska mönster och ger ett snyggt intryck i ditt akvarium.
Läs också: Huggorm: Identifiering, förebyggande och åtgärder vid bett
De härstammar från sydöstra Asien och är en mycket omtyckt stimfisk. Föredrar syrerikt, rörligt vatten som inte blir för stillastående. Plantera gärna växter på en del ställen i akvariet och låt andra delar ge plats åt lek och stim.
- Se upp! Danios gillar att hoppa, se till att ha ett täckglas.
Labyrintfisk
Guramis, bettor och ormhuvudfiskar räknas till labyrintfiskar. De har alla gemensamt ett särskilt andningssystem som gör att de klarar lite mer syrefattigt vatten, de klarar nämligen av att tillgodose syre även från luften.
Bland de mest välkända av bettor återfinns den klassiska kampfisken, som man genom avel har lagt grunden för en vadslagningstävling i sydöstra Asien om vilken av kampfiskarna som vinner ett slagsmål. Men lugn, det finns betydligt lugnare kampfiskar än så.
- Labyrintfiskar trivs i välplanterade akvarium där det finns många gömställen.
L-malar
L-malar är bland de mest väletablerade akvariefiskarna: de går under många smeknamn. Slamsugare, algsugare… – Vissa namn med värre associationer än andra. En vanlig uppfattning är att dessa malar äter just smutset i akvariet, vilket inte stämmer. De äter istället små djur som lever i alglagret som bildas i akvariet.
På grund av sitt lite smutsiga rykte är det många som förbiser matning av sina L-malar, eftersom man tror att de klarar sig på akvariets smutslager. Tyvärr är det många av dessa fiskar som blir undernärda eller dör av svält på grund av denna missuppfattning. L-malar äter varje dag och vill ha mat som faller ner till botten.
- L-malar är lätta att identifiera på sin karaktäristiska sugmun, även om de kommer i olika storlekar och färger.
Ciklider
Det finns en mängd olika ciklider. De förekommer naturligt i sötvatten i USA, Afrika och även i delar av Asien. Ciklider räknas som en intelligent fisk med socialt beteende, även om några arter är mer stridslystna än andra. Palettcikliden brukar räknas som en vänligare art och passar den som är lite nybörjare på akvariefronten.
Snäckor
Snäckor är för många ett fascinerande djur som hjälper till att hålla det rent och fint i ett akvarium. De äter ofta matrester, rester från döda växter och alger. En del äter också döda fiskar.
Dessutom är de utmärkt som foder för snäckätande fiskar. Snäckorna kommer i en rad olika färger, mönster och storlekar. Några med utdragna spetsar, andra hoprullade och bulliga.
Många snäckor anpassar sitt kön efter omgivningen. Vissa kan föröka sig utan en partner.
Vi på Villalivet hoppas att du fick lite tips och inspiration till vilka vanliga akvariefiskar som passar ditt akvarium! Lycka till.