- Annons -

Allt du behöver veta om du ska hyra ut huset i sommar!

Nu börjar det bli dags att planera inför sommarens semester. Ett sätt att finansiera din resa kan vara att hyra ut en del av villan som du inte använder, eller hela. Det är faktiskt enklare än du tror att tjäna en slant på det egna huset.

Hur lätt och smidigt det än är att hyra ut huset eller att hyra in sig hos någon kan det finnas fallgropar – och de är det bäst att undvika.

Skattefritt upp till 50 000:-

Du har rätt att tjäna upp till 40 000 kronor innan du måste betala skatt. Dessutom får du dra av 20 procent på bruttohyran, det innebär att du i praktiken får tjäna 50 000 kronor per år utan att skatta.

Med mellanhänder kan det bli tryggt att hyra ut huset

Qasa är en digital tjänst för uthyrning av hela bostäder och rum. De hjälper dig hitta rätt hyresgäst, hantera avtal och betalningar och allt som kan kännas svårt. De genomför kreditkontroller, samlar referenser, upprättar inventarielista och avtal. De garanterar att du får hyran betald i tid.

“Omkring var femte sommarstugeägare hyr ut sitt ställe när de inte själva är där.”

Källa: Blocket i samarbete med Sifo

Samtrygg är en förmedling som vill vara en trygg mellanhand för både uthyrare och hyresgäst. De hjälper dig sätta rätt hyra, har betalningsgaranti och special-anpassad andrahandsförsäkring. De upprättar hyresavtal, besiktningsprotokoll, nyckelkvittens och inventarielista om du hyr ut möblerat. De verifierar alla hyresgäster inför avtalsskrivning genom kreditprövning. Ger personlig service över telefon.

Byt bostad

Home exchange har som mål att sammanföra människor med samma intressen. Du kan betala en medlemsavgift på 1200 kronor och välja bland fler än 65 000 objekt i 150 länder. När du tagit en första kontakt med ägarna till villan du vill byta med får du veta om de är intresserade. Kundtjänsten är öppen dygnet runt.

Hyr ut rum

Homestay innebär att du tar emot gäster hemma i ditt hus. Du bjuder på mat och visar runt i grannskapet. I gengäld tar du antingen betalt (cirka 400 kronor per dygn) eller gör upp om att hyresgästen ska hjälpa till i trädgården eller annat.

Airbnb är en online-baserad marknadsplats som låter människor hyra ut sina hus eller extra rum. De tar en avgift från varje bokning av värd och gäst. Allt baseras på ömsesidig tillit.

Air BnB tipsar
  • Din annons bör beskriva ditt hems unika egenskaper och utrustning.
  • Be om namn, födelsedatum, foto, telefonnummer, e-post och betalningsinfo och ge till Airbnb innan bokning. Värdar kan också be gäster ge Airbnb ett statligt ID.
  • Innan du accepterar en förfrågan, läs profilen och omdömen från tidigare värdar.
  • Använd meddelandeverktyget och lär känna gäster i förväg.
  • Ditt hem ska vara säkerhetsutrustat med fungerande brandvarnare, brandsläckare, förbandslåda och komplett ifyllt säkerhetskort.
Skriv kontrakt!

✔ Detta ska med i kontraktet:
– Namn på hyresgäst/respektive hyresvärden.
– Hyresbelopp.
– Hyrestid (inflyttning, uppsägning, utflyttning).
– Det ingår i hyran, möbler, uppvärmning, städning, med mera.
– Nyttjanderätt trädgård, garage, pool med mera.
– Försäkringsbolag och telefonnummer, både hyresgästens och hyresvärdens.
– Hyresvärdens rätt att säga upp avtalet om kontraktet bryts i något avseende.
✔ Begär deposition om du hyr ut möblerat.
✔ Kolla din försäkring – det kan behövas tillägg i försäkringen.

TEXT KERSTI HILDING HANSEN

- Annons -