Måla på plåt och metall – Steg för steg

KATEGORI

Måla på plåt och metall – Målarskola

Lär dig att måla på plåt och metall med vår steg-för-steg guide! Med nymålade stuprör och hängrännor ger du ditt hus ett snyggt intryck. Dessutom skyddar färgen mot rost! Med rätt färg går det att ge alla plåt- och metallytor ett skydd som håller länge. Men tänk på att en yta som redan har rostat kräver ett mycket noggrant förarbete, eftersom rost har en otrevlig vana att komma tillbaka.

Det här behöver du för att måla plåt och metall

 1. Trasor
 2. Helsyntetiska penslar och rollers
 3. Sandpapper/slipkloss
 4. Tvättsvamp/Hink
 5. Skyddshandskar
 6. Hård metallskrapa
 7. Maskeringstejp
 8. Stålborste

Dessutom behöver du: Utomhustvätt och/eller Alg& Mögelmedel, slipduk och skyddsglasögon.

måla på plåt

För att måla på plåt – Börja med att rengöra

Lätt smutsade ytor: Rengör med Utomhustvätt utspädd enligt rekommendation på förpackningen. Applicera med svamp, borste eller skumspruta och borsta nedifrån och upp. Låt verka ca 15 minuter. Skölj rikligt med vatten och låt torka. Använder du högtrycksspruta så tänk på att inte ha för högt tryck.

Hårt smutsade ytor: Efter att ytan har tvättats ren och torkat kan riktigt smutsiga eller mögelangripna ytor (tak till exempel) behöva rengöras med Alg & Mögelmedel. Applicera utspädd enligt rekommendation på förpackningen. Låt ytan torka, ingen sköljning behövs. Obs! Utomhustvätt kan ha en etsande effekt på glas. Täck därför fönstren noga innan du tvättar fasaden.

Måla på plåt 1

Skrapa och slipa

All rost måste bort! Det här är ett mycket viktigt steg och det krävs att du är noggrann för att det inte ska börja rosta igen. Använd skrapa, stålborste och slipa eller sandblästra (större ytor som plåttak och plåtfasader).

Slipa ner hårda och blanka färgytor så att de blir matta. Torka bort allt slipdamm. Ibland kan det vara bäst att ta bort all gammal färg med Färgborttagning.

 

Måla på plåt 2

Plåttak: Galvaniserad plåt och aluminium: Som ovan. Avsluta rengöringen genom att slipa lätt med röd Scotch-Brite. Fabrikslackad plåt: Vissa typer kan INTE målas.

Plastisolbelagd yta: All plastisol på fabriksbehandlad och tidigare målade plåtytor t ex tak och fönsterbleck, måste avlägsnas till helt plåtren yta.

Andra metallytor: Mattslipa kvarsittande hårda och blanka färgytor.

Måla på plåt 3

Nu är det dags att grundmåla

När ytan är torr, ren och fri från damm
är det dags att grundmåla. Stryk på ett rejält lager med färg i kanter, veck och bockningar för bästa hållbarhet. Använd gärna pensel och rulle av helsyntetiskt material. Du kan också använda en luftfri högtrycksspruta.

Plåttak och andra metallytor: Grundmåla med Metallprimer V.

 

Måla på plåt 4

Måla

Se till att ytan är ren och torr. Tak och horisontella ytor målas med Plåttakfärg V. Hängrännor, stuprör, cyklar, utomhus- möbler, räcken och liknande ytor målas med Metallackfärg V. Måla två gånger med helsyntetisk pensel/roller och var noga vid veck och hörn.

Tips!

 • »  Följ anvisningarna på burken noga.
 • »  Förarbetet är A och O. All rost måste bort!
 • »  Ta bort maskeringstejpen direkt efter målningen så att den inte fastnar i färgen.
 • »  Montera isär lösa delar som exempelvis träribbor från järnsoffa, lås på dörrar, fästen, grind från grindstolpe.
 • »  Måla aldrig på solheta ytor, vänta helst tills solen gått i moln.
 • »  Måla inte när det är fuktigt eller när det finns risk för regn.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -