- Annons -

Lån till extrahus – Vad ska man tänka på?

Här får du svar på viktiga frågor angående lån/bolån för extrahus eller fritidshus från Catharina Åbjörnsson Lindgren som är ansvarig för bolån på Landshypotek Bank.

Många lånar nu till fritidshus – Är det något speciellt att tänka på?

Allt fler hittar nu nya smultronställen och ser möjligheter att vara i sitt fritidshus allt oftare med distansarbete. Lånet till ett fritidshus hanteras på ungefär samma sätt som ett villalån. Banken och du behöver se till helheten i din ekonomi och att du långsiktigt klarar av betalningar för lån och ränta.

Viktigt, om än tråkigt, att tänka på när du står inför att köpa ditt drömfritidshus är att inte underskatta kostnaderna för underhåll. Tänk därför in extra marginal för den typen av utgifter för ditt fritidshus.

Varför ser jag öppet och tydligt vilken ränta jag kommer att få hos vissa banker, men inte hos andra?

Det har utvecklats två helt olika sätt att presentera bolåneräntan för kunderna. En del banker vill prata ränta med dig som kund och justera den utifrån din individuella situation och bankens erbjudande.

Som kund kan du då förhålla dig till de listräntor och snitträntor som banken publicerar, men räntan du får sätts i dialog mellan dig och banken. Andra banker, ofta de som är nyare på marknaden, visar tydligt vilka räntor som erbjuds.

Du kan då själv enkelt se vilken ränta du kan få utan att behöva kontakta eller förhandla med banken. Det är upp till dig som kund att välja vad som passar dig bäst. Oavsett ditt val, som helhet har den ökade konkurrensen gynnat dig som kund, i form av lägre räntor.

Vad händer med räntan, kommer den att gå upp?

Räntorna påverkas bland annat av vad vi banker betalar för att låna upp de pengar som vi sedan lånar ut. Nu lånar vi banker upp på historiskt låga nivåer, vilket också ger historiskt låga räntor för dig som kund.

Den allt hårdare konkurrensen på bolånemarknaden ger ytterligare bättre ränta för dig som kund. Bedömare, som exempelvis Riksbanken, tror att dagens situation med låga räntor kommer att bestå under längre tid.

Det är givetvis positivt för dig som har lån. Men du kan inte ta någon bedömning om framtiden som en sanning, utan tänk in att ha marginal i din ekonomi för räntehöjningar.

- Annons -