Byta bank – Konsumentrådgivaren tipsar!

KATEGORI

Byta bank – Konsumentrådgivaren tipsar!

Är du nöjd med din bank? Eller är det dags att byta? Villaliv guidar dig genom viktiga frågor som: Vilken bank ska jag välja? Är det bra att ha mer än en bank? Och vem ska man egentligen ta råd från?

Text: Kersti Hilding Hansen kersti.hildninghansen@villalivet.se

byta-bank-ulf-rystedt

Bankerna är affärsdrivande enheter. Vill man ha opartisk information ur ett konsument­perspektiv kan man vända sig till Konsumenternas bank– och finansbyrå. Dit går det bra att ringa för att få gratis upplysning av en expert.
Villaliv tog ett snack med juristen Ulf Rydstedt vid Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Ulf Rydstedt, jurist, Konsumenternas bank- och finansbyrå.

När ska man kontakta er?
Gärna innan man fattar beslut. Ju tidigare vi kommer in desto bättre. Alla som vill ha allmän information om finansiella tjänster och produkter är välkomna att höra av sig eller läsa fakta på vår hemsida.

Vad ska man tänka på när man väljer bank?
Fråga dig själv: Vilka behov har jag? Vill jag ha en bank med ett kontor nära som jag kan besöka eller räcker det med en telefonbank, eller en Internetbank? Skaffa dig information om vilka kort som erbjuds. Att välja bank kan liknas vid att välja en leverantör av vilken produkt som helst. Frågan man bör ställa sig själv är: Vilka förväntningar och behov har jag?

Är alla banker lika bra för målgruppen villaägare?
Villaägare har olika önskemål och behov till exempel när det gäller möjlighet att besöka ett bankkontor, val av produkter och tjänster. Gör jämförelser mellan olika banker innan du bestämmer dig.

Är det lätt att byta bank?
Normalt sett är det inget konstigt. Du vänder dig bara till den bank du vill byta till. Banken ser till att dina konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas, att pengar som du har på dina konton förs över och öppnar nya konton och tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet. Varje bank har en checklista över vad det är man behöver tänka på.
Att flytta konton ska bara ta några dagar. Värdepapper och annat kan ta lite längre tid. Det finns en branschöverenskommelse som säger att det ska vara lätt och gå snabbt.
Fundera igenom vad du inte är nöjd med? Den bank du byter till bör tillgodose de behov du i nuläget saknar. För att kunna göra ett medvetet val, skaffa dig information innan.

Är det bra att ha fler banker?
Det beror på ditt behov som kund. Det kan innebära en merkostnad. Bankerna tar betalt för kort. Många banker vill att kunden har alla sina affärer hos en bank. Möjligtvis kan förhandlingssitsen när du byter bank bli bättre då du förhandlar om bolånet.
Om du tänker byta bank eller skaffa dig en bank till kan det vara läge att göra en förhandling kring ditt bolån. Ta reda på hur intressant du är som kund.
Det du är ute efter är att bolånet ska ge så låga räntor som möjligt. Undersök genomsnitträntorna över tid, på det sättet får du någonting att utgå ifrån när du förhandlar. Be banken motivera sin egen räntesats.
Om du inte kräver något erbjuds du listräntan, det vill säga den bolåneränta som banken presenterar mot allmänheten. Om du förhandlar dig till en bra boränta, räkna med att banken förväntar sig att du har ditt lönekonto (transaktionskonto) hos dem. Har du varit kund länge hos banken finns en historik, de känner till ditt sparande. När du byter bank saknas den här historiken.

Vad innebär ett lånelöfte?
Det är viktigt att förstå att ett lånelöfte inte är ett slutgiltigt besked om lån. Det är bara ett löfte om att du under vissa förutsättningar, om inga förändringar har skett, får ett lån. I de flesta fall går det bra, men har förändringar skett kan det innebära att du inte får låna.
Innan du skriver under ett köpekontrakt för villan bör du kolla med din bank, de behöver veta hur säkerheten ser ut för att kunna ta ett beslut. Och du ska klara av att betala 15 procent i kontantinsats.

Vad gäller för sparande?
Du ska alltid utgå ifrån vilken risk du vill ta. Den som vill ha ett tryggt sparande placerar sina pengar på ett sparkonto. (Det finns konton som erbjuder ränta.) Allt annat har en risk. Med aktier kan du aldrig förutse vad som kommer att hända. När det gäller fonder så tänk på att du då överlåter till någon annan att förvalta dina pengar inom ramen där fonden verkar.

Vem ska man som konsument 
ta råd av?
Det finns idag inga oberoende rådgivare, oftast är de säljare. Du bör vara medveten om och värdera de råd du får därefter. Du bör värdera rådgivarens kunskaper och erfarenheter. Du ska som kund löpande ställa dig frågan om du har förtroende för rådgivaren. Är du som kund nöjd med de råd du fått? Får du den omsorg du kan kräva? Får du rådgivning utifrån din specifika situation? En rådgivare är skyldig att noggrant säkerställa vilken risk du är beredd att ta. Och tänk på att rådgivningen ska dokumenteras.

Är det viktigt med personkemi?
Som kund är det lätt att bli förblindad, att känna sig utvald och uppvaktad. Se till att värdera förtroendet! Om du får ett råd och känner dig osäker – sov på saken! Så bråttom kan det inte vara att du inte hinner ta dig en funderare innan du fattar beslut.

Det finns nya tjänster som förhandlar bolåneräntor med grupper av människor, vad säger du som expert om det?
De här tjänsterna kan vara ett alternativ för den som inte vill förhandla själv. Det är inte säkert att det blir ett bättre erbjudande. För att kunna bedöma ett erbjudande som någon annan förhandlat fram bör du åtminstone begära in ett bud från befintlig långivare.

byta-bank-valja

Tips på hur du kan förhandla om ditt bolån

  • Lyft gärna fram att du är världens bästa kund.
  • Det som har störst betydelse för vilken räntenivå du erbjuds är din belåning i förhållande till bostadens värde, vilken kreditvärdighet du har och hur bra kund du i övrigt är för banken.
  • Ta reda på den aktuella bankens snittränta.
  • Jämför med den ränta du erbjuds – skiljer det mycket så finns förmodligen ett utrymme att förhandla om.
  • Vad är din bostad värd? Behöver du göra en värdering?
  • Jämför– du kanske får ett bättre erbjudande hos någon annan långivare.
  • När du fått ett bud, fråga hur länge erbjudandet gäller. Spela ut bankerna mot varandra. Det kan ta tid och kraft men det är det värt om du får lägre ränta.
  • Se till att du får ett skriftligt besked på hur länge din rabatt gäller.
  • En gång om året kan det vara dags för omförhandling.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!