- Annons -

Måla utomhus – När är bästa tiden? – Målarskola

Sommarhalvåret

När grundarbetet med skrapning och slipning är gjort är det dags för själva belöningen – att måla! Men tänk på att du inte bör måla i vilket väder som helst. Det finns en tumregel som säger att bästa chansen för optimalt målarväder är under de månader som inte har bokstaven R i sig. Maj – augusti är alltså den period på året då du har störst chans att pricka rätt väder. Naturligtvis kan du även måla utomhus under september och oktober, om vädret fortfarande är varmt och torrt. Men resterande månader på året är generellt sett för kyliga och fuktiga. Då är det risk att resultatet inte blir så bra som du önskar.

Kolla vädret innan du ska måla utomhus

Men även under maj, juni, juli och augusti bör du kolla väderprognosen för de närmaste dagarna innan du drar fram dina målarverktyg. En temperatur på mellan 20-23 grader, ljummen kväll och inte alltför kalla nätter är optimalt. Med dessa förhållanden fungerar de flesta färger som bäst. Tänk också på att ytan du målar på måste vara torr! Fukten i träet får inte överstiga 16%. Du kan låna en fuktmätare hos färghandlaren om du är osäker.

Att undvika: Frost, dagg och direkt solsken

Är det risk för frost eller dagg under natten bör du avbryta arbetet så att färgen hinner torka innan kvällskylan kommer. Det är heller inte bra att måla i direkt solljus eftersom den varma ytan kan påverka resultatet negativt. Vänta hellre tills solen har passerat den aktuella sidan av huset.

Fasadskydd för att måla utomhus året runt

Det finns smarta lösningar som gör att du kan måla utomhus året runt, även om vädret inte blev som planerat. Häng upp ett väderskydd på långsidan samt gaveln av ditt hus, så får du ett rejält skydd mot väder och vind. Komplettera med en värmefläkt innanför presenningen så får du en varm och torr målarmiljö.

Checklista för målarväder
  • Måla under sommarhalvåret
  • Invänta torrt väder och jämn temperatur
  • Måla inte när det finns risk att dygnstemperaturen och yttemperaturen sjunker under 7 °C
  • Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom det närmaste dygnet
  • Måla inte på fuktiga eller solheta ytor

Dags att måla om huset? Tänk på helheten!

Ett hus är så mycket mer än sin fasad. Detaljer som fönster, dörrar, balkongräcken, knutar och grund är lika viktiga för helhetsintrycket. Här får du tips hur du kan tänka kring valet av kulörer.

- Annons -