- Annons -

Lär dig jämföra villahemförsäkringar

Möt familjen Kronquist som tack vare förhandlingar med sitt försäkringsbolag har fått förmånliga rabatter och därför har valt att stanna kvar hos samma bolag under 15 år.

Här bor:

Namn: Lotta Kronquist, Pieter Kronquist.
Ålder: 49 år, 48 år.
Barn: Joel, 12, Evelina, 14.
Bor: I villa i Trelleborg.
Om sitt hus: Byggdes 1912. 230 kvadratmeter + källare och vind, inköpt år 2000.
Gör: Skribent & redigerare respektive energimäklare i egna företaget Energiresurs.

Bara några veckor innan Lotta och Pieter Kronquist skulle flytta in i sitt nyinköpta hus hände något som fick dem att reflektera över hur viktigt det är att ha sina tillhörigheter ordentligt försäkrade. Efter att alla papper var skrivna och köpet av villan var klart drog en kraftig höststorm in över södra Sverige och rev ner trädgårdsstaketet på tomten. Eftersom villan fortfarande var skriven på säljaren och Lotta och Pieter ännu inte hade flyttat in rådde det ingen tvekan om vem ansvaret vilade på.

– Det var den förra ägarens försäkringsbolag som fick ta hand om kostnaden för skadorna, säger Pieter.

Innan flytten till villan i Trelleborg bodde Lotta och Pieter i en bostadsrättslägenhet i Malmö. Och under de sju år som paret bodde i våningen hade Pieter noterat att försäkringspremien succesivt hade höjts.

– När jag pratade med vårt dåvarande försäkringsbolag om saken ungefär ett halvår innan vi köpte huset bestämde jag mig för att vi skulle byta bolag när vi köpte hus, berättar Pieter.

Efter rundringningar till alla de stora försäkringsbolagen bestämde sig Pieter för att anlita Länsförsäkringar.

– Jag jobbar med att förhandla energiavtal så för mig är det en självklarhet att undersöka marknaden innan jag bestämmer mig för vem jag ska anlita gällande en så viktig sak som försäkringen av vårt hus. Jag har mitt företag och vår villahemförsäkring hos Länsförsäkringar och barnen är försäkrade i Trygg-Hansa, säger Pieter.

Villaförsäkring

Förhandlade till sig rabatt

Ungefär vartannat år förhandlar Pieter om sitt avtal med Länsförsäkringar. Tack vare installation av rökdetektor och brandvarnare kopplat till ett godkänt inbrottslarm som i sin tur är anslutet till en larmcentral har han lyckats få totalt 20 procents rabatt på försäkringspremien.

– Sist jag förhandlade ville man inte ge mig några fler rabatter, men istället erbjöd de mig några självriskcheckar på totalt 1500 kronor att användas vid eventuella skador i framtiden, säger Pieter.

I samma veva gjorde Pieter en rundringning till de andra bolagen för att jämföra hemmavillaförsäkringar, och vad de hade att erbjuda, och valde att stanna kvar hos Länsförsäkringar. Bra service och kompetens är också värdefullt, menar Pieter.

Det låter som att Pieter har ansvaret för villans försäkringar. Hur ser du på försäkringsfrågan Lotta?

– Pieter är väldigt duktig på de här frågorna, så jag är jätteglad över att han sköter den biten, säger Lotta.

Att det allra viktigaste är att villan och tomten är ordentligt försäkrad vad det gäller brand, översvämning och naturkatastrofer är paret helt överens om.  Och på frågan om de läser det finstilta i försäkringsdokumenten är båda införstådda med, att det gör Pieter.

 

Lotta och Pieter ser till att jämföra hemmavillaförsäkringar

 

Valde vissa tilläggsförsäkringar

– Jag tänker så här, det tar mig ungefär tio minuter av hela min tid under ett år att läsa igenom viktig information som har med vår villas försäkring att göra. Den tiden har jag, säger Pieter.

Utöver hemförsäkringen har familjen Kronquist tilläggsförsäkringar gällande allrisk person, allrisk byggnad och en utökad reseförsäkring på 400 kronor per år.

– Vi reser ganska mycket och vill därför ha en komplett reseförsäkring för oss alla, säger Lotta och fortsätter:

Det är bekvämt att slippa krångla med att köpa speciella reseförsäkringar när man handlar flygbiljetter utomlands.

Under de 15 år som familjen Kronquist har bott i sitt hus har de tagit hand om de flesta skadorna själva. Självrisken har för det mesta överstigit kostnaderna för de reparationer som har varit nödvändiga att göra på grund av oförutsedda händelser.

– När jag nu sitter här och bläddrar bland försäkringspappren så kom jag att tänka på att jag nog snart måste justera kostnaderna för lösöret här hemma. För varje pryl man skaffar stiger ju värdet, säger Pieter.

 

Premien blir högre, men i jämförelse med vad som skulle hända om huset till exempel brann ner, finns det inga tvivel om vilket som är viktigast. Pieter och Lotta Kronquist och deras två barn verkar vara en familj som har koll på läget. Att regelbundet kontrollera och jämföra hemmavillaförsäkringars priser och erbjudanden från de tio största försäkringsbolagen i Sverige är en självklarhet för dem.

 

Pieters bästa tips när du ska jämföra hemmavillaförsäkringar och förhandla fram bättre avtal!

  1. Maila till olika försäkringsbolag för att jämföra hemmavillaförsäkringar – såväl priser som villkor.
  2. Kolla med ditt eget bolag angående rabatter.
  3. Läs det finstilta i avtalet och sätt dig in i exakt vad som gäller om det allra värsta skulle hända.
  4. Förhandla om dina avtal vartannat år ungefär.

Lycka till!

- Annons -