Bolåneexperten svarar på frågor – November 2023

KATEGORI

Catharina Åbjörnsson Lindgren som är ansvarig för bolån på Landshypotek Bank ger dig ekonomiska tips vid varje utgivning och du har möjligheter att ställa frågor!

Riksbanken har fortsatt höja styrräntan och bolåneräntorna fortsätter att stiga. Bolåneexperten vägleder i hur du kan tänka kring ditt bolån och sparande.

Vad är bra för mitt sparande  – börsen eller sparkonto?

Historiskt har börsen gett hög avkastning över tid, men med fallande börser ser många sig om efter en tryggare placering av sina pengar. Intresset för vanliga sparkonton har ökat, och i det ökade ränteläget har även sparräntorna höjts.

Ett sparkonto med ränta är ett bra alternativ för dig som vill att dina pengar ska växa tryggt och stabilt. Många väljer också att sprida riskerna och ha en del av sparandet tryggt placerat.

Då behöver du inte ha ont i magen när börsen går upp och ner, och du behöver inte sälja av tillgångar, byta boende eller göra andra dramatiska förändringar på grund av oförutsedda utgifter om du även sparar tryggt på sparkonto.

Kan jag ha flera banker för mitt sparande?

En läsare hörde av sig efter att ha haft svårt att öppna sparkonto i en ny bank, banken gjorde det svårt. Du ska kunna öppna sparkonto separat om du önskar. Bankerna kan säga vad de vill, att de vill samla hela din ekonomi för bättre pris eller motverka penningtvätt. Men du ska se till din egen ekonomi och göra det bästa för dig. Punkt.

Det finns många aktörer som välkomnar sparkontokunder så länge man identifierar sig och svarar på kundkännedomsfrågor.

Många kräver att man öppnar kontot via hemsidan digitalt, men det går ofta på ett par minuter. Så ta chansen att flytta ditt sparande till en aktör du själv vill spara hos och där du får ränta. Lycka till och fortsätt vara aktiv!

Byta bank för ditt bolån?

Många drar sig för att se över sitt bolån, för att det verkar krångligt. Ofta ser man framför sig en förhandling med banken, och är rädd för att det kommer vara svårt och obekvämt. Men att flytta bolånet är enklare än många tror och det kan löna sig att jämföra olika alternativ för att få ner sin ränta.

Hos flera banker kan du ta reda på vilken ny ränta du kan få innan du ansöker. Bankerna är dessutom vana vid att flytta bolån mellan sig och du kommer att få hjälp från din nya bank under själva bytet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -