- Annons -

Utmaning: Minska elkostnaden

Känns det deppigt varje gång elräkningen kommer? Med små förändringar i vardagen kan du sänka din elförbrukning en hel del och få flera hundralappar över i plånboken. Vi ger dig utmaningen att minska din elkostnad med våra smarta tips!

Se över din elförbrukning

Börja med att skaffa dig koll så du vet vad du egentligen betalar för. På din elfaktura ser du hur mycket el du förbrukar och loggar du in på din elleverantörs hemsida kan du ofta se mer detaljerad information. Kolla också över ditt elavtal och jämför olika elbolag. Detta bör du göra en gång om året för att säkerställa att du alltid har det bästa priset.

Här kommer fler tips på vad du kan göra hemma för att minska din elförbrukning.

Byt belysning

energi

Byt ut de gamla klassiska glödlamporna mot LED-lampor eller lågenergilampor. En LED-lampa drar mycket mindre ström och har en mycket längre livslängd vilket innebär att du kan tjäna upp till 600 kronor per utbytt lampa. Här finns det mycket pengar att spara utan större ansträngning.

Skippa standby

Även när dator och TV är i standby drar de ström så stäng istället av dem helt. Skaffa ett grenuttag med strömbrytare så kan du med ett enda klick stänga av alla apparater på en gång.

Tänk på tvätten

Att tvätta tar energi både från dig och från apparaterna. Undvik att tvätta så länge det går men när det väl är dags kan du tänka på detta:

  • Tvätta i 40 grader istället för 60. Detta nästintill halverar energiförbrukningen.
  • Använd sparprogram om det finns.
  • Fyll tvättmaskinen ordentlig varje gång och tvätta istället färre gånger. En tvättmaskin drar i princip lika mycket energi oavsett hur mycket du fyller den.
  • Sätt upp tvättlinor i källaren eller utomhus så du kan lufttorka tvätten. En torktumlare drar mycket ström.

Dumpa disken

En glad nyhet! Det går åt upp till fyra gånger med energi att diska för hand än att använda diskmaskin. Detta beror på att det går åt mer varmvatten när du diskar för hand. Kör gärna diskmaskinen på ett energisparprogram.

Märk märkningen

energi

Kolla energimärkningen när du ska köpa en ny apparat. Du kanske bara letar efter det billigaste priset när du ska köpa en ny TV men energiförbrukningen är faktiskt 80 % av totalkostnaden för en apparat under dess livstid. Därmed kan det vara värt att lägga lite extra på inköpspriset men du får en TV som drar mindre ström.

På Energimyndigheten kan du läsa mer om produkter med energimärkning.

Koll i köket

Allting i köket går på el så här finns det några saker du kan tänka på för att minska din elkostnad.

  • Ska du köpa ny spis bör du köpa induktionshäll eftersom detta drar 40 % mindre energi än gjutjärn.
  • Välj rätt storlek på grytan för plattan och koka med lock.
  • Använd inte köksfläkten i onödan.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys.

Med lite sunt förnuft och eftertänksamhet finns det mängder med enkla knep för att minska din elkostnad. Detta är bra för både din ekonomi och för klimatet!

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -