- Annons -

Vad ska jag tänka på när jag ska byta bolånebank?

Här får du svar på viktiga frågor angående ränta, bolån och bank från Catharina Åbjörnsson Lindgren som är ansvarig för bolån på Landshypotek Bank.

Framförallt ska du utgå från vad du tycker är viktigt för din levnadssituation och ditt bolån. Du behöver inte ha enbart en bank för alla dina bank – tjänster, utan kan välja det som passar bäst för just bolånet. Hos banker som tydligt visar räntan på hemsidan slipper du förhandla.

I samband med bytet behöver du ett underlag för amortering som du enkelt ska få från din nuvarande bank. När du flyttar ditt bolån löser du alla lån i den nuvarande banken. Har du inte valt någon bindningstid kan du fritt lösa lånen. Har du däremot en bunden ränta kan du behöva betala en kostnad.

Det kan vara bra att räkna på. Det är också bra om du har BankID samt uppgifter om fastighetsbeteckning, inkomst och andra lån nära till hands. Bankerna är vana vid att flytta bolån mellan sig och det är ofta smidigt, men det kräver också att du aktiverar dig. Men det kan det vara värt!

Vad betyder belåningsgrad?

Belåningsgraden säger hur stort bolån du har i förhållande till värdet på din bostad. Om ditt hus är värderat till två miljoner kronor och du har bolån på 1,5 miljon kronor är din belåningsgrad 75 procent.

Belåningsgraden påverkar amorteringskraven och ofta även räntan. En tumregel är att ju lägre belåningsgrad du har, desto lägre ränta erbjuds du. Detta då banken tar en lägre risk vid låga belåningsgrader.

Några banker, som vi på Landshypotek, har öppna räntor som utgår från belåningsgrad. Du som kund ser då tydligt vad som påverkar den ränta du kan få.

Ibland står det effektiv ränta – vad betyder effektiv?

Det viktigaste när du ska låna peng – ar är att titta på din faktiska kostnad. Den totala kostnaden anges genom den effektiva räntan, och uttrycks som årsränta i procent. Den effektiva räntan kan även innehålla administrativa avgifter, för exempelvis avisering och uppläggning av lånet.

För bolån är skillnaden mellan den erbjudna räntan och effektiva räntan inte särskilt stor. Skillnaden är desto större vid andra typer av lån som privatlån till konsumtion. Där gäller det att verkligen räkna på vad kostnaden i slutändan blir.

- Annons -