Sex räntesänkningar väntas 2024 enligt storbanken

KATEGORI

Enligt ett nyligen utgivet marknadsbrev från SEB, en av de stora bankerna, är det nu 80 procent sannolikt att Riksbanken kommer att sänka räntan redan i mars nästa år. Baserat på nuvarande prissättning i räntemarknaden förutspås Riksbanken genomföra sex räntesänkningar under nästa år, följt av ytterligare två under 2025.

Utifrån nuvarande prissättning bland räntehandlare, kan styrräntan, som för närvarande är 4,00 procent, komma att reduceras till cirka 2,50 procent inom ett år.

Räntehandlarna anser dock att detta inte är tillräckligt. De förutspår att styrräntan kommer att halveras jämfört med dagens nivå till cirka 2,00 procent i december 2025.

Om boräntorna följer med i denna nedgång med 2 procentenheter fram till slutet av 2025, skulle detta innebära att kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor skulle minska med 60 000 kronor årligen, eller 5 000 kronor i månaden, om man inte tar hänsyn till effekterna av ränteavdraget.

Riksbanken själv uppskattar att det finns en 40-procentig sannolikhet för en räntehöjning vid nästa räntebesked den 1 februari. Men sedan det senaste mötet i november har nya inflationsrapporter visat lägre inflation än förväntat, vilket har lett till att många centralbanker har blivit mer försiktiga med sina räntebeslut.

Ett annat viktigt tillkännagivande är att Riksbanken planerar att öka antalet penningpolitiska möten till åtta per år, jämfört med de tidigare fem. Detta kan innebära en mer dynamisk och responsiv penningpolitik i takt med att ekonomiska förhållanden förändras.

Källor: Svd.se och fastighetsvarlden.se samt svt.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -