Äga hus – vad kostar det?

KATEGORI

Är du i färd att köpa hus, men inte har så stor koll vad det kommer att kosta allt som allt? När du äger ett hus för första gången, är det ofta många saker och kostnader som kommer som en chock. Det är inte bara lån, amortering och månadskostnader som kostar. Här går vi igenom dolda kostnader med att äga hus och vad som kan vara bra att tänka på.

Vad kostar det att äga ett hus egentligen? Det finns många färdiga kostnadskalkyler att gå efter, och det skiljer så klart från person till person och från hus till hus. Men här följer saker som kan vara bra för dig att veta om kostnaden för husägare, som kanske inte är så välkända för alla.

äga hus

Tips! Gör en personlig kostnadskalkyl av allt som vi skriver om, och räkna på hur mycket det kostar för dig att äga hus. Det kommer göra att allt blir mycket mer klart och du kan enklare avgöra om du är en lämplig husägare just nu eller inte.

Kostnad hus – det är dyrt

Den som förväntar sig att det är billigt att bo i hus tänker helt fel. Är du i färd med att köpa hus och tänker äga det länge utan att ha en buffert redo, så kanske du ska tänka om. Det handlar inte bara om att köpa hus, utan det handlar om att leva där och underhålla det också. Oavsett hur ett hus är utformat och hur nytt det är, så kommer det att kräva underhåll på ett sätt som en lägenhet inte behöver. Om du dessutom ska behålla husets värde, eller rentav kanske höja värdet, gäller det att ha en buffert för underhåll och investering. Struntar du i underhåll kan notan dessutom bli desto dyrare.

Läs också: Köksrenovering kostnad: Vad kostar det att renovera köket?

Löpande kostnader

Förutom lån och amortering är det andra saker som kostar pengar löpande som husägare, nämligen husets olika driftkostnader. Dessa varierar i pris beroende på vem du är, vad du har för abonnemang och vilken typ av hus du bor i såklart. Här följer några exempel på löpande kostnader som du bör räkna med i budgeten när du ska bli eller är husägare:

 • Uppvärmning av huset.äga hus
 • Vatten och avlopp.
 • Hushållselen
 • Hemförsäkring.
 • Hemtelefon (om du ens vill ha en).
 • Sophämtning och hantering.
 • Sotning av skorsten och eldstad.
 • Larm.
 • Bredband.

Buffert och oväntade kostnader

Oväntade kostnader är kort förklarat utgifter som du får om något inte fungerar som det ska. Det är därför fullt rimligt och ytterst nödvändigt att ha en husbuffert, ifall olyckan är framme (vilket den ofta tenderar att vara). Här listas en del saker som du behöver i ditt hus som kan gå sönder och som du kan komma att behöva betala med hjälp av din buffert:

 • Spis och ugn.
 • Tvättmaskin och torktumlare.
 • Kylskåp och frys.
 • Värmepanna eller luftvärmepump.
 • Diskmaskin.

äga hus

Fler dolda kostnader & underhållsplan för husägare

Det finns såklart bra många fler dolda kostnader än de vi redan gått igenom här. Du kanske har flera maskiner och saker i huset, och även utanför för tomt och verkstad, som du behöver kunna ha möjlighet att använda?

När dessa går sönder eller om du rentav inte har vissa prylar, så måste du ha en buffert för att ordna det. Det kan vara allt från  en skottkärra, en spade och en gräsklippare till att du behöver måla om friggeboden.

Många kostnader är engångskostnader, och det kostar mer att bli ny husägare än om du ägt ett hus innan, eftersom du då troligtvis redan har flera saker som krävs för att kunna genomföra underhåll in- och utvändigt av bostaden.

Tänk bara på att det alltid är viktigt att ha en husbuffert – oavsett hur länge du ägt hus.

Ett tips för att minska risken för att drabbas av stora oväntade kostnader, som kan ha katastrofala konsekvenser på ekonomin, är att du noga skapar en underhållsplan för ditt hus.

Denna plan bör du uppdatera minst en gång per år och även bocka av eller byta ut underhållspunkter när de väl är genomförda. Vad du behöver göra en plan för är exempelvis om när det ska målas om, bytas fönster, läggas nya takpannor, bytas värmesystem, dräneras och annat.

Läs också: Färdiga husmodeller för en mindre budget

Stolpa upp noggrant och bestäm en deadline för när arbetet ska vara klart, till exempel ett år eller en månad beroende på vilken tidsram som är lämplig för var uppgift.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -