Höga bolåneräntor? Bolåneexpert tipsar

Höga bolåneräntor – tänk på detta

I flera år har du kunnat betala billigt för dina lån då bolåneräntor har varit låga. Nu har de gått upp. En del har säkert glömt eller inte ens varit med om bolåneräntor på den nivå som vi nu ser. Kanske har det väckt tankar.

Catharina Åbjörnsson Lindgren som är ansvarig för bolån på Landshypotek Bank ger dig ekonomiska tips vid varje utgivning och du har möjligheter att ställa frågor!

Ska jag vara orolig med höga boräntor?

Egentligen inte. Banken har räknat med att du ska klara boräntor som är betydligt högre än den som du har betalat. I den säkerhetstanken finns räntor på cirka sex procent med i prövningen av alla nya lån. Men kostnaderna ökar inom flera områden och för att klara höga boräntor kan det krävas andra prioriteringar i din hushållsekonomi.

boräntor

Ska jag sluta amortera på mina lån?

Myndighetsregler kan kräva en viss amortering, annan amortering kan vara överenskommen mellan dig och din bank. Du kan därför alltid kolla med din bank vad som krävs, men tänk på att amortering är en form av sparande. Det är dina lån som betalas av och din räntekostnad som långsiktigt sjunker med amortering.

Läs också: Höga hushållskostnader? Detta ska du göra!

Vad är viktigt nu med höga kostnader och bolåneräntor?

När priserna och våra hushållskostnader stiger kan vi behöva tänka lite extra på vad vi lägger pengarna på och vad som i detta nya läge är möjligt att kosta på sig. Tänk på att prioritera det grundläggande, med mat, boende och resa till jobbet.

När du ser över din ekonomi fortsätt också se över dina bolån. Även om räntorna generellt ökar så erbjuder inte alla banker samma ränta. Det finns många alternativ och stor variation i bankernas räntor. Använd gärna bankernas snitträntor som vägledning.

Ska jag binda bolån ränta på längre tid?

Jag tror inte att du ska se val mellan kortare och längre bindningstider som en möjlighet att göra klipp, som spekulation. Se i stället din ränta som en bärande del av din hushållskostnad.

  • Hur mycket långsiktighet och trygghet vill du ha?
  • Kan en del eller hela kostnaden variera lite?

Det bör vara utgångspunkten för dina val.

Villaägare trivs ofta med sitt boende, andra drömmer om att bo i en villa. Om du trivs med ditt boende kan det vara en bra grund för ekonomiska prioriteringar i tuffare tider.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar