Är ett privatlån rätt val när man ska renovera?
Många ser renovering som ett sätt att piffa upp hemmet, men om det görs rätt kan det faktiskt också vara en direkt investering i bostadens värde. Oavsett om du vill uppdatera köket eller bygga ut för en växande familj är en sak säker – kostnaderna kan lätt skena. Det är precis därför vi har tagit fram den här artikeln, för att hjälpa dig att se vad som finns på marknaden, vilka lån som passar bäst och för att ge dig en checklista med viktiga moment i ett typiskt renoveringsarbete.
Vad ska man tänka på innan man börjar renovera?
Renovering kräver planering. Det du vill undvika är onödiga kostnader och onödig stress, och det gör du genom att tydligt definiera vad du vill åstadkomma. Renoveringar som sker ”allt eftersom” tenderar att skena iväg både när det kommer till tidsplaneringen och när det kommer till budget, så bestäm redan från början exakt vad som ska göras. Sätt därefter en realistisk budget och ha även en buffert för oväntade utgifter. Det är inte ovanligt att renoveringar blir dyrare än planerat, särskilt om det uppstår något slags problem, exempelvis om det upptäcks fuktskador eller om elen måste dras om till det nya köket.
Nästa steg är att hitta rätt entreprenör. Bara för att du har tummen mitt i handen innebär inte det att du ska renovera på egen hand. Ofta när folk försöker renovera själva leder det till problem, så det rekommenderas starkt att man anlitar ett proffs. Jämför offerter, pratar med vänner och bekanta och se till att du har ett skriftligt avtal. Tänk även på hur renoveringen kommer påverka vardagen. En familj med flera barn behöver exempelvis en plan för hur matlagningen ska gå till under tiden köket renoveras.
En välplanerad renovering skapar bättre förutsättningar för ett lyckat resultat – både för plånboken och för känslan som det nya hemmet ger.
Vilket lån passar för renovering?
Nu när vi har pratat om förberedelserna är det dags att prata om finansieringen. Renovering kostar pengar, och är en av de vanligaste anledningarna till att man tecknar ett privatlån. Privatlån är ett lån utan säkerhet som både storbanker och mindre långivare erbjuder. I och med hur stor marknaden är för privatlån är spannet på räntan hög.
Med det i åtanke är det alltid bäst att börja på jämförelsesajter och hos låneförmedlare. Låneförmedlare samlar in dina uppgifter, gör en kreditkontroll och presenterar sen en lista på potentiella långivare för dig. De kan också svara på frågor om långivare och din faktiska situation. Bland populära långivare som beviljar lån på upp till 600 000 kr i Sverige finns exempelvis Privatlån, medan Laina heti är ett bra val för finska låntagare.
Kan ett företagslån vara en lösning?
Om du driver en enskild firma och planerar att renovera ett rum i hemmet för att använda det som kontor kan ett företagslån vara ett ännu bättre alternativ än ett privatlån. Företagslån kan användas för investeringar som är kopplade till verksamheten, vilket inkluderar att skapa en fungerande arbetsmiljö hemma – så länge det tydligt kan kopplas till firmans behov. I och med att lånet skrivs på företaget brukar villkoren bli bättre.
Att omvandla ett rum till ett hemmakontor innebär ofta kostnader för exempelvis golvläggning, målning, elinstallationer, möbler och belysning. Om dessa åtgärder görs i syfte att förbättra arbetsmiljön eller effektivisera verksamheten kan det vara motiverat att finansiera det med ett företagslån. Det är dock viktigt att hålla en tydlig gräns mellan privata och företagsrelaterade kostnader. Lånet bör inte användas för allmän heminredning eller renoveringar som inte direkt påverkar företagets drift. Dokumentation är också avgörande – spara kvitton, ta bilder och notera syftet med inköpen. Vi rekommenderar dock starkt att du pratar med din revisor och långivaren för att säkerställa att lånet kan tecknas på företaget.
Renovera hemmet – vår checklista
Nu när vi har pratat om planering och finansiering vill vi lämna dig med en checklista som du kan ha med dig in i renoveringsarbetet. Oavsett om du ska renovera köket, bygga ut huset eller totalrenovera hela bostaden kan den här listan hjälpa dig att organisera projektet.
- Identifiera målet med renoveringen och sätt tydliga mål för projektet
- Räkna på renoveringen och ta fram en realistisk budget
- Planera projektet i detalj och börja leta efter renoveringsfirmor
- Ta in och jämför offerter från olika firmor och hantverkare
- Se till att du har alla tillstånd du behöver för renoveringen/bygget
- Genomför renoveringen och dokumentera processen med bilder och kvitton
- Gå igenom resultatet och genomför en slutbesiktning
- Sist men inte minst – glöm inte att räkna in räntebetalningarna i budgeten
Om du följer den här checklistan är dina chanser goda att genomföra en lyckad renovering. Medan det kan kännas överväldigande att stå i startgropen börjar det ofta kännas tryggt när du väl har hittat en renoveringsfirma som du kan lita på.