Koll på pengarna nu gör livet roligare och lättare sen, menar Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom Ikano Bank. Med några få åtgärder kan man enkelt spara för en ljusare framtid.Kolla upp var du gör av dina pengar – gör en hushållsbudget!
Har du problem med att få pengarna att räcka till sparande tycker jag att det bästa sättet att få överblick är att göra en hushållsbudget. På Konsumentverkets hemsida finns en bra broschyr som heter “Koll på pengarna”. I den finns information om vad olika familjemedlemmar kostar. Om ni inte vet exakt vad er familj lägger ut på olika saker kan Konsumentverkets siffror vara bra att använda när ni gör er budget. Sen följer ni upp budgeten månadsvis genom att successivt skriva ned era utgifter och kolla om ni klarar att hålla er budget.
En gång om året kan det vara smart att kolla upp så att ni köper varor och tjänster där ni får det ni önskar till bästa pris. Stora kostnader har de flesta för exempelvis bolån, el, livsmedel, försäkringar och olika typer av abonnemang som telefon, bredband och olika tv-kanaler. Kolla upp så att du har olika försäkringar i de bolag som ger dig det skydd du behöver till bästa pris. Skriv avtal med den elleverantör som erbjuder det lägsta priset även om du vill ha rörligt pris. Tillsvidarepriset på el som du har om du inte har avtalat något pris är oftast högre. Se upp med impulsköp och småutgifter det kan vara de som stjälper din önskan om att spara.
Fler spartips..
Sälj onödiga saker, köp begagnat
Allt du köper behöver inte vara nytt men om det är till barnen är det viktigt att du kollar upp så att det är säkra saker.
Hyr ut!
Hyr du ut din bostad är hyresintäkten skattepliktig men nu har schablonavdraget vid uthyrning av bostad höjts från 4 000 kronor till 12 000 kronor. Vid uthyrning av en privatbostadsfastighet får du dessutom göra avdrag med 20 procent av hyran. Hyr du ut en privatbostadsrätt eller en hyreslägenhet får du avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar och som avser den uthyrda delen. Hyr du ut en bostadsrätt får du inte avdrag för den del av den egna avgiften som avser kapitaltillskott. Du kan läsa mer detaljer på www.skatteverket.se.
Spara energi
På Konsumentverkets hemsida och på www.gillajorden.se finns bra tips på hur du kan sänka dina elkostnader. På www.konsumentverket.se finns energikalkylen där du kan se hur olika åtgärder som exempelvis byte av uppvärmningssystem påverkar miljön och din ekonomi. I elpriskollen kan du jämföra priset hos olika elbolag. Energimyndigheten har många tips och telefonnummer till din kommuns energi- och klimatrådgivare. Du kan ansöka om stöd om du byter från direktverkande elvärme till fjärrvärme, berg-, sjö- eller jordvärme. Arbetet ska vara slutfört senast 31 december 2010. Blankett finns hos Boverket och stödet söker du hos Länsstyrelsen. Se mer info på www.energimyndigheten.se.
Undvik att köra bil
Om det är möjligt kan du försöka att samåka, promenera eller cykla till jobbet. Det är bra för både hälsan, miljön och plånboken. Planerar du att resa bort kan det vara en bra idé att vara ute i god tid då kan du ofta köpa en tågbiljett till ett bra pris. Här kan du själv kolla vad det kostar att köra bil: http://www.bilkalkylen.konsumentverket.se/
Öppna ett bostadskonto
Se till att ni har råd att bo kvar även i framtiden. Räntan är just nu onormalt låg och kan komma att sänkas ännu mer. Men Riksbanken säger att en normal reporänta ligger på mellan 3,5 procent och 5 procent. Sen får man lägga på cirka en procentenhet för att komma fram till ränta bunden på tre månader. Det innebär att om ni har bolån måste ni klara räntor på över sex procent. Därför kan det vara smart att vänja sin ekonomi vid en ränta på sex procent oavsett hur hög eller låg räntan är. Öppna ett sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt som ni kan kalla “bostadskontot”. Spara månadsvis ett belopp som motsvarar sex procents ränta på skulden plus den amortering ni kommer överens med banken om. Sen kan ni betala bolånen från det kontot. Sex procent på ett bolån på en miljon kronor innebär en månadskostnad före skatt på 5 000 kronor. Varje månad låneräntan understiger sex procent blir det pengar över på “bostadskontot”. De pengarna kan ni använda när räntan på ert bolån i framtiden överstiger sex procent vid olika tillfällen. Men med tiden blir det troligen så mycket över på “bostadskontot” att ni även kan använda delar av överskottet till renoveringar.
Utnyttja Rot-avdraget
Nu kan du köpa hjälp med att renovera, bygga till- och bygga om din ägda bostad och ansöka om skattereduktion på halva arbetskostnaden. Denna skattereduktion samordnas inom ramen för hushållsnära tjänster. Varje vuxen som äger en bostad kan köpa tjänster på upp till 100 000 kronor och få tillbaka maximalt 50 000 kronor per år.
Begär omräkning av skatten
Har ni stora räntekostnader eller köper hushållsnära tjänster kan ni begära ändrad beräkning av skatten, tidigare kallad jämkning, så slipper ni ligga ute med pengarna tills skatteåterbäringen kommer. Men glöm sedan inte att ansöka om skattereduktionen för hushållsnära tjänster hos Skatteverket i Västervik efter nyår, även om ni har blivit beviljade jämkning av skatten. Gör en ny jämkningsansökan om dina uppgifter förändras mycket.
Målspara
Om ni sätter upp ett mål som sparpengarna ska användas till blir det både roligare och enklare att försaka olika saker för att kunna nå målet.
Välj ett bra sparkonto
Pengar du behöver ha tillgängliga som exempelvis buffertsparandet, sparande till resor eller inköp av trevliga saker de närmsta åren sparar du lämpligast på sparkonto med så hög ränta som möjligt. Då behöver du inte drabbas av panik när det är oroligt på börsen.
Långsiktigt sparande i aktiefonder
Aktiefonder och aktier passar för pengar som du kan avvara länge, som exempelvis till barnens framtid eller till din pension. Sprid riskerna genom att köpa aktiefondsandelar månadsvis i flera breda aktiefonder med låga avgifter. Se då och då över din risknivå. Säljer du både aktiefondsandelar med vinst och aktiefondsandelar med förlust samma år kan du kvitta vinst mot förlust och minska skatten. Ta ut pengarna successivt och placera dem säkert i god tid (flera år) innan du behöver dem. Vill du ha ännu lägre risk kan du spara hälften i aktierelaterade produkter och hälften i räntebaserade produkter. Väljer du den strategin kan du sedan försöka hålla nivån, hälften av varje över tiden genom att styra nysparandet till den del som är lägst värderad. Att köpa aktier i några olika investmentbolag är ett bra alternativ till aktiefonder. Aktier passar för den som är mycket intresserad och har tid att följa med vad som händer. Sprid i så fall risken genom att köpa aktier i många olika branscher. Aktiesparande kräver dock ett stort intresse, mycket pengar och mycket tid.
Dela på föräldraledighet och vård av sjukt barn så att båda får samma chans till utveckling och bra lön på jobbet.
Kolla vilka val ni har gjort för era premiepensions- och tjänstepensionspengar.
Anmäl sambo som förmånstagare i tjänstegrupplivförsäkring om ni vill ha det så och skriv testamente.
Teckna extra livförsäkringar om ni har stora bolån eller om någon av er har särkullbarn (barn från tidigare förhållanden).
Kompetensutveckla er!
Så att ni förblir attraktiva på arbetsmarknaden och orkar jobba länge.
Njut av livet!
Gör allt ni kan för att hålla er friska, motionera och ät frukt och grönt.
Ann-Sofie Magnusson familjeekonom Ikano Bank