- Annons -

Att rensa hängrännor är inte speciellt svårt, men det kräver lite tid och rätt redskap. Om du inte rensar en gång per år, eller mer, kan de nämligen rosta sönder eller så leds vattnet inte bort rätt. Här ges tips om redskap som hjälper dig när det är dags att rensa hängrännor och om hur du bär dig åt rent praktiskt.

Att ha hängrännor som avvattningssystem för huset är avgörande för husets hållbarhetstid. Plast, PVC-överdragen plåt eller andra rostförebyggande material är det allra vanligaste som används vid tillverkning av moderna stuprännor. Äldre varianter av rännor, däremot, kan vara av galvaniserad plåt och rostar så småningom hur väl du än sköter dem. Trots att de moderna rännorna är underhållsfria vad gäller materialet, så behöver du ändå rensa dem rensa dem fria från löv och annat som samlas här under året. Att rensa stupränna kommer du inte undan oavsett vilken variant du har.

rensa hängrännor

Se över hur ofta du behöver rensa hängrännor

Hur ofta du behöver rensa dina hängrännor beror helt på hur det ser ut runt omkring ditt hus. Hur mycket vegetation finns det egentligen? Om du har tur så behöver du bara se över rännorna en gång per år, men det är inte ovanligt att det behövs göras fler gånger än så, speciellt om ditt hus är omgivet av höga träd. Det smartaste är att göra den största årliga städningen när träden fällt sina löv, alltså på hösten någon gång.

Genom att rensa hängrännor så många gånger per år som ditt hus kräver, så minskar du risken för stopp i flödet när vatten ska igenom. När du rensar är det dessutom bra om du är extra noga med att få bort kvistar, löv, barrknippen och stjälkar med blad eftersom de lätt bildar stopp i rör och rännor. Om du varit slarvig och om det blir stopp, kan det bli så illa att regn och vatten från smält snö svämmar över och då kan ditt hus blir fuktskadat. Om kvistar och blad dessutom pressas ner i stupröret kan det vara svårt att få loss, och då kan du behöva såga av eller montera ner konstruktionen. Proppar av olika slag kan göra att det lättare rostar, och det bådar ju inte gott för avvattningssystemet som helhet då det är dyrt att byta ut.

Rensa stupränna och hängrännarensa hängrännor

Du behöver:

  •    Piassakvast
  •    Stålborste eller rotsaksborste
  •    Vattenkanna
  •    Hängrännerensare eller takrännerensare (finns på bland annat Jula, Biltema och Bauhaus)
  •    Stege

Gör såhär:

Detta är ordentlig rensning av stup- och hängrännor. Ställ stegen stabilt och klättra upp med piassakvasten i handen. Börja med att sopa bort löv, småkvistar och annat skräp från taket. Fortsätt sedan med rännorna. Här kan du i stället, om du vill, använda dig av din hängrännerensare. Sedan är det dags att använda stålborste, men använd rotsaksborste om du har PVC-skikt i dina rännor. Borsta bort löv och barr som lagt sig vid skarvar. Efter detta spolar du bort sådant som du inte fått bort med vatten som du häller från vattenkannan, men en högtryckstvätt eller vattenslang kan också fungera bra!

Om du vill underhålla lite snabbt då och då, utöver den årliga rensningen så kan du köpa en hängrännerensare med skaft för att slippa klättra upp och ned på stege. Passa på att ta ett svep runt huset när du ändå fixar med annat på tomten.

Underhåll av hängränna

Det kan faktiskt vara så att du behöver underhålla dina hängrännor. Kanske har den spruckit och du behöver foga samman sprickan, eller så behöver du slipa bort rost och måla. Se till att göra detta innan skadan blivit för stor. Annars kan du behöva byta ut hela systemet och det blir ofta en dyr historia.

- Annons -