Allt du behöver veta om bolån – guiden för förstagångsköpare

KATEGORI

Det är en stor milstolpe i livet att köpa sin första bostad, och i samband med det att teckna sitt första bolån. Medan det givetvis är spännande kan det också kännas överväldigande. Vad behöver man tänka på? Vilka fallgropar ska man undvika? Hur vet man egentligen vilket lån eller vilken bank som är bäst? I den här artikeln kommer vi fungera som en guide för dig som är på väg att teckna ditt allra första bolån.

Från lånelöfte till tecknat bolån

Det första steget i att få ett bolån är att skaffa ett lånelöfte. Det första du behöver veta om ett lånelöfte är att det inte på något sätt är bindande. Du går helt enkelt in på en banks eller långivares hemsida och fyller i dina uppgifter samt uppgifter om den bostad du vill köpa. De ger dig sedan ett preliminärt besked på om du kan få ett lån för att köpa bostaden.

Som sagt är lånelöftet inte bindande för dig, men det är också viktigt att komma ihåg att det inte är bindande för banken. När de gör sin slutgiltiga kontroll kan det hända att det finns saker som inte varit med i din ansökan till lånelöftet. Exempelvis kanske du har angivit aningen felaktig inkomst, eller missat att inkludera ett annat lån som du betalar av. I så fall kan banken ta tillbaka sitt lånelöfte.

Med lånelöftet i hand kan du börja buda på bostäder. När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen gör banken sin slutgiltiga kontroll. Om allt är okej från bankens sida kan du skriva kontrakt med säljaren om att köpa bostaden.

1

Vilka bolån är bäst?

De banker som erbjuder bäst bolån med lägst ränta är storbankerna i Sverige, som Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken. När du ska teckna ditt lån får du välja om du vill ha rörlig eller fast ränta. En rörlig ränta följer marknadens svängningar, vilket innebär att din månadskostnad kan variera över tid, men är oftast lägst av alla alternativ när lånet erbjuds. I regel går räntan upp en aning för längre bindningstider, men många uppskattar att inte behöva oroa sig för ändringar på marknaden relaterat till sina månadskostnader.

Ett alternativ som ofta rekommenderas är att man delar upp bolånet i tre lika stora delar över olika bindningstider, där exempelvis en del har rörlig ränta, en del har en bindningstid på två år och en del har en bindningstid på fem år. På så sätt får man tryggheten i att större delen av lånet är säkrad över en viss tid, samtidigt som man förhoppningsvis håller nere räntekostnaderna kortsiktigt.

Vilka alternativa bolån finns tillgängliga?

Det är långt ifrån alla som blir beviljade ett bolån hos en storbank. Om du exempelvis har oregelbunden inkomst, har betalningsanmärkningar eller på annat sätt har en mindre positivt kredithistorik kan det vara väldigt svårt att få ett bolån hos exempelvis SEB. Som tur är finns det alternativa bolån som beviljar fler lån, med aningen högre ränta.

Det kan dock vara svårt att hitta en långivare som passar dig, framförallt med tanke på att marknaden för långivare har exploderat de senaste åren i hela Norden. Samtidigt är ett bolån ett stort åtagande, så det gäller verkligen att man hittar rätt på första försöket. Med det i åtanke rekommenderas det att man använder sig av en låneförmedlare som hjälper en att sondera terrängen och presentera de långivare som kan ge bäst villkor. I Sverige finns exempelvis Lån och i Danmark finns Lån Penge.

2

Hur får jag ner mina månadskostnader?

Alla kan tjäna på att få ner sina månadskostnader, och som förstagångsköpare är det inte ovanligt att du efter en stund i den nya bostaden märker att utgifterna inte riktigt var som du hade tänkt dig. Kanske missade du att räkna in elen i din kostnadskalkyl, eller så uppstod det problem med vitvarorna efter bara några månader.

Om vi bortser från bolånet är övriga lånekostnader en av de största utgifterna hos många svenskar. Det är inte ovanligt att man har både ett lån på bilen, ett par kreditkort och även dyra smålån som varje månad tar en stor tugga på budgeten. På lånemarknaden finns det då något som kallas samlingslån. Dessa lån är utformade på så sätt att de betalar av dina dyrare lån, och samlar den sammanlagda lånesumman i ett enda lån med lägre total ränta.

Lycka till i jakten på din drömbostad!

Vi hoppas att den här artikeln har hjälp dig i jakten på din drömbostad. Om du ska ta med dig två saker från den här artikeln så är det att ingen är expert från början, och att det är väldigt viktigt att man tar tid på sig och ser till så att bolånet blir rätt från början. Även små skillnader i räntesatser kan nämligen göra stor skillnad för hur mycket du betalar varje månad för ditt bolån.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -