Villaekonomi – Vad säger experten?

KATEGORI

Peter Stark är jurist och expert på boendeförsäkringar. Han arbetar på Konsumenternas Försäkringsbyrå. 

Villaliv har frågat honom om råd!

Vilka åtgärder kan man göra för att åstadkomma en lägre premie?

En enkel och ofta förbisedd åtgärd är att kolla så att man har angivit rätt boyta och rätt antal tappställen för vatten. När det gäller hemförsäkringen påverkas den mest av hur många som bor i villan. Kanske har ett barn flyttat hemifrån och man har glömt att ange detta till försäkringsbolaget.

Kan man köpslå med försäkringsbolagen?

Visserligen säger försäkringsbolagen själva att man inte ska göra det, men det kan vara värt att försöka. I synnerhet när försäkringsbolaget själv ringer upp och vill informera och sälja. I det fallet kan avtalet absolut bli mer gynnsamt.

Är det lönt att hämta hem kostnadsförslag från de olika bolagen?

Ja absolut! När ett försäkringsbolag får in en ny kund erbjuds ofta en lägre premie. Men kom ihåg att premien kommer att bli en aning dyrare efter två till tre år. Premien höjs nämligen långsamt så att det inte ska märkas så mycket. När försäkringsbolagen prisar ut varandra sätter de ofta så låga priser att det är nödvändigt att höja efter en tid.

Finns det kunder som hoppar runt mellan olika försäkringsbolag?

Ja det är vanligt. Många väljer att stanna kvar 12 månader i taget. Ett avtal följer inte kalenderåret, så var noga med att byta bolag några veckor innan årsförfallodagen. Men observera att det finns en risk med att byta bolag. Blir det ett glapp, på bara en dag, så gäller inte rättsskyddet under två års tid framåt. Kravet som det nya försäkringsbolaget ställer är att kunden ska ha varit täckt av försäkring under två års tid utan avbrott. Det här gäller alla villahemförsäkringar.

Går det att anlita en försäkringsförmedlare gällande villans försäkring?

Nja, försäkringsförmedlare arbetar främst med liv- och pensionsförsäkringar. Dessutom är det tal om att förbjuda provision för förmedlare. Det kan bli så att konsumenterna själva kommer att få betala för rådgivning framöver.

Har du några generella tips gällande boendeförsäkringar?

Det finns gruppförsäkringar som till exempel ”Villaägarnas försäkring – Villa”. Är man medlem i Villaägarna bör premien bli billigare.

När det gäller skadeförebyggande åtgärder blir mitt tips att se till så att tätskikten i alla våtutrymmen fungerar som de ska och att huset har hela rör.

En enkel och mycket viktig åtgärd är att stänga av vattnet till tvätt- och diskmaskinen efter varje användning.

Rättsskydd ingår ofta i villahemförsäkringarna. Vilka slags tvister kan det handla om att man som försäkringstagare får hjälp med?

Rättskydd finns både i hemförsäkringen och i villaförsäkringen. Den vanligaste tvisten som folk söker rättsskydd för i hemförsäkringen är nog vårdnadstvister, d.v.s. om rätt till vårdnaden om barnen.

Kravet är då alltid att det måste ha gått ett år (i något fall har det gått två år) från separationen eller ett år från dom eller överenskommelse om vårdnad (då har ju separationen varit ännu tidigare som regel). Försäkringsbolagen Gjensidige, Vardia och Watercircles gör dock helt undantag för vårdnadstvister.

Villaförsäkringens vanligaste tvist tror jag är att man tvistar med en granne. Något som också är väldigt vanligt är när en köpare av en villa tvistar om dolda fel gentemot säljaren av villan.

Vad innebär det så kallade  ansvarsskyddet?

Ansvarsskyddet innebär ett skydd för det man är skadeståndsskyldig för som villaägare. Exempel på sådana skador kan vara att en av dig anlitad hantverkare ramlar ner från ditt tak och skadar sig. Eller att ditt träd blåser ner på grannens hus eller bil och orsakar skador.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!