Fördelar med luftavfuktare
Fukt är vanligt i många hus, inte minst i källaren eller i husgrunden. För hög luftfuktighet kan på sikt ge upphov till skador i huset, och det är heller inte bra för de boendes hälsa. Ett enkelt sätt att komma till rätta med fuktproblemen är att investera i en eller flera luftavfuktare – vi tipsar om detta och mycket mer.
Det är inte ovanligt med förhöjda fuktvärden i källaren eller i grunden på ett hus. Fuktproblem kan också uppstå i hus som inte har någon källare. Fukten kan då komma från till exempel betongplattan eller från kläder som hängs på tork. Det kan även bero på dålig ventilation i badrummet, vilket gör att fukt stannar kvar i huset. I samtliga av dessa fall kan en avfuktare komma väl till pass.
Tillfällen när en luftavfuktare behövs
En situation där en luftavfuktare ofta behövs är när uppvärmningen har bytts i ett hus. Bor du till exempel i ett hus där en panna för olje- eller vedeldning har ersatts med en värmepump är sannolikheten för att drabbas av fuktproblem stor. Då kan faktiskt en avfuktare förlänga livslängden på ditt hus och skapa ett bättre inomhusklimat.
Inomhusklimatet, och inte minst luftfuktigheten, påverkar hur vi mår. Många typer av angrepp som husägare fruktar som exempelvis röta och svamp, har lättare att få fäste om det är hög luftfuktighet inomhus. Att vistas mycket i en sån miljö kan ge luftvägsbesvär.
LÄS OCKSÅ: VILLALIV TESTAR AVFUKTARE!
Olika typer av avfuktare
Hur omfattande dina problem med fukt är, avgör om du kan behöva en eller flera luftavfuktare. Det finns olika varianter att välja mellan, till exempel sådana som lämpar sig bättre för olika utrymmen som krypgrunden, källaren eller uppe i huset.
Om utrymmet som ska avfuktas inte värms upp, som när det rör sig om en krypgrund, rekommenderar vi att du väljer en sorptionsavfuktare. Det är en modell som fångar upp fukten genom ett speciellt material som sitter på avfuktarens rotor. Sedan förångas fukten och skickas ut ur rummet med hjälp av en fläkt.
Den andra typen av avfuktare är kylavfuktaren eller kondensationsavfuktaren, som är den vanligaste varianten. Den består av en fläkt som suger in fuktig luft över en kall rörslinga. När luften kyls ned avger den fukt som kondenseras till vattendroppar vilka fångas upp i en behållare, eller leds ned i avloppet. Principen är densamma som när fukt samlas på en kall läskflaska, och till slut bildar en liten pöl under flaskan. Efter att ha avgett fukt värms luften upp av en varm rörslinga. Kom bara ihåg att om fukten samlas upp i en behållare så måste denna tömmas med jämna mellanrum för att inte orsaka andra typer av fuktskador i hemmet.
Fördelar med kylavfuktare
Kylavfuktare är inte särskilt dyra och kan användas i de flesta miljöer, förutsatt att temperaturen är minst tio grader. Är den lägre än så finns det risk att fukten som samlas upp fryser till is. En lösning kan då vara att placera avfuktaren på pallar, så att den kommer upp från golvet. Inomhusluften är som bekant kallast närmast golvet.
Luftavfuktare i källare med flera rum
Om du har en källare med flera rum och problem med hög luftfuktighet i dessa, kan det räcka med en luftavfuktare. Det beror på hur källaren är utformad. Om den består av ett större rum och flera mindre, om det går att leda luften i spirorör från det större rummet, genom de mindre rummen och tillbaka till det större, kan du placera en i det största rummet. Från detta rum leds sedan avfuktad luft genom rören till de andra rummen. Fördelaktigt är om justerbara frånluftsdon finns i varje rum för att reglera luftflödet. Rören bör gå hela varvet runt så att fuktig luft leds tillbaka till rummet där avfuktaren står och kan avfuktas.
Den här lösningen rekommenderas dock inte en tvättstuga är det största rummet i källaren. Den fuktiga luften från det rummet bör inte cirkulera genom hela källaren. En lösning som vi rekommenderar då är att du i så fall skaffar en ytterligare luftavfuktare till tvättstugan. Komplettera gärna avfuktaren med en fläkt för att torka kläder snabbare och få mindre problem med fukt.
Att tänka på vid köp av avfuktare
- Kontrollera avfuktarens effekt. Hur mycket luft kan den avfukta och hur stort är rummet där du vill ställa luftavfuktaren?
- Går det att ställa in när avfuktaren ska vara i gång, exempelvis vissa tider på dygnet, eller när luftfuktigheten når över ett visst gränsvärde?
- Hur mycket låter avfuktaren när den är igång?