Har du Sveriges populäraste kattras?

KATEGORI

Här är Sveriges populäraste kattras

Vilken kattras är populärast i Sverige? De allra flesta katterna i Sverige är så kallade bondkatter, som ofta är blandrasiga och förekommer i olika färger och former. Förutom dessa finns det också ett stort antal raskatter hos kattägare runt om i landet.

Vissa mer populära än andra. Vilka är egentligen Sveriges vanligaste raskatter?

Det är med stor marginal som spräckliga huskatter utan stamtavla dominerar bland svenska kattägare. De är blandrasiga och kan ha olika typer av utseende. En raskatt är däremot avlad för att se ut på ett specifikt sätt, och för att ha särskilda egenskaper.

Det kan vara att ha lång päls, blå ögon och vara lugn – till att ha kort päls, stora tassar och vara lekfull. Men vilka raskatter är de mest populära i Sverige?

De vanligaste kattraserna i Sverige

ragdoll katt

De katter som toppar listan turas om att klättra upp och ned ett steg då och då. Under förra året var det följande kattraser på topp fem i Sverige:

  • Maine coon
  • Ragdoll
  • Sibirisk katt
  • Norsk skogkatt
  • Bengal
  1. Maine Coon – en amerikansk raskatt. En tvättbjörnsliknande katt som är stor och robust. Med stor, yvig svans som den kan vira runt sig under kalla nätter. Katten kommer bra överens med andra djur och brukar beskrivas som hundliknande i sitt temperament.
  2. Ragdoll – lugn katt med lång och mjuk päls. Även denna katt har sitt ursprung i USA och är mycket stor i jämförelse med flera andra katter. Den har silkeslen päls som påminner om en siames i sin färgsättning med vit kropp, svarta strumpor och svart ansikte.
  3. Sibirisk katt – rysk katt med tofsar och tjock päls. En intelligent ras som gillar att hänga med sin familj och gärna prata samtidigt. Överpälsen är vattenavstötande och kroppen muskulös, med stora tassar och kraftig hals. Klarar kalla vintrar galant.
  4. Norsk skogskatt – en stor katt med tofsiga öron. Välkänd för att vara vänlig och pratig, utan att vara högljudd. Har tjock päls och kindskägg samt byxor på bakbenen. Den gillar att befinna sig högt upp på skåp och hyllor, i träd och på andra utkiksplatser.
  5. Bengal – slank katt med prickig päls. En självständig och aktiv kattras som gillar att klättra och leka. Pälsen är kort och sammetsliknande, med karaktäristiska prickar eller ränder. Med sina stora, runda tassar rör den sig mjukt och tyst.

Vilken är din favorit?

Andra populära kattraser i Sverige

Förutom de fem i topp finns det många fler omtyckta kattraser i Sverige – alla med registrerad stamtavla och specifikt utseende.

Den brittiska nallebjörnen

En kattras som börjar bli riktigt vanlig i svenska hem är brittiskt korthår. Denna härstammar från Storbritannien och kallas ibland för ‘teddy bear’. Med tjock, tät päls, fylliga kinder, runda, stora ögon och knubbig kropp är det inte så konstigt. Det är en stillsam kattras som gärna hänger efter sin matte eller slumrar till bredvid i soffan. Perfekt som innekatt.

Katten med den lockiga pälsen

Devon rex är en annan kattras som är en av de vanligaste i Sverige. Det är en katt som är känd för sin mjuka, lockiga päls. Även morrhåren är krusiga. Den fäller nästan ingenting och har slank men muskulös kropp. Det mest kännetecknande är dess stora ögon, öron och korta nos i ett kvadratiskt ansikte. Devon rex älskar värme och kryper gärna in under filtar.

Läs också: Köpa katt? Vi hjälper dig reda ut dina frågor

Den heliga katten

En helig birma är en lugn och tystlåten kattras som är sällskaplig och anpassningsbar. Den har silkig päls och har ansikte, öron, ben och svans i samma färg – på kattspråk kallas det för ‘maskad’. Kroppsfärgen ska vara ljus. Med hjärtformat huvud, klarblå ögon och ulliga tassar är den känd för att vara en söt katt. Den är bestämd och vet vad den vill samtidigt som den är vänlig och pratig.

Kattras – utseende och temperament

Olika kattraser har ofta uppkommit för att passa människans önskningar och syften. Det kan handla om att förädla katten till en knäkatt som älskar att bli buren, eller att avla fram en stor katt som fångar möss och andra skadedjur. Det kan också vara så enkelt som att skapa en estetiskt tilltalande ras. Ofta har rasen sitt ursprung i en “originalkatt” som kattuppfödare har avlat på. Ibland är det helt naturliga korsningar i det vilda som har skapat kattrasen.

Vilken kattras passar mig?

vilken kattras passa mig

Vad för kattyp passar dig – och vilken typ av katt skulle trivas i ditt hem? Är det den som toppar listan på populäraste katterna, eller en helt annan? Kanske en sköldpaddsfärgad bondkatt? Eller en livligare katt, som burma?

Läs också: Hamster – 10 tips om skötsel – köpråd och information

Innan du bestämmer dig för vilken kattras du ska skaffa kan det vara bra att tänka till lite, så att du får en kattras som passar dig men även en katt som trivs med din livsstil. Förutom utseende på kattrasen finns det även mycket information att hämta från kattrasens uppkomst, dess avelshistorik och hälsoprogram för rasen.

Ta dig tid och läs på kring de olika rasernas egenskaper och preferenser, för att hitta rätt kattras för dig. Lycka till i valet!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -