- Annons -

Spara till barnen? Smarta tips och råd

Starta ett långsiktigt sparande till barnen redan idag så skapar du goda förutsättningar för att pengarna ska växa och du kan ge ditt barn en god start på vuxenlivet. Vi ger dig tips och råd på hur du ska tänka när du sparar till barnen.

Spara i eget namn eller i barnets namn?

Det första du måste bestämma när du ska starta ett sparande till ditt barn är om du ska öppna ett konto i ditt eget namn eller i barnets namn. Är det flera personer som ska spara till barnet såsom mor- och farföräldrar kan det vara smidigt att öppna ett konto i barnets namn, då får dessutom båda föräldrarna kontroll över kontot fram till dess att barnet fyller 18 år.

Sparar du i ditt eget namn får du en bättre överblick och får full kontroll på pengarna som du kan lämna över till ditt barn när du vill. Denna sparform är framförallt bra om du har flera barn eftersom du slipper att redovisa aktie- och fondförsäljningar för varje separat barn. Har du ett sparande i ditt namn för alla barn undviker du eventuella orättvisor ifall sparandet skulle utvecklas olika.

Tips! Ta det säkra före det osäkra och skriv ett testamente för hur pengarna ska fördelas om du har sparat i ditt namn.

Hur mycket ska du spara varje månad?

Hur mycket du ska spara beror naturligtvis på dina förutsättningar. Ett sparande till barnen är en fin gåva när de är äldre men det är inte livsnödvändigt. Spara så mycket som du har möjlighet att avvara enligt din ekonomi. Det som är bra med ett långsiktigt sparande är att även någon hundralapp i månaden kan bli en ordentlig summa till slut. Buffert.se har gjort en uträkning som visar slutsumman när du har sparat regelbundet i 18 år.

Per månad Vid 18 år (med 7% avkastning)
250 kr 105 825 kr
500 kr 211 649 kr
1000 kr 423 298 kr

Vilken typ av sparande ska du välja?

spara

Det finns flera olika sätt att spara till dina barn på, vilket som passar din situation bäst är upp till dig.

Sparkonto

Ett sparkonto är ett enkelt och säkert sätt att spara på men inte optimalt för ett långsiktigt sparande eftersom avkastningen oftast blir ganska liten. Vill du spara i sparkonto bör du kolla runt och jämföra olika bankers räntevillkor samt kolla att bankkontot omfattas av statens insättningsgaranti. Då ersätter staten dig om banken skulle gå i konkurs.

Kapitalförsäkring

Detta är ett sparande med någon typ av försäkring där fonderna ägs av ett försäkringsbolag istället för av dig. Fördelen med detta är att du inte skattar för vinster samt att du slipper deklarera varje gång du köper eller säljer aktier. Du kan istället få betala avgifter på försäkringen samt fondavgifter. Detta sparande ger oftast högre avkastning än sparkonto men är mer osäkert.

Investeringssparkonto (ISK)

Ett investeringssparkonto är avgiftsfritt och du sparar i fonder och aktier. Du betalar inte heller här någon skatt på vinsten utan betalar istället en schablonskatt varje år oavsett om du går med vinst eller förlust.

Några sista spartips

  • Fundera över när pengarna ska användas. Behövs de löpande kan det vara en god idé att dela upp sparandet och sätta en mindre summa på ett sparkonto som lättare att komma åt.
  • Inse dina begränsningar. Spara inte pengar i invecklade produkter som du inte förstår.
  • Starta automatisk överföring så sätts pengarna över av sig själv varje månad och du behöver inte tänka på det.
  • Se över ditt sparande en gång per år. Då följer du sparandets utveckling och du kan fundera på om det är läge att byta några fonder.

Även om du inte kan spara så mycket varje månad kan det vara värt att starta ett sparande till barnen eftersom pengarna växer.

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -