Nya tvättvanor – för miljö och plånbok

KATEGORI

Nya tvättvanor – för miljö och plånbok

Att tvätta är inte så komplicerat, kanske du tänker. Korrekt, det är inte komplicerat men lägg ner en liten gnutta eftertanke och förändra dina tvättvanor så kan du spara tusenlappar. Du kan dessutom rädda miljön samtidigt!

Tips för tvätten

Har du en gammal tvättmaskin och torktumlare så kan det vara läge att skaffa nytt. Även om det är en relativt stor inköpskostnad kommer du med största sannolikhet tjäna på det i längden eftersom nya tvättapparater drar mindre energi och är mycket mer miljövänliga. Nya tvättmaskiner kommer dessutom ofta med smarta funktioner och program som gör att du kan anpassa tvättningen efter dina behov. Här kommer lite tvättips som gynnar både miljö och plånbok.

Tips 1 ­– Full maskin

En tvättmaskin drar i princip lika mycket ström oavsett hur mycket det är i den. Fyll därför maskinen så mycket du kan utan att den blir överfull så behöver du inte tvätta lika ofta. Kolla även på kläderna innan du slänger dem i tvättkorgen, är de verkligen smutsiga eller räcker det att hänga dem på vädring?

Tips 2 – Sänk temperaturen

tvätt

Varmvatten är dyrt. De flesta kläder du har kan tvättas i 30 eller 40 grader och kommer ändå bli skinande rena. Sängkläder, handdukar och underkläder bör dock tvättas i 60 grader så att bakterier och kvalster försvinner.

Tips 3 – Miljömärkt tvättmedel

Välj alltid miljömärkt tvättmedel som Bra miljö eller Svanen. Vanliga tvättmedel innehåller aktiva ämnen och kemikalier som kan vara skadliga för vår natur.

Tips 4 – Dosera lagom

Det behövs oftast mycket mindre tvättmedel än vad du tror. Ta reda på om det är hårt eller mjukt vatten där du bor och läs på tvättmedelsförpackningen hur mycket medel du ska ha. En överdosering gör att det krävs extra mycket vatten för att skölja bort tvättmedlet.

Vissa nya tvättmaskiner är auto-doserande vilket innebär att maskinen själv anpassar dosen tvättmedel efter mängden tvätt. En auto-doserande tvättmaskin kan spara upp till 11 liter tvättmedel och 7000 liter vatten varje år i ett normalhushåll!

Tips 5 – Häng tvätten

tvätt

Visst är det skönt med en torktumlare eller ett torkskåp som får tvätten torr på nolltid men detta är två riktiga energitjuvar. Häng istället upp din tvätt på tvättlinor utomhus eller på ett tvättställ. Detta är dessutom mycket mer skonsamt för kläderna.

Tips 6 – Rengör tvättmaskinen

Rengör din tvättmaskin ofta så håller den längre samt att den inte behöver jobba lika hårt när den tvättar. Detta gäller även för din torktumlare där du behöver vara noga med att rengöra luddfilter.

Fundera lite extra innan du ska tvätta så sparar du pengar, räddar miljön och ger dina kläder ett längre liv!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -