Våra mest omtyckta smådjur

KATEGORI

Många av oss betraktar ett smådjur i familjen som ett sätt att träna barnen på ansvarstagande och empati. Katt och hund känns som självklara alternativ för många, men hur är det med övriga djur? Vi på Villalivet har spanat in Statistiska centralbyråns publikation om husdjur i Sverige för att ta reda på vilket som är det mest populära smådjuret!

Det mest populära husdjuret i Sverige är katt, tätt följd av hunden. Men när det kommer till andra smådjur som gnagare, fåglar och fiskar, vem kan vi då kröna som Sveriges smådjurskung? Vi på Villalivet har tagit del av en undersökning från Statistiska centralbyrån, för att svara på frågan!

Smådjurets okrönte konung: kaninen

Liten, lättskött och med sin lite nippriga uppsyn är kaninen en av Sveriges vanligaste smådjur. 3 av 100 svenska hushåll huserar den, och många kaninägare älskar att prata om sina små vänner där hemma. Kaninen är ett socialt djur och vill ha mycket stimulans från sin omgivande miljö, men är också en snäll och trogen vän.

  • Populära kaninnamn kan vara Stampe, Lille-Skutt eller Snövit!

Generella skötselråd för kanin

Kaninen är en social varelse som gärna umgås kring andra kaniner. De tycker om att dona med sitt eget bo. Bra tillgång till hö och halm är viktigt för att en kanin ska trivas och vara lycklig. Se till att det finns fri tillgång till vatten och grovfoder. Det är viktigt att kaninen har något att gnaga på, eftersom tänderna aldrig slutar växa!

Läs också: Fjärilar: 25 fantastiska svenska arter – utforska dem här!

Den trendiga fågeln

Våra mest omtyckta smådjur

Fågelns popularitet kommer och går i olika trendfaser, men den statistiska siffran ligger någonstans runt 2 % av våra hushåll som huserar någon form av fågel. Ofta är det en undulat eller en papegoja. Den tama undulaten blir inte särskilt gammal, runt 6 år, och kräver en stor bur för att må bra. Undulaten kan bli pratsam och social, och är en trevlig liten vän att ha i huset.

  • Om undulaten lämnas ensam många timmar varje dag ska du se till att skaffa den en undulatkompis.

Generella skötselråd för undulater

Undulater vill ha tillgång till färskt vatten, gärna i en vid skål snarare än en djup. Buren bör vara så stor som möjligt och ha en liten tillflyktsort, kanske ett litet hus, som den kan gömma sig i när den skulle vilja. Det är viktigt att maten den får är färsk och serveras i rena skålar, eftersom dålig hygien kan orsaka sjukdomar hos undulaten.

“Bubblaren”: Akvariefisken

Våra mest omtyckta smådjur

I undersökningen tog man reda på hur många svenska hushåll som har ett akvarium hemma, och det visade sig att runt 170 000 hushåll i Sverige har ett akvarium. Det gör den något generaliserande gruppen akvariefisken till Sveriges mest populära smådjur! Skötselråd för ett akvarium är att placera det på ett lugnt ställe i hemmet, inte ha för många fiskar på för liten yta och inte övermata fiskarna!

Populära fiskar i akvariet kan vara:

  • Guppy
  • Neontetra
  • Kampfisk
  • Mal
  • Rasbora

Ta hand om ditt akvarium och sköt om dina fiskar, så ska du se att du har ett levande akvarium i många år framöver!

Övriga smådjursfavoriter

Våra mest omtyckta smådjur

Tillhör du ett av de drygt 15 000 hushåll i Sverige som har reptiler som husdjur hemma? Då var det kanske spänningen som fick dig att slå till. En sann reptilvän känner till att det krävs mycket skötsel för att ens orm, ödla eller groda ska trivas. Det finns skötselråd för alla reptiler, men det är viktigt att tänka på att giftiga reptiler bör hållas inlåsta.

Läs också: Huggorm: Identifiering, förebyggande och åtgärder vid bett

Ett annat husdjur som faller under “övrigt”-kategorin är minigrisar. Minigrisen är precis som många andra ett socialt djur, som inte ska lämnas utan sällskap för många timmar om dagen. Minigrisar kan man ha både ute och inne, men för en välmående gris krävs det jord den kan böka i!

Vi på Villalivet hoppas att du fick en god läsning om vilka som är Sveriges mest populära smådjur!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -