Steg för steg-guide: bygga låda med förvaring!

Här får du tips om hur du kan bygga en snygg förvaringsmöbel som du kan ha i hallen, som dynbänk på altanen eller varför inte placerad vid fotändan intill din säng att förvara lakan i? Följ vår simpla guide för att bygga låda som passar såväl hobbysnickaren som proffset.

bygga en låda

Det finns en hel uppsjö med förvaringslådor och bygginstruktioner som kräver en hel del förkunskaper. Många av ritningarna har en förhållandevis komplicerad konstruktion och förutsätter att man har lite mer avancerad utrustning – därför har vi valt att göra det mycket enkelt och gjort tvärtom! Det går bra att använda furu, gran eller plywood, du kan sedan måla om eller olja in bänken i en passande olja.

Innan du börjar kan du fundera på om du vill ha din förvaringslåda inom- eller utomhus. Vi har valt att bygga låda för inomhusbruk och har därför valt att lägga lite extra betoning på elegans.

Bygga låda med förvaring – gör såhär

Här kommer en liten steg för steg-guide om hur du kan bygga låda med förvaring. Börja med att såga de fyra sidorna på lådan i de mått du önskar, exempelvis:

 • 2 st 2 x 40 x 80 cm med 45 gradersvinkel i kanterna till fram- och baksidan.
 • 2 st 2 x 40 x 45 cm med 45 gradersvinkel i kanterna till kortsidorna.
 • 1 st 2 x 40 x 82 cm till botten.
 • 1 st 2 x 45 x 90 cm till locket.

Du kan självklart välja andra mått om du vill att lådan ska vara lite mindre eller större. Om du vill bygga bänk kan du göra måtten lite större, medan en fin leksakslåda till barnen kanske kan vara lite lägre. En dynbänk bör vara lite bredare och högre.

Slipa kanterna för att du undvika för vassa kanter. Du kan också välja att såga ut ett litet “titthål” längs med framsidan. Då finns det ett litet utrymme för fingrarna när du ska stänga igen lådan, och dessutom ser det proffsigt ut med en sådan design.

hur bygga låda

Anvisningar – steg för steg:

 1. Borra hål för träplugg och sätt i pluggen, förslagsvis två på vardera sida.
 2. Limma ihop de olika sidorna på lådan, dock inte botten och locket.
 3. När du limmat och pressat sidorna kan du limma fast botten.
 4. Nu kan du sätta fast träskruvar längs alla kanter.
 5. Såga ut en lämplig ram till botten i valfritt material som kan stabilisera lådan ytterligare nedtill på utsidan.
 6. Använd gångjärn för att montera locket på lådan.
 7. Om du vill bygga bänk kan du infoga stödhörn i trä på insidan av lådan och foga i kanterna med snickerispackel. Klart!

Dekorera lådan

När du är klar är det dags att ytbehandla lådan. Olja och klarlack gör att din nya möbels trästruktur framhävs, vilket kan göra sig mycket fint tillsammans med en pläd eller ett par kuddar över.

Vill du istället måla lådan kan du välja en krämig äggskalsvit färg eller varför inte någon jordig pastell?

En trivsam detalj är att måla insidan i en annan färg. Även om det inte syns när den är stängd, så ger det ett hemtrevligt intryck när du har lådan öppen.

Låt kreativiteten flöda och lycka till!

Läs också: Att bygga blomlåda med spaljé – Hela Sverige Bygger

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -