Grundarbetet är viktigt för bästa resultat

KATEGORI

Grundarbetet är viktigt för bästa resultat – Målarskola

Undrar du varför grannens hus kan se så fräsch ut år efter år? Grannen har inte slarvat med grundarbetet inför målningen, är svaret. Ta hjälp av dessa råd för att få till ett perfekt resultat vid fasadmålningen. Innan du springer iväg till affären gäller det att ha läst på – ordentligt. Och våga ta hjälp!

Så här gör du:

1. Noggrann rengöring

Smutsen på dina fönsterrutor sätter sig också på fasaden. Tvättar du inte din fasad mer än en gång var tionde år kan du föreställa dig vilket lager som bildats.

Kolla först efter alg- eller mögelpåväxt, då behöver du Alg och Mögeltvätt. Blötlägg ytan som ska tvättas före du lägger på tvättmedlet. En tvättborste man fäster på trädgårdsslangen fungerar utmärkt, skölj av noga efteråt. Tänk på att täcka över ytorna på huset som inte ska tvättas. Även växterna närmast huset behöver skydd.

Grundarbetet 1

2. Kontrollera och laga

Har du en träfasad måste du hålla ögonen öppna för ruttet trä.

Hittar du det behöver du byta ut de drabbade bitarna innan du kan fortsätta.

Även sprickor i träet bör uppmärksammas – skrapa upp dessa och grundmåla ordentligt.

Grundarbetet 2

3. Skrapa

En dåligt skrapad fasad gör att färgen fäster sämre, så var noggrann.

Du behöver bara skrapa bort den färg som sitter löst eller flagnar. Den här delen av jobbet är tuff! Arbeta metodiskt med en del av fasaden i taget.

Använd dig utav en ordentlig skrapa. Stålborstning kan också vara ett alternativ.

Grundarbetet 3

4. Grunda

Lägg en grundolja på fasadens ändträ, sprickor och spikskallar.Du kan lägga på grundolja på hela fasaden om du sedan ska använda täcklasyr och lasyr.

Vänta 30 minuter innan du lägger grundfärg på den oljade ytan. Om det är en gammal yta, särskilt om den vetter mot söder, kan det behövas grundmålas. Låt grundfärgen torka helt innan du fortsätter.

Grundarbetet 4

5. Måla

Kontrollera vädret. Du bör inte måla i stark sol eller om det är fuktigt ute. Målar du på en fuktig yta kan det uppstå fula blåsor.

Stryk på rikligt med färg på hela väggen och var extra noggrann runt skarvar. Låt färgen torka i 1,5 dygn. Kör gärna ”tumtricket”, det vill säga om tummen inte blir kladdig när du trycker och vrider om på den nymålade ytan är det bara att stryka på nästa lager.

Grundarbetet 5

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -