10 tips för att köpa eller sälja hus – Mäklarspecial

KATEGORI

Funderar du på att köpa eller sälja hus?

Många tittar efter sitt drömhus så här inför sommaren när bostadsmarknaden är som hetast. Vare sig du står i begrepp att köpa eller sälja hus är det bra att vara påläst. Villaliv hörde sig för med Mäklarsamfundet och fick tio svar från en expert!

Köpa eller sälja hus

Joakim Lusensky är analys- och kommunikationschef hos Mäklarsamfundet.

Drygt 80 procent av Sveriges alla mäklare är organiserade hos dem och som konsument kan du kontakta samfundet för vägledning och information om alla slags boendefrågor.

Hur ser marknaden för att köpa eller sälja hus ut just nu?

–Det är alltid utbud och efterfrågan som styr hur marknaden ser ut. Enligt Svensk Mäklarstatistik.

Finns det skillnader mellan att köpa eller sälja hus i landsbygd och storstäder?

–Utbudet i många tillväxtregioner är överlag lågt, då blir priserna därefter. För villor i storstadsregionerna ökade priserna, i Storstockholm handlade det om någon procent, även i Storgöteborg. Tittar vi på hela året och över hela riket så är det en prisökning.

Köpa eller sälja hus

När är marknaden som hetast årstidsmässigt?

–Många tar för givet att våren och sommaren är den i särklass bästa tiden att sälja sitt hus. När det är prunkande grönt och vackert ökar intresset, men man ska tänka på att just då är också utbudet som störst. Som säljare är det en bra idé att faktiskt fundera på om det kanske är klokare att sälja då utbudet är lägre, under hösten eller vintern.

Finns det något slags drömhus generellt sett?

–Det finns lika många drömhus som det finns bostadsspekulanter. Någon drömmer om sjöläge, andra vill bo nära skog och mark. Många vill bo med närhet till en stad. Det där är så olika. Generellt sett kan jag inte svara på den frågan, mer än att säga att ett bra läge är attraktivt. Men återigen, ett bra läge för den ena kan vara mindre bra för en annan.

Vad brukar spekulanter prioritera?

–Det jag kan säga är att många köpare vill bo nära goda kommunikationer, det ska finnas närhet till kollektivtrafik och bra vägar. Läget är ofta lika viktigt som själva objektet.

Hur ser boendemarknaden ut sommartid?

–Svårt att svara generellt för hela riket. På många håll är det lugnare under semestertider, men det kan finnas undantag. För att ta ett exempel så har vi de så kallade hemvändarna, de som kanske bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö och som under sommarsemestern återvänder till sina ursprungliga hemorter. Under semestern har folk tid att titta på hus och drömmen om att kunna återvända till hemorten gör sig påmind.

Vad kan säljare göra för att fixa till huset inför en försäljning? Vad är meningsfullt och finns det något exempel som du garanterat vet höjer värdet på villan?

–Viktigast att fundera på är när i tid du tycker att din egen villa gör sig som allra bäst. När är villan som vackrast att visa upp? Vilken årstid tycker du framhäver ditt hus på ett bra sätt? Därefter kommer hygienaspekten: Städa ordentligt, se till att hela huset är rent och fräscht. Om det finns små skavanker är det väl värt att rätta till dem. Framförallt i köket och badrummet, de rum som används mest och som vi sliter mycket på.

Läs också: Så rengör du din textilsoffa rätt

Det första intrycket är viktigt och det går att fixa till en hel del kosmetiskt för att huset ska ge ett fräscht intryck. Många väljer att spraya/måla köksluckorna innan försäljning, andra att slipa köksbänken. I vardagsrummet brukar stylingen vara enklare, där kan det räcka med att städa och göra fint på ytan. Badrum och kök kräver ofta lite mer arbete.

Köpa eller sälja hus
Fler och fler använder sig idag av tjänster som homestyling

Ligger det någon sanning i att intresset för köp ökar av doften av nybakade bullar?

–Absolut, det finns många olika saker som ökar trivselfaktorn. Allt som gör ett trevligt intryck kan vara prisdrivande uppåt. Doften av nybakat, åsynen av citrusfrukter i en vacker skål, blommor och väldoft. Allt sådant ger ett trevligt intryck, men hur pass prisdrivande det är vågar jag inte svara på.

Så skulle du alltså vilja påstå att homestaging fungerar?

–I och med att homestaging och homestyling finns som tjänst ute på marknaden så finns det uppenbarligen ett behov för den här typen av inredningsexpertis. Och jag vet att många använder sig av den.

Vad ska villaägare prioritera inför en husförsäljning?

–Många väljer idag att besikta sitt hus innan försäljning. Antingen åtgärdar säljaren själv de fel och brister som kommer upp, eller också kan säljaren vara tydlig med vad besiktningen visat. Om allt är tipp topp blir det en extra trygghet för spekulanterna, som får exakta besked om hur husets skick är.

Att kunna påvisa att allt är i sin ordning blir ett starkt säljargument. Och det skapar en trygghet för både säljare och köpare.

 

Köpa eller sälja hus Köpa eller sälja hus
Ett funkishus på bra adress i Malmö blev efter flera visningar inte sålt. Efter uppfräschning av kök, lackering av befintliga luckor, byte av bänkskiva och styling såldes huset på första visning efter budgivning.

Styling av RoomsbySofie.

Text: Kersti Hilding Hansen

Foto: iStockphoto, Sofie Börjesson Styling Rooms by Sofie

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -