Fladdermusholk: Bygg egen med enkel guide

Avancerade myggfångare i all ära, är det någonting som verkligen tar hand om myggen i din trädgård är det fladdermöss. En enda fladdermus kan sätta i sig över 2000 insekter under en natt, så vill du ha en ekologisk och biologisk myggfångare gäller det att hålla sig väl med fladdermössen.

Upplysta fasader, trädgårdsbelysning och brist på ihåliga träd. I takt med att vi röjer upp och belyser våra trädgårdar får fladdermusen allt svårare att hitta boplats. Vill du värna om vår biologiska mångfald och bli av med lite mygg som tack för hjälpen?  – Bygg ett par fladdermusholkar och spika upp på tomten.

fladdermus

Material för fladdermusholk:

  • 185 x 20 cm ohyvlat virke.

Det är viktigt att virket är ohyvlat så att fladdermusen får grepp på insidan holken.

Så här bygger du en fladdermusholk:

  1. Kapa till bitarna.
  2. Montera. Spika eller skruva går bra vilket som.

Brädan vi utgått från är 20 millimeter tjock, har du en kraftigare liggande hemma går det alldeles utmärkt. Använder du ett annat mått tänk på att ingången bör vara en springa som är ca 15-25 millimeter djup, inne i holken kan utrymmet vara större så att flera fladdermöss får plats.

  1. Häng upp holken
    Placera holken högt (3–4 meter upp) på en plats där solen inte ligger på. Tänk, svalt, mörkt och utan belysning.

Fladdermusholk 1

Fladdermusholk 2

Fakta Fladdermus

I Sverige finns idag hela 19 olika arter av fladdermöss, 12 av dessa är rödlistade men alla är fridlysta.  Källa: Naturskyddsföreningen

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -