- Annons -

Rutavdraget är ett högst uppskattat avdrag som underlättar vardagen för många samtidigt som det bidrar till fler jobb i samhället. Men vad behöver du veta om rutavdraget 2018 egentligen för att kunna bruka det? Det går vi på Villaliv igenom snabbt här, läs och lär dig det viktigaste på bara några minuter.

Om du vill göra avdrag för hushållsnära tjänster kan rutavdraget vara något för dig. Rut står för rengöring underhåll och tvätt, och är ett skatteavdrag som underlättar i vardagen för denna typ av tjänster. Det fina är att avdraget underlättar för dem som jobbar inom branschen och för dem som behöver bruka denna typ av tjänster. Vill du bruka rutavdrag 2018? Eller undrar du kort och gott: vad är ett rutavdrag? Här är det du behöver veta om rut, lär dig det viktigaste lika snabbt som det går att läsa igenom denna artikel.

rutavdrag 2018
Får man använda rutavdraget för att städa poolen? Läs detta lite längre ner!

Vad är rutavdragstjänster?

Hushållsnära tjänster som innefattar rengöring, underhåll och tvätt kanske låter helt solklart, men alla har faktiskt inte koll på vilka tjänster som är vanligast att bruka rut för. Veckovis städhjälp hemma, flyttstädning, storstädning, trädgårdsarbete av de flesta slag, barnpassning, flyttjänster och reparation av vitvaror ingår här. Det du kan göra med rut är att dra av 50 procent av arbetskostnaden. Men material, utrustning och resor är alltså inte avdragsgiltigt. Tjänster som du vill använda rut för måste utföras i den egna bostaden, eller i nära anslutning till bostaden. Bra att veta är också att rutavdraget och reglerna för vad som ingår och inte ingår, kan ändras från år till år. Så för att veta om det är något nytt som gäller för rutavdrag 2018 kan du kontakta Skatteverket.

Ogiltiga lyxtjänster

Det är tyvärr så att många försöker göra avdrag för hushållsnära tjänster som inte räknas inom rut. Vilken typ av tjänster är det då som inte räknas? Listan kan göras lång, men sammanfattningsvis kan man säga att det är de så kallade lyxtjänsterna som inte platsar för rut. Det är saker som poolstädning, matlagning, kemtvätt, massage eller homestyling som det inte går att göra avdrag för exempelvis.

Dessa får du anlita

Det finns såklart regler för vem eller vilka du får anlita för att giltigt kunna dra av för rut. Rättmätiga personer eller firmor är definierat enligt följande: de måste inneha F- eller A-skatt och får inte vara närstående vänner eller familj till dig som anlitar dem. Du får inte heller anlita dig själv för att utföra ruttjänster, något som kanske säger sig självt.

Att göra rutavdragrutavdrag 2018

Nu när du har koll på vilken typ av tjänster du kan göra avdrag för så gäller det att göra själva avdraget, och här berättar vi om hur du går tillväga. Hushållsnära tjänster som är avdragsgiltiga innebär alltså att du anlitar någon som hjälper dig med något inom det området. Rutavdraget får du sedan i sin tur tillgång till genom att den du anlitat för jobbet gör avdrag för rut på fakturan som du ska betala. Du får alltså 50 procent rabatt på arbetskostnaden, och den som du anlitat får dessa 50 procent av Skatteverket, svårare än så är det inte. Dina skatteavdrag kan du sedan kontrollera på Skatteverket om du vill ha större koll, men om du inte kollar under ett år så får du koll på avdragen igen när deklarationen kommer. Där står det nämligen förifyllt vad du dragit av på.

Personvillkor för rut

Vem som helst kan dessvärre inte göra rutavdrag och det finns lite olika bestämmelser för hur mycket avdrag man kan göra. Till exempel är det så att du som är under 65 år högst kan göra avdrag på 25 000 kronor per år, och du som är 65 och uppåt kan göra avdrag på upp till 50 000 kronor för denna typ av tjänster. Dessa kan enkelt kallas för personbelopp. Följande är villkoren som ska uppfyllas för att skatteavdrag på hushållsnära tjänster ska kunna göras, du måste:

  • Vara minst 18 år gammal.
  • Betala tillräckligt med skatt.
  • Vara bosatt i Sverige, alternativt betala majoriteten av din skattedel här.
  • Du måste minst delvis bo i bostaden där den hushållsnära tjänsten utförs.
  • Du måste ha kvar personbelopp för rut.

Är det något mer om du undrar när det kommer till rutavdrag 2018? Läs mer på Skatteverket så får du mer ingående information.

- Annons -