Kalkbeläggning – så blir du av med den

KATEGORI

Kalkbeläggning – så blir du av med den

Trött på kalkavlagringar som sitter som berget? Det är svårt att förhindra att kalk samlas på ställen som ofta kommer i kontakt med vatten. Men det finns vissa saker du kan göra för att förebygga och få bort den.

När kalk har suttit för länge i duschmunstycken eller i tvätt- och diskmaskiner kan detta leda till att de går sönder eftersom kalkbeläggningarna blockerar det normala vattenflödet. Vi på Villaliv tipsar dig om hur du enklast får bort och förhindrar kalk – så att dina redskap och maskiner håller sig fungerande länge!

Ta bort kalk i badrum

Kalkavlagringar som sätter sig i toaletten är ett problem för många. Visste du att du kan använda helt vanlig Coca Cola för att få dem att försvinna? Coca Cola innehåller fosforsyra som fräter bort kalk.

Läs också: Stopp i handfatet: Här får du 5 enkla tips

Häll den (alternativt citronsyra eller ättika om du inte har någon Cola hemma) i toaletten och låt vätskan verka några minuter innan du borstar rent. Är det riktigt mycket kalkbeläggning kan det även fungera med maskindiskmedel. Dock ska du inte använda maskindiskmedel i toaletten för ofta då toalettstolens yta kan skadas om det sker allt för frekvent.

 

kalkbeläggning badkar

 

Kalkbeläggning på dusch eller badkar fixar du med en kombination av diskmedel och ättiksprit, eller genom att gnugga vanlig grapefrukt på kalkfläckarna. Därefter tvättar du med en mjuk svamp och vanligt vatten. Om duschmunstycket är igenkalkat så att vattenstrålarna sprutar åt alla håll kan du skruva av det och lägga hela munstycket i en skål med avkalkningsvätska eller ättika.

När du ska kalka av tvättmaskinen ska du använda ett medel som är speciellt anpassat till detta. Vissa medel kan nämligen slita på maskinens plastdetaljer. Börja med att hälla medlet i tvättmaskinens fack för huvudtvättmedel. Starta sedan maskinen och låt den gå tills den fyllts med vatten. Därefter stänger du av den, väntar en timme, och sedan sätter du på den igen.

Ta bort kalk i kök

Att kalka av de köksmaskiner som använder vatten regelbundet är ett måste. Annars kan de gå sönder eller bli ofräscha på grund av kalkbeläggning. Såhär går du tillväga:

  • Kaffebryggare och kaffemaskin. Kaffemaskiner avkalkas lättast med hjälp av vitvinsvinäger. Häll en blandning av 2,5 dl vitvinsvinäger med 5 dl vatten i bryggaren eller maskinen och brygg precis som du brukar, men utan kaffe. Efter detta kan du diska ur maskinen och till sist brygga ett par gånger med enbart vatten för att få bort vinägerlukten. Maskinen kommer att bli som ny och du kommer att få fräscht och gott kaffe igen.
  • Vattenkokare. Även vattenkokaren avkalkas lättast med vitvinsvinäger. Gör på samma sätt som med kaffebryggaren. Vattenkokare brukar inte bli lika kalkfyllda så även vanlig citronsaft kan fungera.
  • Diskmaskin. Minst en gång i månaden bör du hälla 1 dl ättika på diskmaskinens botten och sedan köra programmet som vanligt. Förutom kalk tar denna vätska även bort fett och dålig lukt. Även citronsyra fungerar som medel, men då bör du köra diskmaskinen med enbart vatten en eller ett par gånger efteråt för att få bort lukten. Ett annat alternativ är diskmedelsalt. Använder du detta räcker det att rengöra diskmaskinen en gång per år eftersom diskmedelsalt är starkt.
  • Diskhon. Diskhon blir oftast full av kalk. Detta kan du fixa på samma sätt som med dusch och badkar. Om du inte har lust att gnugga kan du strö bakpulver över en fuktig diskho, vänta en timme och sedan torka av.

Tips för att förhindra kalkbeläggning

För dig som är trött på att hela tiden få tvätta bort kalk finns det ett par knep som kan hjälpa dig att förebygga ansamlingarna. För dusch, badkar och andra kranar finns silar som du kan montera på dina munstycken. Dessa silar filtrerar bort kalkansamlingar och förhindrar att de fastnar. När det gäller kakel och väggar som lätt blir kalkfyllda kan du spraya bilvax på ytorna. Bilvaxet gör att kalk inte kan fastna. Du ska dock inte göra detta på golv eftersom ytan blir hal.

Läs också: Rengöra kaffebryggare: 4 enkla steg för effektiv avkalkning

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -