Äktenskap som trygghet

Förlovningsruset som vi levde i några dagar i februari när kronprinsessan Victoria och Daniel Westling tillkännagav sin förlovning har nu lugnat ner sig. Den vårkänsla jag hade då frös till is när vintern plötsligt kom tillbaka. Men snart är det varmare och vårkänslorna kommer tillbaka. Då är det säkert många som blir sugna på att fria. Det tycker jag är bra för det är mycket tryggare att vara gift än att vara sambo.

äktenskap förlovningsringar guld

Augusti – bröllopsmånaden

Antalet vigslar ökar och i Sverige vigdes enligt SCB 50 332 par 2008. Augusti är den vanligaste månaden att ingå äktenskap och de vanligaste vigseldagarna är lördagar. Lördagen 070707 gifte sig 1 993 par och fredagen 080808 gifte sig 1 939 par. 090909 är en onsdag så jag gissar att det inte blir så många som gifter sig då men lördagen 19 juni 2010 blir det nog många par som passar på. Här kan du läsa mer statistik om giftermål.

Vad ska det kosta?

Gift er enkelt om ni inte har så mycket pengar. Ett tips om ni vill gifta er på sommaren är att bjuda in till en sommarutflykt där var och en har med sig sin egen matkorg. Sen kan ni överraska era vänner med att vigselförrättaren dyker upp och viger er. Även andra årstider kan man göra trevliga överraskningsfester som inte behöver kosta så mycket pengar.

Spara till 10-årsfesten

Gifter ni er till låg kostnad kan ni sedan börja spara och fira den tioåriga bröllopsdagen med en stor fest i stället. Om ni sparar 500 kronor i månaden i 10 år har ni efter 10 år sparat 60 000 kronor. Placerar ni pengarna i breda aktiefonder med låga avgifter och lyckas få 6 procent i avkastning per år så har ni efter 10 år 75 000 kronor efter skatteavdrag. Placerar ni pengarna i ett bra sparkonto och lyckas få 3,5 procent i ränta per år har ni 68 000 kronor efter årliga skatteavdrag.

Avsäg er presenterna

När man är ung och bildar familj är det ofta mycket kostnader och när barnen sen förhoppningsvis kommer blir dessutom inkomsterna mindre. Jag tycker att det måste vara jobbigt att redan från början ha en stor skuld med anledning av bröllopsfirandet. Ett tips om ni ändå vill bjuda till fest redan nu. Minska era kostnader genom att avsäga er presenterna och i stället ta en kuvertavgift av era gäster. Jag missunnar ingen att ha ett ståtligt bröllop men om ni inte har råd, gör det enkelt och avstå inte från att gifta er för att det blir för dyrt! Vad man vill satsa på är individuellt. Tänk noga igenom vad ni vill lägga era pengar på. Gör upp en budget och bestäm hur mycket varje post får kosta. Det går att göra mycket själv eller ta hjälp av familj och vänner. Detaljplanera allt i god tid. Kolla priser och ta in offerter från flera företag innan ni bestämmer vem som ska få sälja sina tjänster till er.

Sambo eller gift?

Många tror att det är lika bra att vara sambo som att vara gift. Men sanningen är att sambolagen bara gäller inköp av bostad och möbler (bohag) som samborna har köpt för att använda tillsammans. Inte bil, båt, fritidshus med mera. Sambor kan skriva ett samboavtal och avtala bort även sambolagens regler som säger att den gemensamma bostaden och bohaget ska delas vid eventuell framtida separation oavsett vem som har betalat. Sambor ärver inte varandra om det inte finns något testamente. Därför är det viktigt att ta kontakt med en familjejurist och skriva testamente till förmån för varandra när man flyttar tillsammans. Har ni barn så måste barnen även om de är era gemensamma få ut minst sin laglott när föräldern avlider även om ni har skrivit testamente. Ta därför livförsäkringar på varandras liv och anmäl varandra som förmånstagare i de tjänstegrupplivförsäkringar som de flesta arbetsgivare erbjuder. Är du tjänsteman som har ITP 2 kan din partner inte få eventuell familjepension om ni inte är gifta. Endast gifta och registrerade partners kan skänka bort sin premiepension till sin partner. Köp allt gemensamt. Tyvärr köper ofta kvinnan mat och annat som konsumeras och mannen köper kapitalvaror. Går ni på skilda håll äger mannen de kapitalvaror han har köpt och kvinnans inköp är slut.

Ekonomiskt ansvar

Det är tryggare att vara gift än att vara sambo. Lagstiftningen gör att den som är gift eller har ingått partnerskap har ett bättre skydd om något händer än den som bara är sambo. Som gift har man ansvar för att ta hand om varandra och hjälpa varandra även ekonomiskt. Det gör säkert de flesta sambor också men rent lagligt så finns inte det kravet på dem som inte är gifta eller har ingått registrerat partnerskap om de inte har barn tillsammans. Gifta med endast gemensamma barn ärver både varandras giftorättsgods och varandras enskilda egendom med fri förfoganderätt – genom s.k. makesarv. Barn utanför äktenskapet s.k. särkullbarn har däremot alltid rätt att få ut sitt arv direkt. Har någon av er barn utanför äktenskapet rekommenderar jag er att ta kontakt med en jurist och skriva ett testamente.

Giftorättsgods eller enskild egendom

Var och en står för sina skulder och äger sina saker även i ett äktenskap/registrerat partnerskap. Men all egendom som inte är enskild egendom blir giftorättsgods när man gifter sig. Att det är giftorättsgods har betydelse när någon av makarna avlider eller vid skilsmässa. Enskild egendom kan förekomma om man har fått eller ärvt saker med förbehållet att det ska vara enskild egendom. Innan man gifter sig bör man om det är något man vill ska vara enskild egendom skriva ett äktenskapsförord som registreras hos Tingsrätten. Ett äktenskapsförord kan skrivas även efter giftermålet men då kanske det kan vara svårt att övertala den andra parten om att man vill att vissa saker ska vara enskild egendom. Föräldrar kan underlätta för sina barn genom att i ett testamente skriva att arv efter dem ska vara deras barns enskilda egendom. Då slipper det gifta barnet att ta upp en sådan diskussion med sin make/maka.

Särkullbarn och gemensamma

Gemensamma barn till gifta ärver inte förrän båda makarna är avlidna men om någon har barn från tidigare förhållande ärver det barnet allt som föräldern äger om inte föräldern skrivit något testamente. Har man särkullbarn kan man testamentera halva barnets arvslott till sin partner. Då får särkullbarnet bara ut sin laglott d.v.s. hälften av den avlidne förälderns egendom när föräldern avlider. Vill du skydda din partner ytterligare bör du köpa en livförsäkring med din partner som förmånstagare. Partnern får då en summa pengar om du avlider och kan då förhoppningsvis bo kvar i hemmet genom att köpa ut särkullbarnet ur boet.

Ordna det praktiska

Innan ni kan gifta er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansökan gör ni gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. Information om detta och ev. namnbyte hittar ni hos Skatteverket. Tänk också på att ni kan behöva nya pass, körkort och kontokort om någon av er byter namn i samband med vigseln.

Tips till sambor:

  • Kontakta en familjejurist och gå igenom er situation så att allt blir som ni vill ha det.
  • Skriv testamente till förmån för varandra – barn har alltid rätt till sin laglott.
  • Skriv in varandra som förmånstagare i olika livförsäkringar. Vill man absolut inte gifta sig kan man för att ens sambo ska kunna bo kvar i hemmet ta en livförsäkring med sambon som förmånstagare. På så vis får den efterlevande en summa pengar att lösa ut eventuella barn med.
  • En bostad som införskaffas för gemensamt bruk blir samboegendom som delas oavsett vem som betalar för bostaden.
  • Samboavtal är ett avtal där man avtalar bort sambolagens regler och bestämmer hur saker ska delas vid en eventuell framtida separation.
  • Köp allt gemensamt.

Jag önskar lycka till vid vårens frierier!
Ann-Sofie Magnusson
familjeekonom Ikano Bank