- Annons -

Sköna pensionsplaner? 10 steg som gör skillnad

Har du tänkt vila ut i en strandlägenhet i Spanien efter ett hårt arbetsliv? Oavsett om du har lång tid kvar till pensionen eller snart ska bli pensionär kan det vara läge att titta över ditt pensionssparande. Vi ger dig 10 steg som kommer göra stor skillnad i plånboken när det är dags att dra sig tillbaka.

1. Arbeta

Hur mycket du arbetar påverkar din pension. Har du inte börjat arbeta än är det läge att göra det. Känner du dig pigg och stark och gillar ditt jobb kan det vara smart att jobba längre. Jobbar du ett år extra får du ett år mer med lön och din månadsutbetalning av pension höjs eftersom det blir färre år att ta ut pension.

2. Föräldraledighet

Dela din föräldraledighet så gott det går med din partner. Skulle du vilja vara den som tar all föräldraledighet kan din partner föra över premiepensionsrätter till dig som kompensation.

3. Amortera på ditt bolån

När du har lånat en stor summa pengar till ditt boende betalar du både ränta och amortering. Om du kan amortera en högre del under tiden som du jobbar kommer summan som du har lånat minska och med det minskar räntan. Med andra ord kan du sänka din boendekostnad en hel del fram tills din pension börjar.

4. Tjänstepension

Se till att du får tjänstepension. Har du ett kollektivavtal får du detta automatiskt annars bör du förhandla med din arbetsgivare. Enligt kollektivavtal avsätts 4,5 % av din lön upp till 39 000 till din tjänstepension.

5.  Sänk dina utgifter

Oavsett om pensionen är nära eller långt bort kan det vara en god idé att få full koll på dina utgifter. När du vet vad du betalar varje månad har du möjlighet att sänka dina utgifter. Se över vad du kan avstå från och sätt in pengarna du sparar på ditt privata pensionssparande.

6. Spara

pension

Det bästa du kan göra för att öka din pension på ett effektiv sätt är att spara själv. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Har du ett tag kvar till pensionen kan du spara i ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring som ger högre avkastning än ett vanligt sparkonto.

7. Sätt dig in i ditt sparande

Avgifterna på fonder kan variera en hel del. Sätt dig in i dina pensionsfonder så du vet när det är läge att köpa eller sälja.

8. Avstå från återbetalningsskydd

Återbetalningsskyddet innebär att om du avlider betalas din tjänstepension ut till din make/maka, sambo eller dina barn. Är du singel utan barn kan det vara värt att avstå från detta skydd eftersom du då får en högre tjänstepension. Den kan faktiskt öka med hela 20 %.

9. Löneväxling

Har du en hög lön kan du välja löneväxling som ett pensionssparande. Löneväxling innebär i korta drag att du byter ut en del av din lön mot en förmån från din arbetsgivare. Du gör detta avtal själv med din arbetsgivare, det viktiga är att tänka på att allt ni kommit överens om ska vara med i ett skriftligt avtal.

10. Bostadstillägg för dig som är pensionär

Har du redan gått i pension men vill öka din inkomst ska du ansöka om bostadstillägg för pensionärer. Bostadstillägg kan du få om du är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du ansöker på pensionsmyndigheten.se. Här kan du även hitta allt annat du behöver veta om pension!

- Annons -