Sommarsäkra villan och njut av semestern

Sommarsäkra villan och njut av semestern

Tusentals villor drabbas av inbrott varje år men enkla knep och åtgärder kan minska risken för att drabbas av intrång.

– Man ska inte underskatta den sociala kontrollen, säger Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Semester i all ära men det ska också vara härligt att komma hem. Varje år gör tusentals svenskar den oönskade upptäckten – att någon varit inne huset, röjt runt och kanske både stulit och förstört. Lena, som bor i en mellanstor stad i södra Sverige, hade varit på en dagsutflykt med sin make och märkte först ingenting när paret kom hem på kvällen.

Sommarsäkra villan 1
Erika Sallander, utredare på BRÅ

– Sedan såg jag att det var smutsigt på golvet och att fönstret stod öppet. ”Har jag glömt att stänga det?” var min första tanke, berättar hon.

Snart uppdagades vad som hänt. I badrummet där skåpsluckorna stod uppslagna hade inbrottstjuvarna förmodligen letat efter läkemedel, i sovrummet hade de dessvärre lyckats hitta Lenas ärvda guldsmycken. Minnen som hon haft med sig genom livet och som nu plötsligt var borta.

– Just då var vi bara glada att vi inte var hemma när de var här och att vi klarade oss utan att bli skadade. Men nu långt efteråt saknar jag mina smycken jättemycket.

Inbrotten har minskat de senaste åren enligt Brottsförebyggande rådet – 2019 anmäldes knappt 9 000 villainbrott, några år tidigare var de nästan 15 000.

En förklaring är en ökad medvetenhet om vad man kan göra själv, menar Erika Sallander som är utredare på Brottsförebyggande rådet.

– Lås och Grannsamverkan är två viktiga faktorer men också det faktum att Sverige skärpt gränskontrollen kan spela in, jag vill dock vara tydlig med att vi inte vet om det är så, men när det gäller Grannsamverkan vet vi att det har en påvisad effekt på brottsligheten.

Det finns också ett brett utbud av tekniskt avancerade larm på marknaden. De med kamera gör att man kan larma grannarna, men i vissa fall är Erika Sallander tveksam till effekten av larm – tjuvar är snabba och skadan kan redan vara skedd när hjälpen kommer fram.

– Man ska inte underskatta betydelsen av social kontroll, och den kostar mindre. Om tjuven märker att grannarna är alerta och har koll så vet vi att det finns de som lämnar platsen. Och det behöver inte vara en misstänksam attityd, tvärtom, man kanske hälsar i positiv bemärkelse. Är det någon som ska vara där så ska man ju känna att det är trevligt!

Sommarsäkra villan 2
Kristina Pålsson, Säkerhetsansvarig i Höganäs Kommun.

Kristina Pålsson är säkerhetsansvarig i skånska Höganäs efter 30 år som polis i samma område och hon trycker också på betydelsen av samverkan och den sociala kontrollen.

Hon har följt frågan i många år och sett hur inbrotten i området har minskat kraftigt.

– Vi har varit väldigt tydliga med att man ska hålla koll på sitt grannskap. Var nyfiken, ta kontakt och fråga om du kan hjälpa till om du ser bilar och människor som du inte känner igen. Fråga efter legitimation om det är någon som kommer hem till dig och ska göra ett arbete, tipsar hon och man märker att polistakterna sitter i.

– Vi behöver mer civilkurage i dagens samhälle!

En förklaring till nedgången i antalet villainbrott kan vara det senaste årets pandemi, menar både Brottsförebyggande rådet och Kristina Pålsson. I början av 2020 sjönk kurvan drastiskt, för att sedan årsskiftet ha börjat vända uppåt igen.

– Många har jobbat hemifrån och när vi haft stängda gränser kommer man inte heller ut med grejerna. Ytterligare en förklaring kan vara ökad användning av den DNA-märkning som exempelvis kommunen börjat pensla på sin egen utrustning och som man kan få fatt i hos försäkringsbolag. Varje flaska har ett unikt DNA som hamnar på exempelvis datorn och som framträder när man lyser på den med UV-lampa, beskriver hon.

Kristina Pålsson tipsar om att lägga lite sopor i tunnan hos den som är bortrest, se till att klippa ner buskage och att larm och timers till belysningen fungerar och hon varnar för ett misstag som nog många av oss har lätt att göra – solbrända, lediga och glada över semesterfirandet.

– Lägg inte ut dina semesterbilder i sociala medier förrän du kommit hem. Man ska tänka sig för med sociala medier överhuvudtaget och inte skylta med att man just nu är bortrest och inte hemma i sitt hus.

Att bostadsinbrotten har blivit färre är förmodligen en klen tröst för den som tycker att det känns olustigt att lämna huset och resa iväg under sommaren. Vill du ha tips och hjälp med att sätta upp en grannsamverkan finns SSF Stöldskyddsföreningens kostnadsfria app, som också underlättar kommunikationen mellan grannarna.

Att få inbrott innebär ofta en mental påfrestning vid sidan av den ekonomiska förlusten och allt praktiskt krångel med att återställa, laga och kommunicera med försäkringsbolag. Lena, som blev av med sina ärvda guldsmycken, berättar att hon och maken ganska omgående bestämde sig för att tapetsera om i sovrummet.

– Jag städade minutiöst för att få bort känslan av att de varit inne och rotat. Städningen och tapetseringen gjorde att det återigen kändes ”orört”, beskriver hon och tipsar om att fotografera vad man har där hemma.

– En del kommer man inte ihåg förrän långt efteråt. Jag själv blev sådan att jag inte längre vill ha fina smycken, bara sådana som jag kan förlora, det känns skönare. Man kunde ha köpt nytt, men det var ju just de saker som stals som var värdefulla för mig.

Sommarsäkra villan 3
adelgatan

STATISTIK VILLAINBROTT

Anmälda inbrott i villa 2019: 8 668 st

Statistik för 2020 visar att siffrorna är lägre än prognosen, pandemin tros spela in.

De flesta inbrott sker under dagtid och i november.

Bostäder med altandörr och tomt som angränsar till äng eller skogsparti är mer utsatta.

Källa: BRÅ

HÅLL TJUVEN BORTA!

Prata ihop dig med grannarna. Tom soptunna, full brevlåda och oklippt gräsmatta avslöjar att någon kan vara bortrest.

Lämna inte stege lättillgänglig eller synlig.

Tänd och släck med timer, en aktiv belysning ger intryck av att ni är hemma.

Tänk till kring de härliga semesterbilderna i sociala medier, det kan vara värt att vänta tills du är hemma igen!

TEKNISKA PRYLAR MOT BROTT

Det finns en lång rad tekniska lösningar som gör det svårare för inbrottstjuven och påkallar uppmärksamhet.

Om du vill skaffa larm, fundera över vilket behov du har, tipsar Lina Nilsson som är rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Behöver ett vaktbolag rycka ut eftersom du är bortrest ofta, eller räcker det med ett meddelande i telefonen och att larmet låter kraftfullt?

Man får använda utrustning med funktioner som filmar den egna tomten, men se till att inte en väg i bakgrunden kommer med i din privata övervakning.

Att lägga bilnyckel i en burk av aluminium eller plåt kan skydda från så kallad signalkapning.

Inbrotten sker oftast via altandörrar och fönster. Med lås på dem tar det längre tid för tjuven och chansen till upptäckt ökar.

Välj certifierade produkter, till exempel digitala lås, som är testade och hör efter med ditt försäkringsbolag om vilka krav de ställer.

TEXT: Johan Wangström
Bild: ISTOCK, MARTIN BORG

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -