- Annons -

Klarar din bil E10?

Nya regler

Från och med den 1 augusti 2021 höjs andelen etanol från fem till tio procent i bensinen. Införandet av E10 är en konsekvens av att reduktionsplikten höjs till 6 procent för bensin i enlighet med reduktionspliktslagen. Det är riksdagen som tagit beslutet.

Vad händer om jag tankar fel?

Nästan alla bensinbilar kan tankas med bensin E10. Alla bensindrivna bilar från 2011 och framåt kan tanka nya E10, men även de flesta äldre modeller kan oftast tanka E10 – men det finns några undantag och då kan den nya bensinen leda till skador.

Risk finns att gummislangar och packningar kan åldras snabbare, men också att vissa lätt-metaller kan påverkas. Om man skulle råka tanka E10 någon enstaka gång i en bil som inte anses tåla det, bör det inte vara någon fara.

e10 bränsle

Hur stor blir egentligen klimatvinsten av det nya bränslet?

Om alla som kan tanka E10 gör det motsvarar det effekten av att ta bort 150 000 bensinbilar från marknaden och det ger därför en omedelbar effekt sett ur den befintliga fordonsflottan.

Läs också: Tvätta bilen hemma – här får du bästa tips!

Enligt Drivkraft Sverige ger hållbar etanol som har producerats i Europa cirka 70 procent lägre koldioxidutsläpp över livscykeln jämfört med fossila drivmedel som bensin.

Vad gör jag om min bil inte klarar E10?

Då kan du tanka E5, som bara har upp till fem procents inblandad etanol. Men det är inte alla bensinstationer som kommer att sälja E5.

BIL Sweden och Drivkraft Sverige har tagit fram informationsmaterial och en lista på bilmodeller som klarar och inte klarar den nya bensinen. Där finns också information för till exempel båtägare.

Källa: http://www.bilsweden.se/miljo-sakerhet/miljo/klimat/e10

- Annons -